用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-24 12:26 發表

舊年有導修課? P.1無噃! 我只知P.3 & P.6 因TSA補課, 放4:30-4:45; 有d學生補完課仲要操水, 6點幾先走.
今年改在導修課操TSA, 夠吾夠時間?

舊年個時間表都唔係禁, 係今年先轉做一個鐘一堂, 所以可以安排到係導修課時間補課, 唔使留校補課對家長同學生黎講都係一件好事.

夠唔夠時間真係唔知.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-24 17:20 發表
WWS d功課出名多, 我都考慮咗依個問題好耐先俾囝囝入WWS, 其實點解佢唔改善吓呢, 功課太多唔係好事, 如果囝囝應付唔到, 我到P.2都會考慮轉校ga, 其實好多TKO學校都因家長投訴, 而減少功課量, 如梁潔華都改善咗啦, 所 ...

其實功課真係好睇教個科既老師點比架!

功課量我覺得大女都可以接受到, 係禁岩琴日要補課要做埋補課d功課, 所以多少少.

講真, 我都聽聞過你所講既野, 但係功課少左個d班真係個別班別.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-24 17:31 發表
係呀, 我仔P.1呀, 如果係咁都安心D, 可以俾小朋友慢慢適應。

其實每逢考試之前個個星期都有小測, 所以可以睇下小朋友識d乜都好.

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-24 17:39 發表

朋友小B讀梁潔華P.2, 佢話每科必有2份功課, 如當日上堂有5科, 功課最少8樣;  Day 2 & day 4 要默書; 每天上9堂, 放3:45pm, 無導修堂做功課, 晚晚10pm先可以放底筆. 宜家逢五8pm便瞓着, 直至天光先起身, 比我地苦很 ...

禁我大女真係未試過做功課做到10pm~~~~

原帖由 Joanne_lau 於 08-9-24 21:01 發表
妳好啊! 可否請問知唔知道每日一篇網上閱讀獎勵計劃又係點ga?學校網頁每日一篇登入唔到哦, 關PCCW咩事?

每日一篇另外有密碼架, WWS每年都有join到, 遲d會派login id & password比學生架啦.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-25 12:43 發表
真係咁堅 突然覺得囝囝好幸福添 其實由我決定選WWS到以家我個心重好15 16, 因聽好多朋友講WWS功課多同谷學生, 好驚幫囝囝選擇錯誤, 好驚選擇咗一間唔啱囝囝嘅學校, 我又係成日聽D小學生講每日做功課做到好夜,  ...

我諗學生辛唔辛苦除左睇學校仲好睇家長, 如果家長除左學校功課外, 仲要不停禁要小朋友做下其他坊間既習作, 我諗一定會勁辛苦lor!

原帖由 sacem 於 08-9-25 12:59 發表
我是職業媽咪,放工都第一時間睇工課和多到瀉d通告啦,仲邊有時間story time。

咁你有冇訂學校建議的月刊給小朋友呢?你覺得那一本比較有趣呢?

我都有興趣知每日一篇是甚麼。 ...

sacem,

hihi~

我都係在職媽咪, 我放工既工作都係同你一樣, 我仲要睇兩個.哈哈.

我冇訂月刊比兩個女呀, 所以介紹唔到比你, 唔好意思.

每日一篇係每日上網睇一篇文章, 就文章既內容答三條問題, 每日都要做就因此而命名.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-25 13:27 發表
我係聽我朋友個朋友嘅case, 佢話佢朋友個仔o係WWS讀, 只應付學校嘅功課、默書同考試都冇晒時間喎, 我唔記得佢囝囝係未讀P.3呢, 好驚

禁我個大女今年先p.3, 有待觀察.hehe~~~

11月初又話要考試, d時間都唔明點解可以過得禁快既! 唉!

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-25 15:02 發表
真係好快呀, 我上個禮拜日帶囝囝返去學游水, 原來學校又開放日啦, d主任帶d家長參觀泳池, 記得上年又係咁樣參觀泳池, 咁快囝囝已經係WWS P.1學生啦。

...

學校又要收明年p.1既新生啦, 我地回顧返舊年又真係快到嚇死人......

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-26 12:28 發表

有另一組咩?去年用內聯網就得, 不過要等學校編號, 同每日一篇開工先入到去.hehe

Joanne Lau,
每日一篇在10月2日才開始, 吾洗咁心急, 到時老師會派發資料, 仲有英數添. ...

