用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-2 15:27 發表
各位, 你地有冇上WWS網睇相呀, 有P.1上英文堂整三文治相睇呀, 一定有你寶貝ga

我見呀! 我搵左我細女啦~~呵呵~~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-3 10:58 發表
我都八掛有望到你女果班呀, 係未第二版, 梳孖"邊"果個呀?

勁喎! 禁都比你認到佢~~呵呵~~~

原帖由 KarenLam 於 08-10-3 11:09 發表

我都搵到呀, 不過我囡得一張咁大把, 仲要係"dup"低頭ga. 激死我!

另外, 想問下我地wws有無網上功課ga?

我細女又咪係"dup"低個頭~~~

原帖由 joeykachunpak 於 08-10-5 10:40 發表
尋日同阿仔返wws上小提琴班 阿sir係操場點完名之後就同家長講:我地可以幫你地買小提琴 又或者你地自己出去買都得.
第一日上堂咋 甘快買琴?我點知阿仔有無興趣學?其實係咪等小朋友上多幾堂先 睇下小朋友ok唔ok先決定 ...

joeykachunpak,

小提琴係要自己買架! 你借唔借到返黎比阿囝學住先?

我見有d學校未上堂就要買定呀!

原帖由 joeykachunpak 於 08-10-3 22:02 發表
BOSKERMA

上星期勁busy.無時間上bk.我細仔同細女相繼腸胃炎(阿仔仲係食物中毒~~醫生話)連續3晚係tko急症室搞到半夜先返屋企 第二日又要返工 死甘滯 . pm收唔到呀 bk又short左?

講返wws 阿仔而家每日都上 ...

你有幾多個小朋友呀? 幾大?

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-6 12:31 發表
haha~~ 緊係啦, 你張大頭相囡囡又係梳孖"邊" 緊認得啦

你地d dup底頭都好d呀, 我仔dup底頭兼咪埋眼添呀  

係呀! 你仔仔係邊張呀???

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-6 12:18 發表
嘩! 咩你重有個細仔同細女ga? "阿仔"係最大呀? 佢地出晒院好返晒未呀? 重要兩個一齊嚟, 唉! 冇計啦, 最緊要小朋友冇事啫, 食咗咩中毒呀?

我個仔未又係成日話最like上電腦堂, 琴日開電腦我上WWS網俾佢睇返自己D相, 跟住勁開心話要打password入內聯網玩game, 係玩"g~a~m~e"呀!!! 我仔都有講有次返學見你阿仔玩緊電腦呀, 你阿仔咁識諗, 你就安樂晒啦 我個阿仔就  我叫阿仔遲d有電腦功課最好o係學校用電腦做埋先, 唔係等夜晚先做就煩喇。

講開孫xx, 阿仔有次o係學校俾同學個頭撞到佢隻眼, 老師叫女班長帶佢去醫療室, 阿仔話佢地兩個拖住手去, 開心到我個仔呀"爆"咁濟呀.................!

你地講個個同學孫xx, 應該係同我細女同間幼稚園既同學仔, 好似都係同我細女係幼稚園一齊係舞蹈組架!

原帖由 joeykachunpak 於 08-10-6 21:51 發表
elaine
我三個小朋友分別: 6.5歲(P1) 就黎4歲(K2) 1歲3個月

BOSKERMA
細仔同細女都無事啦 但係要食成個禮拜藥 再驗下D屎有無菌

如果借唔到小提琴 可能未必會再學 你知啦 小朋友三分鐘熱度 我唔想浪費 ($and時間) ...

你同我咪一樣有三個~~~hehe~~~
細個個係仔仔定女女呀?
細b 1歲3個月即係07年bb? 我細仔係06年12月尾, 所以都會跟07年既b一齊入學.

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-6 15:48 發表
haha~~ 我冇記錯好似得佢一個咪埋眼ga咋。

等我得閒睇睇先......hehe~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-8 11:15 發表
各位媽咪

我想問冬季校服係未一定自己出去買ga? 學校會唔會有得習體購買呢? 學校好似冇講明, 都唔知買唔買定好, 驚學校除時換季

BOSKERMA,

我會係出面買多, 因為唔係特登返去學校買. 就算供恁商係學校賣都要家長返去學校同學生一齊買架!

