用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 公民式好唔好?
樓主: October
go

公民式好唔好? [複製鏈接]

Re: 公民式好唔好?

請問你小朋友現在做數去到邊度, 我個小朋友讀K2, 學左七個月, 而家做到2A 減數....

Jelly-fish

開心 寫道:
讀K1時開始學數.

現在剛開始讀中文.

你小朋友幾歲...

開心

開心,

我個仔舊年十月開始上公文數,由4A開始做, 到而家做到2A170, 剛開始學減數, 我要睇住佢做, 如果唔係, 佢會唔比心機,周圍望, 這樣便唔能夠在10分鐘內完成十頁紙, 而家開始做減數, 佢唔係好鍾意, 因為唔識做, 有時會發忟憎.

4A,

你所講的排名是怎樣知道, 因為我小朋友在4A及3A的TEST, 我都不知道, 我只知道要PASS TEST才能升級, 另外你小朋友有冇得到什麼獎牌, 因我所知, 如果小朋友在某時段內完成一定級數就有, 不過我都唔係好清楚, 你可否分享一下..

另外你小朋友在考私小時是否已完成減數, 因小兒今年九月便要考私小, 而家才剛開始學減數, 未知能否趕上. 另可否說說有邊間私小已收你小朋友呀.

4R,

唔該晒你嘅詳細資料, 因為我在二月剛剛轉左另一間教室,  不過到今天才剛學滿七個月, 不知會否快有張cert, 你所講的一個學年是否等如學滿一個level呢??? 如我是由4A開始, 到現在2A, 不過未complete, 即是我已完成2個學年, 是否這樣呢 ?

另外你重記唔記得當時做2A加數時, 老師要求小朋友要幾多分鐘完成多少張paper, 因為在我剛轉到這間新教室開始, 連續兩個幾月都是不停地重複做加數, 初期要求十分鐘完成五頁, 後來就要五分鐘完成五頁, 最後就十分鐘完成十頁, 現在才開始做減數, 不過都是要做十頁. 另一原因是在舊教室, 未試過重複做, 所以到這教室, 一開始要重做, 我就問老師原因, 他說因為小朋友未熟, 要多做, 就這樣一做就做左錯不多接近三個月...... 請分享一下你的心得

唔記得讚下你小朋友tim, 佢都好叻wo, 幾間小學都考到  

唔該晒, 各位努力吧 !!!
‹ 上一主題|下一主題