用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 入boarding school, 通常可以帶幾多件行李及幾大件? ...
go

[英國] 入boarding school, 通常可以帶幾多件行李及幾大件? [複製鏈接]

嚟緊九月女兒year 7去讀書,但唔清楚究竟普通學生會帶幾多行李?唔該晒
   7    0    0    0

wslam1 發表於 21-3-20 14:01
嚟緊九月女兒year 7去讀書,但唔清楚究竟普通學生會帶幾多行李?唔該晒

我仔兩件29吋,學校有儲物室專放喼

王家爸爸    發表於 21-3-21 10:34
wslam1    發表於 21-3-20 22:19

cfs 發表於 21-3-20 15:18
我仔兩件29吋,學校有儲物室專放喼
Hi  cfs,  請問是否就算學校可以有儲物室放喼, 最多也只能帶兩個喼, 如自己的單人房放一個可以嗎? 即是共三個, 一個跟房, 兩個入儲物室, 謝謝

kittttty 發表於 21-3-20 15:36
Hi  cfs,  請問是否就算學校可以有儲物室放喼, 最多也只能帶兩個喼, 如自己的單人房放一個可以嗎? 即是共三 ...

最好問自己學校,每間學校都唔同。
我們陪孩子進入學校時,兩大一細喼,放下物品後,孩子keep住一大一細喼,在回港渡假就同時用大細喼,half term就用細喼加背囊。你又可以考慮用一套喼(大中細喼),慳位。

二個好夠,再多D都攞唔到啦,我仔一個28吋一個26吋,28吋長期當儲物,26吋往返香港用,另加一個背囊,英國網上購物好方便。

veralam    發表於 21-3-23 04:40
wslam1    發表於 21-3-20 22:24

yuyueng 發表於 21-3-20 17:27
二個好夠,再多D都攞唔到啦,我仔一個28吋一個26吋,28吋長期當儲物,26吋往返香港用,另加一個背囊,英國網 ...

無錯無錯,英國網購好方便,d野仲平過香港。我記得第一年,我孩子出國,咩都盡量在港預備,因為我們一家三口一齊飛英,帶到幾多就幾多。孩子入到學校兩天後call我們再買足球鞋,原來我們無經驗,在香港是硬地踢足球,英國係草地,要再買草地專用的釘鞋,於是在sport direct order, 送到學校,對鞋平過香港。以後要咩,叫孩子自己上網睇,我們付款。

回覆 TTEE1819 的帖子

Thanks

我女係兩個29吋,1個21吋...細呢個係去host family個時用,同埋 hand carry上機 (放書)。 2+1呢個組合,宜家讀大學都係咁樣

我見好多第一次去既都先係一個大(29吋),一個中(26吋)或者細(21吋);一手拖一個。不過好快就需要兩個大既先夠,始終啲野會越買越多。大既到畢業(如果唔再留英國)先寄船返香港。

wslam1    發表於 21-3-21 11:00

回覆樓主:

如果未買,一套三件最好,收納最方便,有D學校真係冇乜地方俾你放喼,storeroom 只會假期開放,平時D喼要放喺房,最好問housemaster 。

間間學校唔同,有啲有trunk room/cellar放嘢,問返housemaster最好。

有啲學校有校服或者運動衫,喺學校訂,咁又慳番篋位。另外,有好多學校recommend但係又嘥位嘅嘢其實唔使買(例如晨褸),又可以慳位。

讀落有嘢要再網購都方便,我就開Amazon Prime UK account,好多嘢可以隔日就送到,仲唔收運費。

我仔就一個29"一個26"搞掂。

我仔舊年9月入學時比較多野, 三大一小不過其中有個大(其實係好大既大布袋) 全部防疫用品 包括口罩, 噴噴, 消毒gel, 洗手消毒液之類) 佢入學校後數天佢執好野,我地去攞返個大袋。 依家剩返兩大一小。

hiddenhero 發表於 21-3-21 14:49
我仔舊年9月入學時比較多野, 三大一小不過其中有個大(其實係好大既大布袋) 全部防疫用品 ...
Hi 咁兩大一小都放storeroom嗎?

kittttty 發表於 21-3-21 14:51
Hi 咁兩大一小都放storeroom嗎?

放左一個大既係storeroom咋, 學校比一大一小留係房間。 去年聖誕返黎就係一大一小返黎。

佢聖誕返黎時帶返一堆用唔著既野, 佢話之前太多衣服。 可能剛好疫情佢地唔比出去所以根本唔需要太多野。

其實佢依家既野如果要全部執, 兩大一小我都唔知夠唔夠放, 因為好多野係入左學校先買, 好似校服, 運動服, 最bulky 既仲有球鞋, 被, 枕頭, 床單等。

hiddenhero 發表於 21-3-21 14:58
放左一個大既係storeroom咋, 學校比一大一小留係房間。 去年聖誕返黎就係一大一小返黎。

佢聖誕返黎時 ...

我打算到時回香港, 都係只帶基本嘢, 所有衫同鞋都留在學校房, 唔想佢太多行李.

kittttty 發表於 21-3-21 15:29
我打算到時回香港, 都係只帶基本嘢, 所有衫同鞋都留在學校房, 唔想佢太多行李.  ...

依家就明白其實越簡單越好。 我地學校暑假要清曬所有嘢。 佢依家4 月返去, 到7 月初唔知防疫野用唔用得曬我都擔心到時一堆野唔知擺去邊

醒目開學勳章

女兒自己開學嗎?要考慮她能否自己同時帶住幾個行李上落, 我自己就買1套3件的行李, 唔用時方便收藏

我仔一大一中,其實好多野可以到英國先買,一來平D,二來唔駛攞得咁辛苦。

hiddenhero 發表於 21-3-21 15:47
依家就明白其實越簡單越好。 我地學校暑假要清曬所有嘢。 佢依家4 月返去, 到7 月初唔知防疫野用唔用得曬 ...

我都係睇得多你們前人的經驗先識, 好多謝你們無私的分享, cfs都係好好, 提供好多相關資料.

kittttty 發表於 21-3-22 14:30
我都係睇得多你們前人的經驗先識, 好多謝你們無私的分享, cfs都係好好, 提供好多相關資料.  ...

我都係學習中。 英國我地好唔熟, 所以都係周圍問周圍睇。
‹ 上一主題|下一主題