用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 蕭明女校
樓主: mabelc
go

蕭明女校 [複製鏈接]

回覆:719117 的帖子

如果考3x/132,有冇機會?個女係教徒,想讀番天主教學校。

回覆:gracelam 的帖子

大慨40%band 1, 大抽獎我相信有機。我係想問自行有冇機有得int,同int 啲冇。另有冇人知蕭明幾點返學放學。

回覆:NurseSally 的帖子

自行其實問乜?個女都幾怕羞?考第3X/132我担心int都乜。另蕭明返學放學係幾點?

引用:Quote:NurseSally+發表於+15-12-25+11:31+

原帖由 miriam 於 15-12-25 發表
舊年問朋友蕭明同保祿兩間係點時, 朋友講到明一入校門已經要全英對答, 所以學生已經習慣晒用英文溝通.
...
我公司有個同事是保祿畢業,佢會考英文是取A的,她說當年讀書有一些外籍修女教他們。兩三月前,和一個蕭明家長傾計,佢個囡讀中4,對蕭明也是讚不絕口。純睇2014和2015DSE英文成績,兩家差别不大。2014年DSE4科主科計保祿好過蕭明,2015年蕭明又好過保祿。我古計考DSE要識考才可取好成績.

回覆:妹妹頭 的帖子

讀得女校就遇左會同男仔接觸機會小左,所以要在校外補救番。在聖堂識到一個女仔,她是在保祿畢業,現在以經做嘢,可以在幾百人面前講嘢,處理事情好醒目,一點也不怕羞。

引用:這個女仔可能是教徒,平日會到教會多接觸其

原帖由 smartwong 於 15-12-28 發表
這個女仔可能是教徒,平日會到教會多接觸其他人,所以唔怕羞,性格比較活潑,我都替她高興!  我讀預科時同 ...
就以我一早就話讀得女校就遇左會同男仔接觸機會小左,所以要在校外補救番。

引用:Quote:原帖由+bymummy+於+15-12-28+發表想

原帖由 719117 於 15-12-28 發表
有機會
2間都有機會?

引用:Quote:妹妹頭+發表於+15-12-28+08:46+回覆+

原帖由 miriam 於 15-12-30 發表
我識既都 ok 無話怕男生, 怕既話我估係自細已經係咁, 唔會話係讀左女校先怕.
你說出重點了。一般家長的課外活動,就是補習和興趣班,應該多點群體活動,例如童軍、青年中心義工、如果有信仰,可以在教會服務,對成長和長大後工作,十分有幫助。

引用:唔試唔知,唔試會唔會後悔?會就一定要試。

原帖由 wonglily 於 16-01-05 發表
唔試唔知,唔試會唔會後悔?會就一定要試。
選校quota 只得2次, 一定要有把握,所以才問來問去。

引用:Quote:ktdanielli+發表於+16-1-5+14:00+選

原帖由 wonglily 於 16-01-06 發表
自行同抽獎有著複雜問題,如果你確定你囡囡係B1學生,自行選擇只係為咗入到所選嘅學校,而唔係想入嘅學校, ...
更係唔後悔。自行和抽獎都是揀同一校做第一。

‹ 上一主題|下一主題