用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女拔面試, 2分30秒, 多謝$40/分鐘
樓主: mycarrie
go

女拔面試, 2分30秒, 多謝$40/分鐘 [複製鏈接]

先置聲明,亞女讀緊DGJS。無人事 /關係 /公開比賽獎 / donation,我唔係old girl,係c9,亞女唔係讀CCKG / St Cat/ Kentvile etc.  但係我都盡力準備,估唔到會收,入咗去之後了解學校多咗,知道好多傳言都唔係真,不過傳傳下d人又信。最奇怪係d無小朋友喺D記讀,仲好似知道好多內幕咁..........

咁多個posts我睇唔哂,可以講ge 係:
1. 幫手嗰d係parent helper or temp clerk,老師要教書ga ma.
2. 我識好多家長都佩服Mrs Dai.  唔明佢點揀,因為好多小朋友好叻!唔係死讀書嗰d,係好醒目, d 題目twist 完都識答 (我都相信其他學校都有好多人好叻, 唔好插我,我or 亞女無讀過)
3. 咁多人都叻,自然competitive.
4. 有d小朋友如魚得水,遇強愈強。有d就會自信心唔夠。
5. 亞女嗰屆冇人讀唔上要俾人勸走,其他級別就no idea.
6. 成績唔好學校會安排補底。
7. 唔係有錢大哂,做得唔好d老師唔會俾面。

希望想入ge願望達成,唔鍾意間學校ge唔好考又唔好入嚟,sorry 唔想對住d負能量家長!

Point 1 我好肯定,其他係個人意見。

safarimama,

Hee hee, 我好懶ga, 個女無去面試班,只係提醒佢d禮貌etc.  同埋要老公斯斯文文咁去law.  我估所有學校都注重父母ge參與,所以點都要兩公婆一齊去。

Good luck to you!

有人話我無address 到樓主ge問題,係因為已經好多人答咗.

我想問:
1. 如Mrs Dai 喺interview 之前已看過application form /portfolio /student report,  有乜唔啱?  我覺得佢好勤力wor.
2. 絕大部份applicant 希望有得in 定係冇呢? 我自己希望有,輸咗都冇得怨。(除非你要怨自己唔係富豪,冇connection etc)
3. 如果兩公婆為咗小朋友去interview "嘥" 半個鐘都要complain,我無說話好講。
4. 某些名校用中英數 tests 考小朋友 (一定耐過interview 啩),如果高分就收係咪咁又公平d 呢?  我諗每種方法都有 trade-off.
5. 無論Mrs Dai 用乜嘢方法揀,如果佢揀d人唔得,又或者間學校唔得, market demand & supply 會adjust.   唔駛其他人担心咁多wor!

其實每間學校都有好有唔好,間間都有人入有人走,無必要踩人地學校。  有d人淨係覺得自己揀嗰間係最好,其他ge 都唔好,好奇怪!  

原帖由 safarimama 於 08-10-21 15:56 發表
hi Chole,
請問你當年"盡力準備"了什麼呢? 面試班?

我都唔多記得lu.  無特別長/短.  我記得見之前亞女巳經好悶坐唔定郁身郁勢( 係反轉身par喺牆度玩).......

原帖由 rabbitpiggy 於 08-10-22 09:57 發表

我一事想請教一下, 請問你千金是那年去interview 的呢? 當年in了多長時間呢?

Good to hear that!

原帖由 twokidsmum 於 08-10-22 10:12 發表
Hi Chole,

我相當同意妳所講的,戴校長真的很會選學生,我女兒身邊有很多叻同學,學習風氣亦很好.我女兒很喜歡上學,暫不見任何壓力,希望她會繼續開心下去.  

twokidsmum

...
‹ 上一主題|下一主題