到時用得老師會通知架啦~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-26 14:04 發表
今日做膳食媽媽睇到囝囝個書包有本預習默書簿, 佢地14/10要默中文啦, 笵圍都幾多喎, "立"吓眼好似有8-10組詞語, 重有讀默課文幾句句子, 又要努力啦

...

WOW~第一次就禁多呀!

今晚游完水要睇睇先.........

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-26 15:24 發表
我住寶琳果邊ga, 而且我要返工, 所以揍唔到佢放學, 今日都係請假去學校咋, 上個星期請全日, 今日請半日好啦, 你好似住西貢, 囝囝駛唔駛好早起身呀?

...

你住寶林邊度呀?

我下星期二都請左假, 睇住休息下~~呵呵~~~

原帖由 KarenLam 於 08-9-29 14:08 發表

Hi BOSKERMA

你囝囝几時要開始做週記? 點解一敬無要做週記嘅? 定係我囡囡寫漏手冊呢!

hi elaineho73

你囡囡有無話要做週記呀?

真係開始越來越多功課呀! ...

Hi KarenLam,

細女未使做週記住, 暫時細女都可以係我放工返屋企前攪掂.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-30 11:22 發表
講真奇實我對學校都有少少不滿, 事源我囝囝月頭因個肚唔舒服請咗一日假, 我早上打返學校講假, 佢冇問咩事請假(覺得怪怪地, 咩依d唔係基本要問咩?) 只問班別同姓名就收線。 成日老師冇打嚟問囝囝情況(ok! 小學始終唔 ...

BOSKERMA,

其實學生請左假, 老師通常會將d功課放係地下嬸嬸個度架! 方便學生/家長返去學校拎, 但係拎唔到都唔緊要, 老師都唔特別話個小朋友欠交架喎.

仲有係幼稚園真係唔同小學架, 因為而家一班有禁多學生, 而且班主任又好多野要顧,真係未必個個學生都理到, 我諗我地做家長真係要多d接觸學校, 其實都係為小朋友好, 有咩都可以反映下, 我諗係正常途徑會好d.

我係開學兩個星期都有反映過校車問題, 我搵返直接負責既老師/主任真係可以幫到手架!

我開頭都會好唔慣係禁, 但係都已經習慣啦~

原帖由 angelmumy 於 08-9-30 14:53 發表
係咁架啦. 上學期我囡囡發緊燒 38度去考試, 老師都唔知. 一班咁多人, 老師點會留意咁多, 除非我地做家長的, 主動多d接觸老師.一年班, 好快就有家長會,起碼都知邊個係班主住. 二年班以後, 要到派成績先見到老師, 如果 ...

我兩個女都好鐘意老師架! 所以有時我都會同老師夾計教兩個女~~哈哈~~

原帖由 angelmumy 於 08-9-30 14:19 發表
她的意思:係功課簿撕落一兩張空白紙. (有需要時, 比如請假, 無帶簿回家, 咁就可以做落張紙度, 到時貼番上功課簿).

BOSKERMA,

你又可以叫小朋友去校服處買定中英數簿返屋企用, 因為平過街簿, 哈哈~ 我都有叫大女買d簿返屋企默書用呀~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-2 11:51 發表
我明白小學一家定唔同幼稚園, 可能我諗多咗又或者我太緊張啦, 我會同阿仔努力適應的, 不過聽Kennisliu107講完之後, 有所比較未有感而發囉。 其實o係學校冇指定情況下, 真係好睇老師本身質數囉。

...

我暫時都覺得教我兩個女既老師都ok呀! 大女三年既老師真係好好, 細女今年既班主任又係大女一年級既班主任, 我覺得好開心.

原帖由 angelmumy 於 08-10-2 11:19 發表
默書

今年默書真係少左好多次. 我囡英文第三次默書係 十月二十一日, 足有3個星期溫習, 上星期已派默書范圍. 我地個英文老師又特別勤力, 當天默書就當天改完派回來, 勁! 想起以前我大女時就慘(今年中一), 差不多個 ...

angelmumy,

我大女一年級每個學期都係十次默書, 係二年級開始少左, 所以我覺得比之前輕鬆好多架啦~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-2 11:56 發表
thank you你先, 其實我想問有冇人試過要求老師張功課交俾校車ee呢? 係我朋友教的, 佢囡囡學校可以咁做, 唔知我地得唔得呢?

BOSKERMA,

你唔好客氣, 校車我又冇諗過, 因為校車始終係外判, 所以我完全冇諗過, 但係你可以叫同個校車站既小朋友幫手拎呀!
‹ 上一主題|下一主題