用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York - 太多負面news (太陽報頭條)
樓主: vincenthkg
go

York - 太多負面news (太陽報頭條) [複製鏈接]

moominfloren:多謝你!我就係其中一個K3家長喇!你講中晒我宜家嘅感受,佢係有名氣,不過名氣咪就來自呢D負面新聞囉!小朋友唔受影響就假喇,呢個月仲要去面試囉,好驚人俾人標籤咗.......

原帖由 moominfloren 於 10-9-30 23:32 發表
對呢間學校真係扣晒分.............
對 d 無辜o既家長更覺得可憐.....一心諗住俾好貴o既學費, 讀間有名氣, 英文又好o既學校, 點知越來越多呢 d 新聞, 特別係 k3家長, 唔通今年先轉校咩?  希望佢o地o既小朋友唔受呢件 ...

回覆 124# maglam1985 的文章

其實當初考K1時,都諗咗好耐,最係揀咗呢間,係因為有朋友個女之前都係呢間讀,後來都考得唔錯,最好笑係竟然有同事係呢間出來,所以對佢第一個感覺都ok,面試時又有D外籍老師出來同D小朋友玩到好開心,我又想阿女打好D英文底,加上面試個老師好快就睇到我阿女某D特別嘅"習性",咪覺得D老師好似幾細心咁囉.......不過,當時對個校長就一般,係簡介會時好sales feel, 不過in其他KG時連個校長都未見過,所以比較唔到.....都聽過掠水嘅事,但其實牟利嘅都預咗,我所有要收費果D都唔參加(連校服都係出去買),所以佢都好少掠到我水。。。。。唔知係咪就係好多家長係咁,所以佢就諗D奇招出嚟賺錢!!(以前冇債券呢D嘢,係剛剛聽人講先知!)

回覆 127# queeniewingchow 的文章

都有同其他york家長傾緊......
掠水嘢~老實講都真係有......e.g.K3張雜項lists, 我其實keep住K2 嗰張,對比而家, K3張lists貴咗好多好多! 而且對比其他學校係冇咁多items......其中我冇要到Festival & presents呢個item(當中包括Photos), 班主任即時打電話來問點解唔要,話小朋友見到其他有你小朋友冇會好慘, 最終我同個班主任講:我唔想浪費你哋每逢節日所派嘅禮物,每次都係擺係屋企冇用,我想送自己D有意義嘅俾我個女, 相宜家好多K都放晒上網任你download,佢又係要收錢.......仲有網球同小提琴,係option,但佢哋會係音樂堂同體育堂教......你要好好教你個小朋友要做世外高人囉,唔可以人有你有....

其實我唔係想話自己間學校,York雖然係我心目中係牟利學校,但我係預咗去俾,因為York係有佢嘅優點,so far 阿女讀咗幾年,佢真係有明顯嘅進步,如果唔係你同我都唔會揀呢間學校,係咪?不過,呢次校長嘅做法真係接受唔到囉!君子有所為有所不為,呢五分雖然係好重要,都好想有呢五分增加阿女入到天主教名校嘅機會,但唔可以用呢D方法去搶囉!
‹ 上一主題|下一主題