用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 入boarding school, 通常可以帶幾多件行李及幾大件? ...
樓主: wslam1
go

[英國] 入boarding school, 通常可以帶幾多件行李及幾大件? [複製鏈接]

kittttty 發表於 21-3-20 15:36
Hi  cfs,  請問是否就算學校可以有儲物室放喼, 最多也只能帶兩個喼, 如自己的單人房放一個可以嗎? 即是共三 ...

最好問自己學校,每間學校都唔同。
我們陪孩子進入學校時,兩大一細喼,放下物品後,孩子keep住一大一細喼,在回港渡假就同時用大細喼,half term就用細喼加背囊。你又可以考慮用一套喼(大中細喼),慳位。

yuyueng 發表於 21-3-20 17:27
二個好夠,再多D都攞唔到啦,我仔一個28吋一個26吋,28吋長期當儲物,26吋往返香港用,另加一個背囊,英國網 ...

無錯無錯,英國網購好方便,d野仲平過香港。我記得第一年,我孩子出國,咩都盡量在港預備,因為我們一家三口一齊飛英,帶到幾多就幾多。孩子入到學校兩天後call我們再買足球鞋,原來我們無經驗,在香港是硬地踢足球,英國係草地,要再買草地專用的釘鞋,於是在sport direct order, 送到學校,對鞋平過香港。以後要咩,叫孩子自己上網睇,我們付款。

maribel 發表於 21-3-24 08:17
可否介紹一下大家會幫襯的英國網購網址?謝謝(emoji)

運動用品:sport direct
日常用品:Mark n Spencer, wilko
咩都有: Amazon, Argos
‹ 上一主題|下一主題