用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

原帖由 joeykachunpak 於 08-9-14 13:15 發表
餐具、餐墊係唔係午膳公司送??上次家長會之後入課室同班主任見面時派餐單個陣, 老師好似有提過下.

餐墊一定要自己帶, 餐具有送比d學生, 但係個日食飯送. 所以未洗架!

原帖由 Joanne_lau 於 08-9-14 17:47 發表
BOSKERMA & elaineho73,

thanks ! 來緊就返全日啦, 之前兩個禮拜都是自己接送, 16號開始就會搭校車放學, 但返學就嫌7:10有D早, 都係自己送7點半出門都啱啱好. 我住調景嶺, 3號車的. 其實搭校車有冇甚麼要注意的呢? ...

其實小朋友要乖乖地坐定定就ok! 唔好係校車度走黎走去.

原帖由 herman-mame 於 08-9-15 14:12 發表
Joanne,

我參加午膳爸爸/媽媽日期是22號。

elaineho 73,

請問是不是訂飯的都要自己帶桌墊,餐具就不用帶?

係呀~要自己帶枱墊呀! 第一日既餐具係未洗過架, 所以第一日都係自己帶好d....

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-16 11:07 發表
OK! 咁我明白啦, 其實我最驚老師俾唔夠時間我地溫習默書啫, 得果一、兩日時間就慘啦。

應該又唔會得一兩日既, 至少會有一個星期左右啦. 唔好太過擔心, 我地而家有個平台可以互通消息, 哈哈! 我地邊個知道都係度講咪得lor~~~hehe~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-16 11:24 發表
ok, 係咁話啦, 互通消息

我又想問關於互聯網問題呀, 有d咩睇同幾時會有password呀?

學校內聯網有時會有功課做架, 但係唔多lor~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-16 11:43 發表
吓! 做功課咋, 我以為有相睇添

仲有其他通知同埋e-mail lor~

相係網頁相簿都有得睇架!

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-16 15:47 發表
冇默書范圍最慘, 即係要成課溫晒。

第一,二次默書都好淺架! 唔好太過擔心.

原帖由 angelmumy 於 08-9-16 17:22 發表
係呀, 係呀. 唔知佢點解咁緊張. 昨天回來, 囡囡叫我打比Miss話明年還要參加比賽.因為舊年加數得亞軍, 今年減數得季軍, 所以明年要參加加減混算攞冠軍.咁就三様都齊了. mouth:" />  (真係 O 晒嘴), 但我同佢講: 好啊,  ...

angelmumy,

你阿女真係好緊張, 自動自覺係好事黎, 但係唔好太過著重得失.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-17 09:08 發表
elaineho73,

我想問琴日派d通告話要訂閱報紙, 係未一定要訂ga? 同埋有關一生一藝術, 其實係學校提供定係教育服務中心提供呢? 之前派果d我一樣都冇報喎, 咁跟住重有冇ga? 好似上星期派咗個學游泳班申請表, 原來8月已 ...

BOSKERMA,

報紙唔一定要訂架!

另外一生一藝術唔一定要係學校/教育中心學, 可以係出面自己學都得架, 但係一定要係藝術個方面lor~ e.g.: 視藝/樂器等......
游泳班係教育中心攪, 如果小朋友係黃永樹既學生係平過唔係黃永樹既學生學架, 因為都係史丹福泳會.

原帖由 Augustina 於 08-9-17 11:41 發表

Boskerma,

Elaine可能比較忙,如果你唔介意,我代佢答你好嗎?

報紙並非一定要訂,你可自己衡量小朋友會唔會有時間睇,冇時間睇就唔需要訂,免得浪費。我自己小朋友都未有訂過,因為佢根本唔會有時間睇,有時間我寧願佢睇課外書, ...

BOSKERMA,

係呀! Augustina都可以答得你好詳細架~hehe~ 有好多時我都要問佢.

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-17 13:12 發表
昨天放學到學校圖書館做功課, 但老師話校長今學年起改例, 圖書館只可睇圖書, 做功課要到地下操場長枱 or 回家去.  觀去年, 每天放學到學校圖書館睇圖書的學生10人; 現時的安排, 圖書及圖書館檯檯凳凳得到恆温保養,  ...

