用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈 ...
發新帖回覆
樓主: 猴子爸
go

DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈   [複製鏈接]

Rpp 發表於 24-4-7 12:41
我個講舊年有剩四個位無人揀化學。就唔知道邊個信息正確。
舊年有人揀唔到chem, M2M1好多人揀唔到
下學期有同學轉左IAL,執位後就好少少

cafeva 發表於 24-4-7 16:21
下學期仲可以轉?咁係咪要自修一個學期?
另外知唔知點解S PCC可以做到差不多100%?
...
是的,會比起其他同學讀少咗一個學期,要靠自己追番(聽講appeal要考試pass咗先, 如有錯麻煩其他家長指出)
SPCC 可以做到9x%,係因為學校是根據同學意願,而決定開幾多班 (聽聞九華亦是)。

而其他學校包括HYS DGS, 係定咗幾多班先俾同學揀,所以會有好多同學未必揀到心水科目。

舊年DGS S3 揀科,好似係歷屆之中最不理想,Chem, Econ, Bio 都有人楝唔到。 有部份同學DSE揀唔到科,反而轉IAL可以揀到。

cafeva    發表於 24-4-7 18:26

PTL_L 發表於 24-4-7 18:52
MSS都係中三學期初先問學生意願,初步疑定班數,學期再問多次,按學生意願開選修科班! ...
👍🏻👍🏻欣賞學校放咁多資源以學生為本

Rpp 發表於 24-4-7 19:56
係咪頭80名可以揀M數?120名打後無生化揀?
非也,我覺得M1 M2睇數學科分數比重高啲。
其他科係視乎有幾多人同時揀,當然成績好排名高嘅同學有優先,但係你唔會知道自己排名第幾。

hollyword888 發表於 24-4-7 20:48
SPCC並非完全根據學生意願開班,比如商科只開了經濟學,沒有會計學,沒有商業管理。文科多個科目也經常因 ...
正是,開唔到係因為唔夠人,而非太多人爭。

Greylay 發表於 24-4-7 20:27
想請教: 揀科是跟整體成績 or 個別科目成績來決定揀選次序?
官方答案係跟整體成績。
但係我女啲文科成績係災難級,照計應該入唔到M1M2,但唔知點解又派到,所以個比重唔知道點計。

b3410 發表於 24-4-11 21:47
今年揀科如何?見到有dd緊張

一直以為學校揀科應該問題不大。又冇排名,點知是否前50%  ?

Chem Econ M1 M2 競爭好激烈,有同學揀唔到。
M1 M2 各一班,但我真係唔識點可以知道自己係頭80名,可能我女怕醜,怕走去八卦人哋分數同學覺得肉酸。

有啲同學一直impression覺得佢成績中上,但係都有揀科唔成功嘅情況,阿女話今年情況係特別差。

b3410    發表於 24-4-12 22:04
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