用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 P1 orientation day
go

P1 orientation day [複製鏈接]

今日去了迎新日.  小朋友的老師是english teacher, 全程 說英文.  my child is bored as he didn't understand what she talked.  he asked when he can leave after 15 mins.  我預咗佢唔識但大部份小朋友無論 read, hear, speak 都明顯 優 勝.

請問 各位 mom 有無比小朋友在出外 學 phonics?  學校的 phonics 足夠嗎?  

letterland phonics 有用 嗎?  因為 $780 /month (6 hrs) 好貴吓.

請指教.
   0    0    0    0

其實我對學校有信心, 只不過估唔到其他小朋友咁醒.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-23 14:11 發表
其實港同英文老師, 好多都識聽中文的, 不過小朋友學語言就係咁, 你唔可以俾佢地知老師識聽識講 , 如果唔係佢地就唔會覺得需要用英文溝通
我女入港同時, 英文都係麻麻地(聽講都ok, 睇就唔ok), 佢都無學過pho ...

多謝各位mami 回應.
(Sorry
咁遲答咀因為無上bk website).

我小朋友是 1c (ms mo) . 佢全程說英文, 我廣東話問嘢佢都用英語答.

我以為小朋友怕怕, 點知仔仔回來後肯講英文, 仲主動問我英文用法和生字.
! 仔仔去學校兩個小時已經咁大轉變.
‹ 上一主題|下一主題