用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區Band 學額的迷思
樓主: mmmandddy
go

東區Band 學額的迷思   [複製鏈接]

個個都話東區夠Band 1位,我計極都計唔到條數,希望大神們能幫幫忙:
以下數據唔100%準確

東區小六生:3469人,當1/3 Band 1,即港島東區有1157 Band 1生

然後30%有自行offer ,即系347個,減去呢347個學生,剩810個Band 1生要派位。

然後計Band 1中學(BPS, CCS, 中婦,聖馬可,民生,筲官,嘉諾撒(7間))乙部統一學額:我大約加過都系得532個位左右,就算加埋甲部49個,都同810爭一大段距離。

請大神們幫我看看我邊度出錯了??

heidya    發表於 23-4-4 09:15
   20    0    0    0

回覆 tpmon 的帖子

多謝你提左我,成件事唔同曬,我應該:

淨系計公立+資助小學人數:2783, 1/3 Band 1即系928人,928有30%自行有offer後減去278人,剩650個學生,呢度仲未扣港同班學生& take 直資的學生,所以理論上東區系夠位的?
系咪甘?

多謝大家回覆指教,我個系女,肯定系Band1,聽完大家回覆後就算自行失敗都可以放心盡填Band1學校了。

我地學校就係甘,老師叫:可能第二志願就要填筲官,但跟住話之後大抽獎前會再有家長會,叫我地到時再看看!但我女而家系級一,叫我第二志願就筲官我點都唔甘心。

tpmon 發表於 22-12-21 15:36
級一自行可以

BPS、YWGS、CCSC、MSS 四選二。

我女心儀CCS同MSS,但兩間同一日面試驚撞,所以可能會自一CCS,自二中婦。
同埋我地小學唔係一二線,我驚我哋RO唔夠前

恩恩,知道中婦今年成績平均跌左的,但系看翻高分個班,成績都唔差,我會解讀爲:拔尖仍然可以,就係補底差左。聽左中婦同聖馬可簡介會,我女中意中婦多過聖馬可。。。
我女英文程度好的(考左劍橋PET有grade A),面試應該都無問題(雖不是反應快,但應該都唔洗怕丑到唔敢講野)。
我女姓氏唔前,屬中間/中間偏後。

因爲我地學校唔系一線,我有自知之明我舊年都有出po問BPS架,不過我女無特別心儀,甘就算啦,用家自負

無運動無音樂,雖然五年級有入左校隊(雖然叫校隊,但系都感覺好流...哈哈哈),但系最後因爲取消左參加唔到學界。有一堆服務獎(班長,風紀,風紀長),操行獎,東區模範生獎,豬肉畫畫獎,一堆校內學業獎,校級朗誦merit only

回覆 mmmandddy 的帖子

打錯字:校際,唔系校級

恩恩,自行上呢2間老師都話合理的,但我系擔心萬一自行唔入大抽獎部分,如果東區女仔位真系好足夠,甘我就放膽進取D,中婦同CCS系咪只能是但一間放乙一,中婦乙二仲有無機會?

簡單啲來講 發表於 22-12-21 18:18
單數年份張祝珊多開一班,上次單數年,有朋友乙二填此校都,抽入。

難怪我哋學校老師話可能個個覺得佢犀利唔敢報,搞到佢收表差咗
CCS我會放自一,係煩惱唔知自二點擺

tpmon 發表於 22-12-21 18:30
大抽獎一向BPS/張祝珊/中婦只可放乙一。

因聖馬可勁了,有需要4月才上來問大抽獎。

承你貴言,希望4月呢個版見唔到我

tpmon 發表於 22-12-21 18:36
到時也可上EK報喜

嗯嗯

hkpapa852 發表於 22-12-21 19:10
369人包咗咩學生先?
起碼要扣走KCIS,Quarry Bay school同漢基既學生

好明顯我唔專業,錯得太離譜。
另想請教hkpapa,見你將中基列作1C,點解嘅?佢成績夠嗎?可否分享下你睇法,因為其實我哋都有報,但又心大心細收的話讀唔讀(都未面試已經喺度煩定先)

回覆 Poyau 的帖子

多謝POYAU的數據,望落中基同嘉諾撒差唔多,但系同CCS,BPS差太多了,我應該繼續CCS,BPS,MSS,中婦四間入面掙扎

上嚟update報喜,最後自一張祝珊收咗我女,唔洗玩大抽獎了,多謝EK上各位嘅鼓勵同資訊。

Tunghk    發表於 23-4-4 15:36
miriam  可唔可以PM報料呢?  發表於 23-4-1 16:01
gabejang    發表於 23-4-1 11:58
Poyau    發表於 23-4-1 11:00

多謝大家
‹ 上一主題|下一主題