換季就應該冇禁快, 你要留意下學校既每月通告會有講幾時要換曬冬季校服, 幾時可以著我又冇見過學校會出通告. 不過到禁上下, d家長會自己幫d 小朋友換曬冬季校服. 哈哈!

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-8 13:15 發表
咁我都自己買算啦, 還掂我行去茵怡都有得買, 都好方便。

你住寶林邊度架? 我逢星期六日都會過去寶林架!

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-8 14:35 發表
虾! 我未講過兩次囉, 我住慧安園嘛, 係未過嚟探我先, 你有親戚住依邊ga?
我琴日拜完山同阿仔去新都城, 特然有個女仔叫我個仔, 原來係孫xx喎, 我個仔即刻變咗拍醜仔, 笑死

...

係呀!!你講過呀~~hehe~~~

我兩個女學野都係寶林ma~~所以咪成日過黎lor~~~

禁你阿囝同孫xx禁有緣呀!哈哈~~

原帖由 joeykachunpak 於 08-10-8 23:30 發表

我最細個個係女~~好彩追到個女 唔係就做"碧咸嫂" 3條king 我命都無 不過講真第三個搏唔到女我都收工 ~想生c我咩:;pppp:

我生細囝個時都係禁諗, 最後個個都係女, 我都唔會再生~~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-9 10:38 發表
你兩個女閒日好似要學游水喎, 咁星期六、日過寶琳學咩呀? 點解你唔報學校D課外活動嘅? 我想報學校個phonetic呀, 你大女有冇學過呀, 唔知對佢地有冇幫助呢?

...

你好好記性喎! 係呀! 我兩個女都係星期五晚係tko泳池學游水, 星期六晚過寶林學普通話一星期日大女係寶林邨補習. 星期六我兩個女都返左學校學左一朝樂器架啦!

英文拼音班我大女k3學過啦, 都唔錯呀! 而家佢都記得呀!

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-9 10:45 發表
哈! 你同elaineho一樣喎, 都係生咗3個, 但我諗elaineho唔同你, 你想搏個女, 而ehaineho緊係想搏個"慈菇"仔啦, 係未呀elaineho

禁你都知~~哈哈~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-10 11:05 發表
嘩! 原來你兩個女都好行程緊密喎 我個仔星期六暫時未有嘢學, 所以考慮緊報拼音班俾佢, 但又想留返半日時間同佢溫習, 起身食完早餐後開始溫, 溫到lunch前, 下午就係佢自由時間喇, 唉! 自從佢升咗P.1, d時間真 ...

真係好想唔學禁多, 但係兩個女都好想學, 咪大人辛苦d......
因為有時我湊唔到咪要我老爺湊下~~

好似今日禁我都要同兩個女由朝早0830等到1130先走得呀! 所以我用左個d時間同佢地兩個睇功課&溫書....hehe~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-13 12:02 發表
係呢, 我想了解吓11月個期中考, 係未only考中、英、數3科咋? 係未類似習作形式咁考呢, 考時老師會唔會簡單解題ga? haha~~ 唔該解答

要考中英數常4科, 你留意下學校係考試既測驗, 個度會解答到你既問題, 因為今年唔知會唔會轉形式.

第一期考試係會讀卷架!

原帖由 KarenLam 於 08-10-13 14:46 發表
HI elaineho73

我有野請教呀, 想問下做完"每日一篇"之後, 咪要打分嘅, 係點ga? 有咩意思ga? 我囡囡一定是打10分去"提交! 都唔知啱唔啱.

唔該晒!

打分係打分比個個寫段文章既作者, 係唔會影響小朋友所得既分數架!

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-13 15:23 發表
請問每日一篇係咩科功課呀? 點解我仔果班未有嘅?

每日一篇係網上閱讀計劃, 學校參加左比小朋友免費上網做, 係唔影響日常既成績架!

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-13 16:40 發表
屎啦, 屎啦, 我頭先問同事先知原來每日一篇已開始做啦, 我阿仔未落後好多

你仔仔冇做過? 不過唔緊要, 係11月頭可以補做幾篇架, 我大女都試過唔記得做, 補做架~~哈哈~~

如果每個月都做曬, 係學校每兩個月會貼小朋友既名出黎, 小朋友會覺得好威~~HEHE~~

‹ 上一主題|下一主題