用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 認識2009.9月 入讀沙呂小家長
go

認識2009.9月 入讀沙呂小家長 [複製鏈接]

Dear all,

大家好!明天幫囝囝註冊入讀沙呂小,心情還在興奮中,想認識各位家長,請大家留言 NICE TO MEET U ALL!
   0    0    0    0

原帖由 dickdickmama 於 09-6-8 13:40 發表
Dear all,

大家好!明天幫囝囝註冊入讀沙呂小,心情還在興奮中,想認識各位家長,請大家留言 NICE TO MEET U ALL!

hi dickdickmama,
您好嗎?我都好興奮,好想快d去註冊,可惜聽日要返工,後日先去得,您囝囝讀邊間幼稚園?我囡囡讀保良局吳多泰.

原帖由 dickdickmama 於 09-6-8 13:40 發表
Dear all,

hi, dickdickmama,
你囝囝是否讀樂基呢? 因為我之前好似在bk的討論見過你, 唔知有無記錯, 之前想讓細女讀, 但結果無選.
我大仔九月將讀沙呂小, 好高興認識你們

回覆 1# Venuscheng 的文章

HI ALL,

今日去了註冊 6月26日有分班試, 係 2個半鍾...... 中英數常, 我仔都係一般一般.唔好講識唔識做, 佢都未必有定力坐到咁耐.

好擔心, 現在而開始同佢講要自己一個做測驗.

原帖由 PoohBB 於 09-6-9 23:56 發表
HI ALL,

今日去了註冊 6月26日有分班試, 係 2個半鍾...... 中英數常, 我仔都係一般一般.唔好講識唔識做, 佢都未必有定力坐到咁耐.

好擔心, 現在而開始同佢講要自己一個做測驗. ...

我仍未收到分班試的資料, 嘜係26/6就考嗱? 那天我個仔要去畢業聚餐喎! 比左成$200, 唔去聚餐的話 .

原帖由 Venuscheng 於 09-6-11 11:36 發表

我仍未收到分班試的資料, 嘜係26/6就考嗱? 那天我個仔要去畢業聚餐喎! 比左成$200, 唔去聚餐的話 .

你小朋友係咪統一派位而入沙呂,我係10/6註冊時知道26/6要考分班試,嗰日亞囡學校去畢業旅行,而家都冇得去.

原帖由 蔚晴 於 09-6-11 12:19 發表

你小朋友係咪統一派位而入沙呂,我係10/6註冊時知道26/6要考分班試,嗰日亞囡學校去畢業旅行,而家都冇得去.

我係第一輪入的. 因為停課, 學校安排聚餐改期了. 唔知道編班試會唔會改呢? 我仍未收到通知講分班試安排.

hi,各位好,我個仔今年9月入沙呂小.我今天收到信通知26號考編班試.
希望日後大家多多聯絡,交流交流.

原帖由 loy211 於 09-6-13 14:11 發表
hi,各位好,我個仔今年9月入沙呂小.我今天收到信通知26號考編班試.
希望日後大家多多聯絡,交流交流.

如果停課持續,唔知26/6考分班試會唔會改期呢?
您地小朋友讀邊間幼稚園呀?

原帖由 蔚晴 於 09-6-15 12:10 發表

如果停課持續,唔知26/6考分班試會唔會改期呢?
您地小朋友讀邊間幼稚園呀?

我那天已請假, 但有同事話相信那天仍要停課機會好大.

我的小朋友讀嘉德麗

如果當天停課,那會有什麼安排?
我的小朋友讀真理浸信會幼稚園(粉嶺)
我是跨區過來就讀的.

原帖由 Venuscheng 於 09-6-17 14:17 發表

我那天已請假, 但有同事話相信那天仍要停課機會好大.

我的小朋友讀嘉德麗

Venuscheng,
我估如果持續停課,應該會取消分班試,但家長會可能不變;停課期間嘉德麗有冇俾功課呀?有幾多個同學仔會同校呀?

原帖由 loy211 於 09-6-19 10:49 發表
如果當天停課,那會有什麼安排?
我的小朋友讀真理浸信會幼稚園(粉嶺)
我是跨區過來就讀的.

loy211,
嘩!跨區入到呂小真係好幸運喎!粉嶺會唔會有校車呀?

蔚晴:
     粉嶺有褓姆車去沙呂小,(按上年的情況),不過我可能會搬出沙田,現在仍在考慮中.

原帖由 loy211 於 09-6-19 21:06 發表
蔚晴:
     粉嶺有褓姆車去沙呂小,(按上年的情況),不過我可能會搬出沙田,現在仍在考慮中.

loy211,
好在有褓姆車,不過如果車程太耐,真係值得考慮搬屋,小學開始應該係小朋友辛苦開始,如果有時間都想俾佢地休息吓!~~~

原帖由 蔚晴 於 09-6-19 12:32 發表

Venuscheng,
我估如果持續停課,應該會取消分班試,但家長會可能不變;停課期間嘉德麗有冇俾功課呀?有幾多個同學仔會同校呀?

停課期間, 嘉德麗有功課, 在網上可見, 不過我覺得太少, 所以自己再比習作阿仔做.
全校只有六個小朋友入沙呂小, 不過我老公卻覺得多喎! 佢話有5%. 因在自行+抽籤共120個位.  嘉德麗比較多人選胡素貞和一呂

上網d媽咪都說讀嘉德麗多數入沙呂,我個仔是跨區,只有一個同學仔陪佢,相信都要時間適應.
我考慮了很久,如果搬出沙田,我一定要靠工人,(以往請工人的經驗實在太恐怖,6年內換了5個)現在的姐姐不是太好,但我已經唔敢再冒險,知自己黑仔,不過有阿媽看住.
但老人家每天要撲出沙田,我覺得太勞累.
所以搬又煩,唔搬又煩.
但我會定個deadline,暑假唔搬就唔再想,或者過一年再算.

跨區都有一個同學仔都好好啦!我囡都好似得一個同學仔讀沙呂,仲係自行收生階段的,不過嘉德麗有六個真係幾多喎.

原帖由 loy211 於 09-6-22 11:02 發表
上網d媽咪都說讀嘉德麗多數入沙呂,我個仔是跨區,只有一個同學仔陪佢,相信都要時間適應.
我考慮了很久,如果搬出沙田,我一定要靠工人,(以往請工人的經驗實在太恐怖,6年內換了5個)現在的姐姐不是太好,但我已經唔敢再冒 ...

LOY211 :
hi,我仔都是跨區,在粉嶺保會讀,應該冇同學仔陪.
現在打算都是坐校車, 但可能搬出沙田.
你覺得如果坐完校車 4:40 到粉嶺後要唔要再去補習社 ? 如會你選那一間 ?

原帖由 loy211 於 09-6-22 11:02 發表
我考慮了很久,如果搬出沙田,我一定要靠工人,(以往請工人的經驗實在太恐怖,6年內換了5個)現在的姐姐不是太好,但我已經唔敢再冒 ...

嘉德麗最多入的係胡素貞, 一來多人選, 二來多兄長讀緊嘛!

我請過三個工人, 第一個比較差, 之後兩個都算係幾好. 可能我要求低. 你有媽咪幫手睇就更好. 我後來兩個都是從同一間agent請的, 係agent推介的工人, 我覺得這間agent介紹得不錯, 佢會詳細講這工人的長短處, 也提議覺得我會較適合那一個工人, 這點令我更容易找到合適工人.
‹ 上一主題|下一主題