用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二數學考試問題
樓主: Sherlock.Holmes
go

中二數學考試問題 [複製鏈接]

請問樓主
題目是什麼?
Solve sin x = 0.5?
有無講明 x 範圍?
你仔仔寫 x = sin ^(-1) 0.5?
才寫 x = 30 度?

其實dse 公開試係可以用M1/M2 方法計 Core, 如全題啱晒,係唔會扣分。
但只要有1分錯,全題錯,無 step 分
所以老師校內盡量唔想學生用M1/M2 方法計 core 問題。

如學校老師講明唔可以用M1/M2 方法計考試題,老師當然可以唔俾分,無得死口唔放,你反而要教仔仔要接受,因老師有講過,要專重老師。

另外
x = sin^(-1) 0.5 不是M1/M2 嘢,係 Maths Core 內容,如無其它嘢錯,老師唔應該扣分

回覆 Baggio10 的帖子

F.2 是不會用這方法表達答案

回覆 Sherlock.Holmes 的帖子

你所指那步驟,DSE Core 是接受的。其實我都唔明為什麼你仔仔學校唔接受。
Anyway, 如學校老師講明唔接受,當然要跟,但你可叫仔仔問老師為什麼不接受,因一定不是你所講的M2 內容。

回覆 Sherlock.Holmes 的帖子

不用嬲,叫小朋友同老師多溝通就ok 啦!

回覆 2010YL 的帖子

同意,老師唔俾分實在原因,多叫阿仔同老師溝通。學習是漫長,自學當然好,但重點都是要靠老師提點才能反思自己盲點。
‹ 上一主題|下一主題