用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 公民式好唔好?
go

公民式好唔好? [複製鏈接]

公民式好唔好?

如題.

october

Re: 公民式好唔好?

本人囡囡讀公文數已一年現在開始讀中文, 讀公文主要想打好囡囡的基礎及自學的心...

本人認為學習是需要不時地練習才會有進步...

開心

請問你囡囡由幾多歲開始讀?

october

讀K1時開始學數.

現在剛開始讀中文.

你小朋友幾歲...

開心

請問你小朋友現在做數去到邊度, 我個小朋友讀K2, 學左七個月, 而家做到2A 減數....

Jelly-fish

開心 寫道:
讀K1時開始學數.

現在剛開始讀中文.

你小朋友幾歲...

開心

未做減, 我吾記得第幾張...番去look look

Jelly-fish可否分享下你小朋友做時的表現???

我個囡近來比較積極, 會自動做, 以前一諗起就想不做...

你在那個教室上堂...

開心

做公文數一定要有「恆心」,而家長一定要多作鼓勵,因大多時都需要翻做,一日做5頁約共100條數,對小朋友來說都幾悶,但慢慢就慣了,否則,會選擇放棄它,早前學到的就等於冇用,因各公文中心都要小朋友基礎打好才升級。

我小朋友9/03K2開學時,開始學公文數,是從4A開始,約到半年2/04做TEST,是(A170)排名第6X/715,到8/04是(B100)排名是2X/1121,現在K3,做緊C90(乘數直式),我感滿意,起碼我不用顧及學校的數學科及考私小時是有一定的幫助。

學緊公文數的小朋友,努力,不要放棄!

對, 一定要不怕辛苦, 努力加油....

多謝各位

What is 4A ???

公文習作及level編號...

開心

開心,

我的小朋友3.5歲, 正在考慮報不報公民式, 因怕她沒有恆心, 不願做功課, 而學費也不便宜.

october

october,

老實講學費是不便宜, 遇到public holiday也不會免收, 但係我想從小他能打好基礎, 對她日後學習可能會容易, 也是值得投資的

至於恆心, 起初有賴我們的幫助去鼓勵她們.

另一方面, 我遇到一位有經驗的公文老師, 她對每位學生也有一套方法, 我見他教室的氣氛很開心.

開心

開心,

你是在那一個教室?那個老師叫什麼名字?

請pm我.

october

Sennie

my son also just started around 1 mth & from 6A

[quote]
Sennie 寫道:

多謝各位

October

my son also is around 3.5 yrs old who is very enjoy to work Kumon Math & love to attend the class.  When he work to Kumon Math, he will request to turn off the TV.  He said to me that is Kumon teacher to teach this.

October 寫道:
開心,

我的小朋友3.5歲, 正在考慮報不報公民式, 因怕她沒有恆心, 不願做功課, 而學費也不便宜.

october

公民式要讀多久才算完成?

october

KUMON can study from kindergarten level to Secondary school level.

開心,

我個仔舊年十月開始上公文數,由4A開始做, 到而家做到2A170, 剛開始學減數, 我要睇住佢做, 如果唔係, 佢會唔比心機,周圍望, 這樣便唔能夠在10分鐘內完成十頁紙, 而家開始做減數, 佢唔係好鍾意, 因為唔識做, 有時會發忟憎.

4A,

你所講的排名是怎樣知道, 因為我小朋友在4A及3A的TEST, 我都不知道, 我只知道要PASS TEST才能升級, 另外你小朋友有冇得到什麼獎牌, 因我所知, 如果小朋友在某時段內完成一定級數就有, 不過我都唔係好清楚, 你可否分享一下..

另外你小朋友在考私小時是否已完成減數, 因小兒今年九月便要考私小, 而家才剛開始學減數, 未知能否趕上. 另可否說說有邊間私小已收你小朋友呀.

各位:
我個囡現在3歲8個多月,讀緊k1,都考慮緊讀公文式。
我想問吓是否由數學開始讀?
幾多人一班?
‹ 上一主題|下一主題