用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

原帖由 BOSKERMA 於 08-8-27 14:46 發表
係關於買書問題囉, 有幾本書我朋友一早話俾我, 所以大安止意冇買到, 點知朋友琴日俾我時一睇, 本數學書好似練習簿咁, 全部做晒重改埋添GA, 唉! 咁依家唯有自己出去買啦, 但我又黑仔地搵唔到張書單, 打返學校問又遲遲 ...

BOSKERMA,

唔知會唔會太遲答你, 數學書係: 現代出版社 廿一世紀現代數學1上A & B.(2006年修訂版).

你下次有咩問題PM我, 我知既話一定講你知! HEHE~

原帖由 BOSKERMA 於 08-8-28 14:03 發表
elaineho 73,

唔該你呀, 琴日學校梁主任覆咗我同FAX返張書單俾我啦, 我跟住放工未即刻買埋囉, THANK!

BK好小媽咪係黃永樹家長咁嘅, 真係好小機會交流呀, 係呢, 你小朋友讀邊班呀, 我囝囝讀一善呀, 之後有機會再交 ...

攪掂就OK啦~~

我細女讀一敬呀!

我都覺得呢度好少人傾~~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-2 17:23 發表
hi, elaineho73,

你囡囡琴日有冇搭校車呀, 有冇遲到好多呀, 我囝囝遲咗半個鍾呀, 打去學校同校巴公司問都話因為有D家長遲嚟接小朋友, 所以咁遲, 但我相信依D只係其中一個理由囉, 因我囝囝返嚟同我講, 佢地架校車撞 ...

唔會掛! 我聽日問下我個細女先! 琴日真係好遲, 今日遲冇禁多~~~

不過真係好難講, d 家長遲黎接攪到下一個站既小朋友一路禁遲, 真係冇計! 唉!

原帖由 joeykachunpak 於 08-9-2 23:09 發表
我個仔遲左1個鐘先返到, 嚇死我~~第一日返學就唔見左阿仔,校車都好亂,有時間交流下啦.

hihi~~

我琴日都打去學校問, 但係都係禁!

係呢你個仔讀邊班呀?

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-3 14:10 發表
elaineho73,

琴日學校派咗時間表, 每星期都有中、英默, 睇到好得人驚呀, 係未真係咁密ga? 范圍多唔多ga, 唉! 好鄧囝囝辛苦呀

應該唔會個個星期默書既~

之前大女小一個時有10句seen同兩句un-seen lor~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-3 15:33 發表
但時間表寫明果堂係中默、英默喎, 如果唔默書有咩教ga? 同埋有科叫咩圖/x(唔記得), 係未即係晝圖畫呀?

如果中默同英默個堂唔使默書個個星期用黎教書架!

圖/德= 圖係圖書館課/德係德育課, 如果第一週係上圖書館課既話, 第二週就上德育課, 如此類推禁住上.

視藝先係我地個時既美術課~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-4 11:05 發表
哦, 原來係咁, 清楚晒呀, 係呢, 你開學依個星期有冇揍佢地返學睇埋早會呀, 我揍咗我囝囝兩日呀, 上早會都係講小小嘢, 8:05度已開始上課室lu, 都唔似我地以前咁講好耐嘢又要唱吓歌咁嘅。

...

我兩個女都係坐校車返學架, 所以學校早會個d野我都唔係太清楚~~hehe

原帖由 leetong 於 08-9-4 12:43 發表
Hi Elaine, when did WWS start per lesson for one hour? Does it common for language subjects for double lessons per week? I saw e-notice from WWS web site that there has five lessons English per week,  ...

leetong,

又見返你啦! hehe~~~

黃永樹今年先開始一個鐘一堂.

每日都有中文同英文, 一個星期會有一日無數學堂.

今年禁上堂好過之前, 因為每日都唔使帶禁多唔同既書返學.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-4 13:34 發表
leetong,

我囝囝一星期5日都有中、英、數3科, 每科一堂時間, 其餘科目如常識、音樂、電腦、體育等每星期好似只得一堂, 我覺得體育堂一星期一堂唔係好足夠呀。

...

