用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 認識2009.9月 入讀沙呂小家長
樓主: dickdickmama
go

認識2009.9月 入讀沙呂小家長 [複製鏈接]

其他家長你地d小朋友有咩講呀?

原帖由 Venuscheng 於 09-9-1 22:42 發表
今天真係好多通告, 又要簽好多野. 想問下如果可以上到體育課係唔係唔洗醫生證明? 是不是上唔到先要醫生證明? 我問過我的家長醫生, 因為唔係填健康紀錄表, 要另外寫信, 要給$150先寫. c6話去政府睇, 我後來見通告話上 ...

應該係唔可以上體育課先要寫醫生證明.我啱啱發現亞囡學號有問題,我用貼咗喺手冊的學號上"內聯網",發現唔係亞囡個名,再check吓原來個學號唔啱,但我已經交咗$20牙科保健,而且亞囡飯單個學號都係錯,我諗聽日要問吓老師先.

噚日老師打電話俾我話學校有一位小朋友證實豬流感,但我睇報紙冇沙呂喎?希望唔好停課啦,如果唔係小一生要好耐先適應到.

原帖由 Venuscheng 於 09-9-3 11:17 發表

我都唔想學校停課, 係就好麻煩.
我問起老師學號問題, 佢話學號仍可能變, 因有機會有人插班喎!

咁就奇怪喎,開咗學仲有插班?如果學號有變咁PPS個account咪好混亂,register咗個account好似唔可以變.

我噚日都開到內聯網,今日唔知點解開唔到,老師俾我囡學號"27",內聯網學校係"28".你冇開PPS account,咁點交$20牙科保健費用?

原帖由 Venuscheng 於 09-9-4 15:34 發表

嘜會有奬勵咭嗎? 我仔都無同我講, 等我今天打聽一下先. 我只知阿仔昨天抽中做班長, 佢話佢個班有4個班長, 兩女兩男喎!

係呀!我囡都話有兩男兩女做班長,佢話噚日上體育堂好好玩,可以扮魚魚;教中文個女老師好惡,寫D字好細隻睇唔清,教數學係一位男老師好好人喎;今日係學校影咗相,唔知有幾多係真呢?你可以問吓你囝囝嗎?

可能我攪錯咗我囡話應該係教常識嗰個先係男教師好好人,答錯問題唔會嬲人;嗚嗚~~我囡入唔到童軍,其實我好想佢可以入到童軍,因為我以前都係.

我囡係呢幾日講多咗d,有兩個陳老師,一個教中文,一個教數學,教中文嗰個好惡,教體育係一位黃老師,教英文係一個外國人.我同亞囡報咗現代舞&游水,唔知係咪都係抽籤呢?

有冇人同我一樣唔知道,原來註冊日嗰日買書簿只係上學期,2010年1月16日再買下學期書簿,如果係咁書簿咪比較其他學校貴好多!

原帖由 Venuscheng 於 09-9-8 09:16 發表

我重未同阿仔溫習, 我見阿仔d功課自己做, 都ok. 希望weekend可以同佢溫下書, 練下打字啦!

想問問大家, 什麼叫做"生本書"??

你亞仔都好叻可以自己做功課,我亞囡做功課好粗心大意,明明ears,寫寫吓變咗sars都得,係邊度可以有打字練習?

好似係測試板應該唔駛交,另外我之前見過有全班1D班資料,而家搵唔返?

原帖由 Venuscheng 於 09-9-8 14:23 發表

我發覺想download那個要交的網上打字的 0.jpg唔成功. 係唔係唔洗download, 直程click"開始做功課"?

點解我喺"課室地帶"搵唔到"同學錄"?我試過download打字個file,但係出怪字!~~~~~~~

15/9要中文默書啦~~~~~

原帖由 Venuscheng 於 09-9-8 16:09 發表

我見到有講默書, 但click唔到中默範圍??

唔知點解我冇"同學錄";係"校園電郵"開個郵件內容:
標題:中默範圍
內容:
親愛的小一家長:
15/9(二)將進行第一次中文默書。

範圍﹕
課文﹕課業1-2
重點詞語: 上學、真、開心、笑、妙、老師、
我、貓、操場、小賣部
  創意題﹕寫出與學校有關的詞語

默書形式如下
(甲) 愉快默書(50% @5)
例如†配字成詞:學( ? )
†默寫心理詞匯:上學會想起什麼?
†詞語填充或連線等
(乙) 課文讀默(50% @5)
聆聽老師朗讀,然後填寫句子中缺漏的地方。
*每次默書均包括「現代中國語文」課文的內容及語文知識。
每次默書範圍見手冊備註欄及電郵。
老師上

原帖由 Venuscheng 於 09-9-9 14:46 發表

謝謝你. 原來手冊都有貼.
你無左同學錄? 咁你試下打去學校問問.

我已經e-mail咗俾陳老師,關於"同學錄"佢話會幫我跟進;死啦!我見到"打字測試"就頭痛,到而家我都未攪得掂,仲係一頭霧水,唔知從何入手!~~~~~~~~~~

學校sent咗個練習打字網址,今晚返去俾亞囡試吓先;另外我噚晚執書包先發現唔見咗2本音樂書,唔知係咪要留校呢?亞囡話泳鏡,泳帽要寫名,寫係邊呀?

原帖由 CharKar 於 09-9-11 16:05 發表
泳鏡,泳帽 係唔係學校會派ga

我諗應該係要自備,因為學校都冇叫俾錢.

原帖由 Venuscheng 於 09-9-11 17:09 發表

我懷疑學校個內聯網重未整好, 因為昨晚打算讓囝囝做網上功課, 但是數學和英文都無法做到, 而只有英文第一個聽到一句, 中文作文, 只有d圖, 打到標題字, 但打唔到內容字. 我個仔不停在click d 圖入去. 好無聊下的 ...

個"內聯網"當然係未搞掂啦!我個"同學錄"都未得.你囝囝係咪綠組呢?亞囡話綠組嬴咗有獎勵咭.

原帖由 bussycat 於 09-9-11 22:23 發表
音樂書同笛會留校, 費事d 小朋友唔記得帶& school bag 太重, 支笛會每個月派返lai 洗.
d 泳鏡.泳帽就可以買寫CD ge 油性marker lai 寫名

bussycat,
唔該哂~~~好在有你地呀!我問亞囡佢只係答"唔知呀",真係激死!~~~~~~~~~~~~

原帖由 PoohBB 於 09-9-12 00:49 發表
要見家長啦...............
..................

冇寫一天體溫表,
要見.......
校長, 副校, 同2位班主任..........

原來冇寫體溫表及冇帶口罩,
你點解釋都唔得, 佢地一定要第2天見家長,
小心..........

古唔到咁 ...

唔係呱!咁就要見家長,仲要見咁多人,我仲諗住下個星期開始唔俾亞囡帶口罩,因為俾佢帶5個,佢就玩哂5個先返屋企,如果係咁我諗下星期都要帶口罩,唯有去買多盒口罩先得.
‹ 上一主題|下一主題