用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區Band 學額的迷思
go

東區Band 學額的迷思   [複製鏈接]

個個都話東區夠Band 1位,我計極都計唔到條數,希望大神們能幫幫忙:
以下數據唔100%準確

東區小六生:3469人,當1/3 Band 1,即港島東區有1157 Band 1生

然後30%有自行offer ,即系347個,減去呢347個學生,剩810個Band 1生要派位。

然後計Band 1中學(BPS, CCS, 中婦,聖馬可,民生,筲官,嘉諾撒(7間))乙部統一學額:我大約加過都系得532個位左右,就算加埋甲部49個,都同810爭一大段距離。

請大神們幫我看看我邊度出錯了??

heidya    發表於 23-4-4 09:15
   20    0    0    0

mmmandddy 發表於 22-12-21 12:21
個個都話東區夠Band 1位,我計極都計唔到條數,希望大神們能幫幫忙:
以下數據唔100%準確

你沒有加assumption 有東區B1生會要了直資offer 離場。

另外,港同小學在東區,但直屬的直資在南區。港同小學B1生也要減出來。

heidya    發表於 23-4-4 09:15

回覆 tpmon 的帖子

多謝你提左我,成件事唔同曬,我應該:

淨系計公立+資助小學人數:2783, 1/3 Band 1即系928人,928有30%自行有offer後減去278人,剩650個學生,呢度仲未扣港同班學生& take 直資的學生,所以理論上東區系夠位的?
系咪甘?

回覆樓主:

看以下2021年hkpapa852 的assumption 和計算。當年仍未加移民的因素。

mmmandddy 發表於 22-12-21 12:42

東區一向女生夠B1位,男生不夠。

另外,識有些東區小學B1A級頭家長,根本看不起東區內的地區B1A的中學(如校名不夠響、校友網絡等),會選擇自行報中西區和灣仔的top 校。

不過官塘和將軍澳的家長則很喜歡東區的B1頭中學,都有很多自行會報一間東區中學。

有了官塘和將軍澳家長的支持,東區中學學位的demand變得理想。

mmmandddy 發表於 22-12-21 12:42

14網華小升中港華直屬位屬灣仔區

Poyau 發表於 22-12-21 13:27
14網華小升中港華直屬位屬灣仔區

是,華小近年搬了去東區,忙記了。

華小生也要減出來。

多謝大家回覆指教,我個系女,肯定系Band1,聽完大家回覆後就算自行失敗都可以放心盡填Band1學校了。

mmmandddy 發表於 22-12-21 14:50
多謝大家回覆指教,我個系女,肯定系Band1,聽完大家回覆後就算自行失敗都可以放心盡 ...

東區女生B1位夠,但記住大抽獎在乙部適當位置,放嘉諾撒包底。

以往聽東區的家長說,小學大抽獎建議非常保守,多數乙三建議填嘉諾撒。同埋D保守小學唔識教填埋他區2個位的中西區、灣仔區的B1借位,太早叫人選衛理和劉永生。這點要小心不要聽晒老師點。

tpmon 發表於 22-12-21 15:14
東區女生B1位夠,但記住大抽獎在乙部適當位置,放嘉諾撒包底。

以往聽東區的家長說,小學大抽獎建議非常 ...
學校想保頭三率/保守

我地學校就係甘,老師叫:可能第二志願就要填筲官,但跟住話之後大抽獎前會再有家長會,叫我地到時再看看!但我女而家系級一,叫我第二志願就筲官我點都唔甘心。

hcpp 發表於 22-12-21 15:22
學校想保頭三率/保守

東區的小學普遍大抽獎建議保守。

我聽過官塘(如兩間李兆强)和油尖旺區某幾間官津小學的家長,話小學在自行和大抽獎的建議都非常進取,與很多小學不同。

mmmandddy 發表於 22-12-21 15:33

我地學校就係甘,老師叫:可能第二志願就要填筲官,但跟住話之後大抽獎前會再有家長會 ...

級一自行可以

BPS、YWGS、CCSC、MSS 四選二。

tpmon 發表於 22-12-21 15:36
級一自行可以

BPS、YWGS、CCSC、MSS 四選二。

我女心儀CCS同MSS,但兩間同一日面試驚撞,所以可能會自一CCS,自二中婦。
同埋我地小學唔係一二線,我驚我哋RO唔夠前

mmmandddy 發表於 22-12-21 15:51
我女心儀CCS同MSS,但兩間同一日面試驚撞,所以可能會自一CCS,自二中婦。
同埋我地小學唔係一二線,我驚 ...

中婦今年成績跌了,低過聖馬可,你知道嗎?

如果女兒英文程度和面試較好,MSS有機。但MSS要見埋家長。

級一報CCSC自行大機會收。

不知你女兒英文姓氏是否前,因YWGS 以英文姓氏排面試次序。姓氏前可4/3/2023 上午in YWGS,下午in CCSC。

恩恩,知道中婦今年成績平均跌左的,但系看翻高分個班,成績都唔差,我會解讀爲:拔尖仍然可以,就係補底差左。聽左中婦同聖馬可簡介會,我女中意中婦多過聖馬可。。。
我女英文程度好的(考左劍橋PET有grade A),面試應該都無問題(雖不是反應快,但應該都唔洗怕丑到唔敢講野)。
我女姓氏唔前,屬中間/中間偏後。

mmmandddy 發表於 22-12-21 16:30

恩恩,知道中婦今年成績平均跌左的,但系看翻高分個班,成績都唔差,我會解讀爲:拔尖 ...

級一自行張祝珊+中婦機會都大。

如果接受女校,BPS也不錯。級一應可入選70%的申請者獲面試。

你不似我識東區(一線小學)家長的style ,她們很多看不起張祝珊、中婦個校名不夠響。

因爲我地學校唔系一線,我有自知之明我舊年都有出po問BPS架,不過我女無特別心儀,甘就算啦,用家自負

mmmandddy 發表於 22-12-21 17:10

因爲我地學校唔系一線,我有自知之明我舊年都有出po問BPS架,不過我女無特別心儀 ...

你女活不活躍? 如運動

張祝珊和中婦都較着重學術方面。聽聞中婦谷過張祝珊。

無運動無音樂,雖然五年級有入左校隊(雖然叫校隊,但系都感覺好流...哈哈哈),但系最後因爲取消左參加唔到學界。有一堆服務獎(班長,風紀,風紀長),操行獎,東區模範生獎,豬肉畫畫獎,一堆校內學業獎,校級朗誦merit only
‹ 上一主題|下一主題