用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問ABRSM五級樂理課程學費要幾多錢?
go

[音樂] 請問ABRSM五級樂理課程學費要幾多錢?

8歲女,準備今年暑假考五級樂理,想了解一下報讀樂理班要幾多錢?網上search有小班教學,around $3000/16堂,又有一對一$14000/21堂,價錢相差都好遠。其實咩價位算系合適?有朋友refer導師9600/24堂,合理嗎?thanks

一對一會好d,我囡差不多年紀,數學又差,又大意,真係學得有點辛苦。

ahman327 發表於 20-1-19 21:46
一對一會好d,我囡差不多年紀,數學又差,又大意,真係學得有點辛苦。

咁一般幾多節課可以學曬?點樣收費先合理? $400/堂會否太貴?

ahman327 發表於 20-1-19 21:46

學樂理同數學有關嗎?仲有,如果小朋友中英文都冇問題,對於長遠學音樂來講,樂理用英文學好定系中文學好?

500元四堂一堂一小時一對一~500元8堂每堂2小時一對3,我女學緊~

回覆 mermaidmama 的帖子

英文......既然英文沒問題、始終是學習西方樂器!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

bebebe12345 發表於 20-1-20 11:50
回覆 mermaidmama 的帖子

英文......既然英文沒問題、始終是學習西方樂器!

多謝意見!因教琴老師只會用中文教,收費亦唔平,如要學英文樂理,需要另外搵老師,所以 struggling

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

mermaidmama 發表於 20-1-19 22:42
學樂理同數學有關嗎?仲有,如果小朋友中英文都冇問題,對於長遠學音樂來講,樂理用英文學好定系中文學好? ...

和數學有關。我仔上年七月開始學,十月考,他選中英文卷考

MillieLin 發表於 20-1-21 20:17
和數學有關。我仔上年七月開始學,十月考,他選中英文卷考

你仔幾多歲呀?3個月就可以去考試好叻~系咪上堂上得密d?

mermaidmama 發表於 20-1-22 02:07
你仔幾多歲呀?3個月就可以去考試好叻~系咪上堂上得密d?

我仔7歲半,一週上一堂(1h)。很多樂理內容是鋼琴老師上堂已教過,所以很容易就準備完。

琴行 大約 $350 /1 hr,  私人差不多  $500 /1 hr.  小五以上小組都OK,但要睇你小孩本身吸收程度如何。小三以下,真係單對單好。學幾耐先考,好視乎學生吸收,正如同一份卷,有人 90, 有人 60

mermaidmama 發表於 20-1-19 17:17
8歲女,準備今年暑假考五級樂理,想了解一下報讀樂理班要幾多錢?網上search有小班教學,around $3000/16堂 ...

前個暑假學1:1,$300/堂。我地試過不同嘅group學,1:1最有效,亦好睇老師用咩方法教。同一個syllubus不同老師可以有不同方法教,有醒目快捷嘅方法係唔同啲嘅。自己樂器老師都未必精樂理,最好都係出去揾個專教楽理考試的老師。

思澄爸爸 發表於 20-2-1 16:42
前個暑假學1:1,$300/堂。我地試過不同嘅group學,1:1最有效,亦好睇老師用咩方法教。同一個syllubus不同 ...

多謝分享~ 我問佐幾間屋企附近琴行,佢地收$220/堂(45mins),價錢我覺得可以接受。不過阿女前鋼琴老師(非現任)建議,可以先自學1-3 grade,之後見有需要再去出邊學4-5級,咁樣最多上12堂課就OK。我打算試下先~

回覆樓主:

另外,想請問大家,你地一般用咩教材和練習?  官方音樂理論 ,黃浩義樂理,定系music theory for young musician好?

我用黃浩義,絕不用ABRSM exercise( eric taylor,由我學都已係呢本,改左制咁多年,一成不變,部分不配合考試內容 ,不了)

Gina11 發表於 20-2-2 14:00
我用黃浩義,絕不用ABRSM exercise( eric taylor,由我學都已係呢本,改左制咁多年,一成不變,部分不配合 ...

謝謝!好多人都推薦黃浩義~ 我都買黃浩義書,不過因為係自學,官方書都決定買來參考下。

阿女sight reading係弱項,除了ABRSM本書,仲有咩教材推薦? Improve your Sight-reading OK嗎?

mermaidmama 發表於 20-2-2 16:29
謝謝!好多人都推薦黃浩義~ 我都買黃浩義書,不過因為係自學,官方書都決定買來參考下。

阿女sight readi ...
真的不用買書,黃浩義本好清楚。如果真係做功課都唔明,到時學 G 4-5 ,再請老師幫手。(因為有時睇書都不一定明,一定要老師去解。而且老師會教點解記 time signature / key signature 等,這些都不是書會教的)sight reading 其實係要多練樂曲先幫到,如果長期考試 /比賽,同一首曲不停彈,當然無法改善 sight reading ~
我真不認為練完一本 sight reading 書就有幫助。

Gina11 發表於 20-2-2 20:48
真的不用買書,黃浩義本好清楚。如果真係做功課都唔明,到時學 G 4-5 ,再請老師幫手。(因為有時睇書都不 ...

多謝建議!我都覺得長期只重複練習考試或比賽歌曲好難對sight reading有幫助!所以我先想買其他教材,睇有冇書教小朋友如何更快速睇譜,同提供多d相關程度曲目俾小朋友練習。