用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 蕭明女校
go

蕭明女校 [複製鏈接]

亞女鍾意呢間學校,請問各位對呢間學校有什麼評價。thanks

elbar  蕭明不錯   發表於 15-12-24 13:14
   0    0    0    0
My baby was born on 26Nov04

引用:亞女鍾意呢間學校,請問各位對呢間學校有什

原帖由 mabelc 於 15-12-23 發表
亞女鍾意呢間學校,請問各位對呢間學校有什麼評價。thanks
Good school band 1 英中, 既然女女喜歡,又屬band 1 ,機會也大

回覆:719117 的帖子

如果考3x/132,有冇機會?個女係教徒,想讀番天主教學校。

引用:如果考3x/132,有冇機會?個女係教徒,想

原帖由 ktdanielli 於 15-12-24 發表
如果考3x/132,有冇機會?個女係教徒,想讀番天主教學校。
邊間小學?? 可以睇番舊年升中結果,大約幾多位入到band 1中,推算下有冇機會。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

大慨40%band 1, 大抽獎我相信有機。我係想問自行有冇機有得int,同int 啲冇。另有冇人知蕭明幾點返學放學。

回覆:ktdanielli 的帖子

好學校!亦是我母校!英文程度高!如是天主教教友!不妨自行一試!

回覆:NurseSally 的帖子

自行其實問乜?個女都幾怕羞?考第3X/132我担心int都乜。另蕭明返學放學係幾點?

引用:自行其實問乜?個女都幾怕羞?考第3X/132我担

原帖由 ktdanielli 於 15-12-24 發表
自行其實問乜?個女都幾怕羞?考第3X/132我担心int都乜。另蕭明返學放學係幾點?

...
前陣子有蕭明簡介會,如小孩未到小六,明年可以去了解一下。

回覆:NurseSally 的帖子

咁就好,其實我地是荃灣區但荃灣四間band1都不算太喜歡,所以諗下葵青區,睇完蕭明開放曰亞女好鍾意,啲學生英文好好👍🏼👍🏼

My baby was born on 26Nov04

引用:咁就好,其實我地是荃灣區但荃灣四間band1

原帖由 mabelc 於 15-12-24 發表
咁就好,其實我地是荃灣區但荃灣四間band1都不算太喜歡,所以諗下葵青區,睇完蕭明開放曰亞女好鍾意,啲學 ...
我囡响林x 就讀F2, 我就話佢學校內四周都冇蕭明用咁多英文,所以英文好係蕭明優勝之處!

引用:Quote:原帖由+mabelc+於+15-12-24+發表咁就

原帖由 NurseSally 於 15-12-25 發表
我囡响林x 就讀F2, 我就話佢學校內四周都冇蕭明用咁多英文,所以英文好係蕭明優勝之處!

...

醒目開學勳章 王國長老

NurseSally 發表於 15-12-25 11:31
  ...
舊年問朋友蕭明同保祿兩間係點時, 朋友講到明一入校門已經要全英對答, 所以學生已經習慣晒用英文溝通.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:NurseSally+發表於+15-12-25+11:31+

原帖由 miriam 於 15-12-25 發表
舊年問朋友蕭明同保祿兩間係點時, 朋友講到明一入校門已經要全英對答, 所以學生已經習慣晒用英文溝通.
...
我公司有個同事是保祿畢業,佢會考英文是取A的,她說當年讀書有一些外籍修女教他們。兩三月前,和一個蕭明家長傾計,佢個囡讀中4,對蕭明也是讚不絕口。純睇2014和2015DSE英文成績,兩家差别不大。2014年DSE4科主科計保祿好過蕭明,2015年蕭明又好過保祿。我古計考DSE要識考才可取好成績.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-12-25+發表舊年

原帖由 ktdanielli 於 15-12-27 發表
我公司有個同事是保祿畢業,佢會考英文是取A的,她說當年讀書有一些外籍修女教他們。兩三月前,和一個蕭明 ...
兩間都唔差架!

只係蕭明唔岩我囡,保祿岩佢性格,所以舊年揀保祿做自二。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

我識蕭同保2間同一屆DSE畢業生, 共通點係兩個小朋友都好怕羞, 直頭到左"怕男孩"的地步, 2個小朋友都同我講同一句說話, 話升上大學後, 每做project, 都好怕同男生一組, 但好難冇男生, 所以她們不敢說話, 不發言, 只係做, 我聽完之後, 我老公都有同一種反應, 就係6年都只係同女生一齊, 以至升上大學就會出現依d情況, 所以我同老公都唔會比阿女讀女校, 好彩阿女都唔鍾意讀女校
p.s. 2間女校既英文都算ok, 我識果2個女生, 蕭仍然比保英文強好多

回覆:妹妹頭 的帖子

讀得女校就遇左會同男仔接觸機會小左,所以要在校外補救番。在聖堂識到一個女仔,她是在保祿畢業,現在以經做嘢,可以在幾百人面前講嘢,處理事情好醒目,一點也不怕羞。

引用:回覆+miriam+的帖子 我識蕭同保2間同一屆D

原帖由 妹妹頭 於 15-12-28 發表
回覆 miriam 的帖子

我識蕭同保2間同一屆DSE畢業生, 共通點係兩個小朋友都好怕羞, 直頭到左"怕男孩"的地步 ...
我就是中學讀女校,之後出來做野都好怕羞,特別對住男性, 後來慢慢才適應到!

這個女仔可能是教徒,平日會到教會多接觸其他人,所以唔怕羞,性格比較活潑,我都替她高興!  我讀預科時同班有兩批女同學,他們分別來自兩間band one女校,他們都幾nice, 不過他們各有自己的小圈子,平時真係唔多願意同其他男同學一齊,其實這些女同學平時都好健談,有某些較男仔頭,作風爽朗直接,不過他們有一個共通之處,就係一旦有男同學一齊就變得好靜,有點怕羞,搞到班男同學都有點尷尬,不知所措,到分組活動時,例如要做presentation,就要勞煩老師特別安排, 為我們分組。所以話,讀女校唔係唔好,都有其優點,不過就要視乎你女兒的性格是否適合,同埋你想她日後怎樣均衡地發展和度過這六年的中學校園生活。所以話,現在為人父母甚艱難,一點也不易做呢!

引用:這個女仔可能是教徒,平日會到教會多接觸其

原帖由 smartwong 於 15-12-28 發表
這個女仔可能是教徒,平日會到教會多接觸其他人,所以唔怕羞,性格比較活潑,我都替她高興!  我讀預科時同 ...
就以我一早就話讀得女校就遇左會同男仔接觸機會小左,所以要在校外補救番。

回覆:蕭明女校

想請教亞囡是九龍城區小學band 1C, 自行選蕭明或保禄會有機會嗎?

‹ 上一主題|下一主題