今年多左呢個規定呀? 我都知往年係可以比小朋友係圖書館度做功課, 乜而家唔比呀?

反映一下睇下學校點講lor! 我大囡都係試過一次係圖書館做功課. hehe~~

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-17 18:42 發表

向圖書館老師講多數無用, 她只是跟指示做嘢; 此等閒事, 無理據, 難力爭, 吾通話佢哂電咩 ! 我一等蟻民, 都係咪多事, 上來發泄吓就足夠 ...

唔好禁講自己啦, 你既小朋友會日日都係學校做功課?

原帖由 KarenLam 於 08-9-18 14:45 發表

Hi elaineho73,

係呀! 星期二(9月16日)嗰日, 我去做 午善媽媽. 你囡囡都有講我囡囡d野俾我聽, 你囡囡好乖巧呀!
整體黎講一敬班吃lunch的情況几好呀. 小朋友好有秩序. 第一日就有咁好嘅表現, 相信張老師花咗不少心 ...

我個細囡好多野講架!我真係估唔到佢會同你講你囡囡d野. 真係唔好意思. 我都去唔到做午膳媽媽, 要我老公幫手做午膳爸爸啦! 因為我岩岩返新工兩個星期, 所以請唔到假呀! 真係好想去睇細女食晏~

原帖由 KarenLam 於 08-9-18 15:12 發表

咁不如向家教會反映下啦. 可能會有用的.
係啦! 我地呢度几位, 有無人參加做委員呀? 我無呀!

我會去選呀! 哈哈~

我上屆都係後備委員黎架~hehe~

原帖由 KarenLam 於 08-9-18 17:43 發表
elaineho73 & 各位

我想請問下有關學校興建班問題.
1.學校本身有無興建班呢? 即係好似幼稚園咁, 由學校老師教嗰d.
2.教育服務中心的興趣班同wws係咩關係/形式呢?

我知道問以上的問題, 好古怪! 但唔問我又真係好一頭霧水wor.
因為我想幫囡囡join童聲合唱團(著制服,而唔係wws校服) 打去問啦.原來呢個合唱團只係借wws地方上堂. 講到無啦無"能"咁!
我一路諗住俾囡囡參加學校名義的合唱團(即如果上台表演, d人會介紹係xxx小學合唱團),而唔係"童聲合唱團".

好亂呀! 希望大家明我想問咩啦

1) wws既興趣班都係以學校出既回條, 而以教育中心出既回條就係育中心既興趣班.
2) 關於教育中心同小學既關係你可以睇下教育中心既網頁都有解釋, 可以講既係教育中心同小學係分家.

童心合唱團係區內既合唱團, 只係借學校地方教合唱, 又好似史丹福學游水一樣case, 係借學校地方用禁.

其他家長可以再補充一下.

原帖由 KarenLam 於 08-9-19 11:38 發表

唔使唔好意思呀! 你囡囡好乖, 唔似係喺屋企排第二, 好淡定&照顧同學仔. 唔怪之得佢做功課可以自己搞掂.你可以輕鬆好多呀.

多謝你禁讚佢呀! 我琴晚先比佢激親, 不過都係小事....

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-19 12:01 發表

Yes, 囝囝在學校做功課專心D, 個多小時便完成; 在家做,時常都話要休息, 比佢激死

係禁架~小朋友~~~我大囡個時又咪係禁~~~唉~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-19 12:03 發表
係呀係呀, 每晚囝囝一瞓咗就係我上班時間, 睇通告、對手冊、簽探熱表、對吓有冇執錯書, 好忙呀, 又要睇家好喎 ha ha~~

我都係日日追家好架~~哈哈~~

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-19 12:46 發表

吾係噃, 我朋友囡囡比學校選入泳隊, 要比$20/堂習泳.  另外d樂器班, 通告寫明要收費噃!?

係呀~~種子隊(游泳)同樂器班都要比錢~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-19 15:23 發表
半pack A4咁厚呀? 睇怕都要啦, 依家3個星期我個file都full咗大半啦, 點解學校唔開始電子通告呢? 我地d返工一族又可以o係office hour睇通告, 幾好呀

但係到時老師就慘啦~~淨係睇內聯網都死! 哈哈~~~
‹ 上一主題|下一主題