BOSKERMA,

你睇清楚應該有一日無數學堂架~~

體育堂其他學校唔係得一日架?

原帖由 samsmama 於 08-9-4 15:13 發表
hello,黃永樹小學的家長,
想問下大家覺得黃永樹和馮程,邊間比較适合文靜型的男孩呢,同時,妳們是否認為黃比馮優點多些,所以選這校呢.可否比小小意見我參考下.謝謝. ...

samsmama,

hihi!

我覺得你最好係學校開放日去參觀下學校, 比小朋友自己去揀, 因為讀書係小朋友, 最緊要小朋友鐘意間學校呀!
黃永樹同馮晴都各有好處, 我個時都係由大女揀間學校架~

原帖由 leetong 於 08-9-4 15:29 發表

Thanks BOSKERMA, when will NET teach English? Last few months, when I attended Introduction Brief in PLK WWS, the vice-principle said a new method for teaching English by mass volume of story books  ...

leetong,

NET teacher 會遲少少就會每星期同小朋友上一堂, 學校舊年有三個外藉老師註校, 經常都會見到佢地架!

用故事書教英文今年小一已經開始啦, 但係故事書仲未收到, 呢兩日都係寫下自己既英文名同大階A-Z.

之前已經比左錢幼聯訂左10本英文故事書.

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-5 00:24 發表

WWS二年級已分精英班啦!

係呀~~~好多學校係一年級都分左~~

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-5 00:32 發表

Agree...   我仔去年試過一天帶齊中,英,数,常,电腦+音樂,仲有各科堂課簿...人都癲:evil: 編課嗰個真係要打

你個仔讀幾年級架?

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-5 00:36 發表

可能wws家長覺得無乜特別好嘢,又無衰嘢想講, 咪無開帖子lor

禁就真係唔知啦~~~haha~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-5 07:57 發表
elaineho,

我唔知其他小學係未呀, 只係我個人覺得小啫, 可能我囝囝好動, 所以佢好like上體育堂, 我未覺得小囉, 其實我都想問, 佢地上體育堂即係上游泳堂, 咁未冇正式嘅體育堂上囉?

...

游水堂只係上體育堂既其中一部份姐~~~~

體育堂仲有其他野玩架! 好似我地細個既時候差唔多~~~

原帖由 leetong 於 08-9-5 09:45 發表

It seems PLK primary schools changed one-hour per lesson, I got this message from PLK LHT primary school. Elaine is right, Chinese, English and Mathematics are 5, 5, 4 lessons per week. Most likely, ...

leetong,

我個細囝係2006年12月尾出世, 所以我會當佢2007年出世既小朋友一樣到2010年先返幼稚園.

英文科都應該會中英並用教既~~~

原帖由 angelmumy 於 08-9-5 15:17 發表
Elaine,

好久沒上來了, 最近好嗎 ?

你大女升三年班喇, 今年點分班啊 ? 是不是兩個普通話班只有一班精英班 ? 我細女也入讀普通話班, 剛開始, 還不知道會怎樣呢? 你大女讀左一年, 感覺如何 ?我地沒有參加校外的普通 ...

angelmumy,

我最近都比較得閒, 因為我再轉工呀!

今年係普通話班同廣東話班各有一班精英班.

我大女讀得好開心呀! 所以跟住我都係會比細女讀普通話班架啦!

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-6 11:08 發表

今年2勤. 你今学期能登入內聯網嗎? 我囝囝login-in 吾到, 都吾知id/password吾得!

kennisliu107,

每年既llogin id同埋passward都會更改, 遲少少學校會通知架啦!

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-6 11:17 發表

我在学校聽過高年級学生講, wws跟據以往P.1学生成績去編新生入边斑.  即前2-3年由ABC幼稚園派到wws入学的学生成績好, 他們的学弟妹便会編入P.1精英斑. 吾知係咪堅料. ...

唔會掛? 呢樣真係好講! 哈哈!

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-7 22:57 發表

已經有新id+password, 但login吾到!? 要等電腦堂先可以問, 去年電腦科老師好惡, 時常吾比同學發問

係呀! 我要問下我大女有冇收到password先~hehe~~

你舊年係讀邊班架?
‹ 上一主題|下一主題