用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女拔面試, 2分30秒, 多謝$40/分鐘
樓主: mycarrie
go

女拔面試, 2分30秒, 多謝$40/分鐘 [複製鏈接]

我囡昨日in完, 兩位小朋友由入去到出嚟用左差不多10mins喎, 又唔似傳聞咁短時間...

間方入面係有兩個人, 一個我認得係校長, 一個係老師生, 校長好nice,我囡入房時有微笑地打量我地兩公婆, 到放個囡出房時又係笑著咁交番個囡俾我地~~

亞囡話除出基本問題仲有圖片問題, 兩位小朋友既圖片問題係唔一樣, 係考d基本生活常識...

另兩位小朋友都係由校長親自發問, 另一位老師, 個囡話, 佢好忙, 有野做, 要寫野??? 咁小朋友閲讀時就係個老師寫野既時候 ~ 咁係咪即係嗰位老師都會評分 ~ 呢樣就唔知勒!

d人成日話問得嗰幾條問題就定收唔收個小朋友~ 唔公平, 又話in得時間太短 ~ 咁點解大家都隻字不提係有問生活常識圖片問題??? 定係大家自私驚俾人知益左人地有準備收左人地唔收自己既小朋友???

以我昨日既經驗, dgs既面試過程ok喎, 話晒都叫做有考過小朋友吖!

人地我就唔知...但我真係覺得講俾人聽無咩所謂lor, 又唔係得一個位, 有您無我, 都要個小朋友有實力架嘛! 我信我個囡係叻囡嚟, esp面試好講臨場表現, even我個囡講既就算係啱都未必係校長心目中expect既答案, or佢鍾意d小朋友有創意呢?! 我地唔在場又唔係佢肚裏條蟲, 永遠都唔會知...

總之我個囡係好野, 佢唔收係佢走寶啦!(我呢份自信都感染左個囡, 佢都好有算信架 )

原帖由 BBR 於 08-10-25 17:16 發表
不過有D媽咪話只係問3,4題日常問題就問完,都無話有圖片同講故事

佢都對我地兩公婆笑左好耐喎, 仲由頭到腳"及"左一次添....我d friend話, 可能係笑我地著得誇張喎 我諗唔關事掛.....

原帖由 feilok 於 08-10-29 10:54 發表
昨天面試時,看到戴校長見到其中一位家長微笑了超過一分鐘。

而其他就好少, 是否有甚麼特別提示?

呢d野邊可以作準?! 完全唔敢抱太大希望, 唔係唔信自己個囡, 而係太大競爭, 對手亦不弱....

亞媽盡晒人事la, 睇上天安排!

原帖由 hofanya 於 08-10-29 11:47 發表

恭起哂!好大機會喎!
‹ 上一主題|下一主題