用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問ABRSM五級樂理課程學費要幾多錢?
樓主: mermaidmama
go

[音樂] 請問ABRSM五級樂理課程學費要幾多錢? [複製鏈接]

琴行 大約 $350 /1 hr,  私人差不多  $500 /1 hr.  小五以上小組都OK,但要睇你小孩本身吸收程度如何。小三以下,真係單對單好。學幾耐先考,好視乎學生吸收,正如同一份卷,有人 90, 有人 60

我用黃浩義,絕不用ABRSM exercise( eric taylor,由我學都已係呢本,改左制咁多年,一成不變,部分不配合考試內容 ,不了)

mermaidmama 發表於 20-2-2 16:29
謝謝!好多人都推薦黃浩義~ 我都買黃浩義書,不過因為係自學,官方書都決定買來參考下。

阿女sight readi ...
真的不用買書,黃浩義本好清楚。如果真係做功課都唔明,到時學 G 4-5 ,再請老師幫手。(因為有時睇書都不一定明,一定要老師去解。而且老師會教點解記 time signature / key signature 等,這些都不是書會教的)sight reading 其實係要多練樂曲先幫到,如果長期考試 /比賽,同一首曲不停彈,當然無法改善 sight reading ~
我真不認為練完一本 sight reading 書就有幫助。

taikau666 發表於 20-4-8 18:07
我老師上我屋企,1對1, 收$200/1小時

呢個價,琴行都做唔到呀 ~都未車費同時間
‹ 上一主題|下一主題