用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York - 太多負面news (太陽報頭條)
go

York - 太多負面news (太陽報頭條) [複製鏈接]

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100930/00405_001.html

真係乜人都有, 連咁洗禮都有"速成課程"?!
   0    0    0    0

呢間簡直係垃圾名校,我看不起呢間垃圾幼稚園,更加看不起比自己仔女入讀嘅家長......

原帖由 中山人 於 10-9-30 12:30 發表
呢間簡直係垃圾名校,我看不起呢間垃圾幼稚園,更加看不起比自己仔女入讀嘅家長......

錯不在家長喎
如果自己小朋友既學校有呢d安排
家長可以參與 / 唔參與
佢地唔等於支持/ 認同學校既做法
唔可以咁話d 家長囉 可能佢地都係比學校欺騙者

你呢句更加看不起比自己仔女入讀嘅家長得罪好多人喎,
試問家長手上一個OFFER都冇,而只有呢一間,比小朋友入去讀又何罪之有呀?
你講野都幾好笑架喎,又關D家長咩事呢?

最好用來做教材 - 披着羊皮嘅狼$$$

教D小朋友唔好講大話, 要開始分對與錯!!!

我諗有小朋友就讀該校嘅家長見到咁負面的新聞已經好唔開心,而家你重寫到好似家長明知都送個小朋友入去咁,我相信每位家長都係想比最好嘅嘢小朋友,並唔係你筆下咁,比個小朋友入垃圾名校,請反思...

今年interview下年新入學就要比Debenture $6600, 仲話已經讀緊嘅就唔會收Debenture......原來係有新items"洗禮速成課程"$5xxx 收D舊生... hehe~~~~

真係好有生意頭腦, 如果佢上市我一定支持...

但作為家長, 我就決定 2 Oct 唔去interview!!!

其實講嘢唔洗咁不留餘地,每個人都有選擇權,都有自己想法.並不是人人都跟別人想法而行的. 你覺得呢間學校唔好咁自己唔送子女入讀囉.用不着用呢啲字眼去傷害呢間學校的教學者及父母.....

醒目開學勳章

TBB 都有講, york 話佢地only租出場地 & 係家長自己攪 ..

唔明甘點解唔關佢地事又要收行政費 ...

york 既校長根本將york當一盤生意咁做,唔似係教育界,似商業界多d

真係一個小學生都唔會信嘅excuse...

原帖由 zoesychan 於 10-9-30 13:12 發表
TBB 都有講, york 話佢地only租出場地 & 係家長自己攪 ..

唔明甘點解唔關佢地事又要收行政費 ...

咁你就錯啦,雖然我同你都唔信,但肯定有人信。雖則旁觀者未必一定清,但當局者通常都迷…其實york嘅家長好慘,一心唔介意使多d錢都係想比小朋友一個好環境讀書,但就成日好似比人針對咁,又要受d無謂嘅壓力…
原帖由 vincenthkg 於 10-9-30 13:19 發表
真係一個小學生都唔會信嘅excuse...

york的家長真係無辜, 校方處事係校方既事.

大家都為人家長, 一定會教小朋友做錯事要認錯, 學習承擔, 道理淺明, 今次事件校方你推我卸, 就如小朋友犯錯後常說 '唔關我事架'.  

原帖由 sheffield 於 10-9-30 13:31 發表
咁你就錯啦,雖然我同你都唔信,但肯定有人信。雖則旁觀者未必一定清,但當局者通常都迷…其實york嘅家長好慘,一心唔介意使多d錢都係想比小朋友一個好環境讀書,但就成日好似比人針對咁,又要受d無謂嘅壓力…  ...

我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

原帖由 sheffield 於 10-9-30 13:31 發表
咁你就錯啦,雖然我同你都唔信,但肯定有人信。雖則旁觀者未必一定清,但當局者通常都迷…其實york嘅家長好慘,一心唔介意使多d錢都係想比小朋友一個好環境讀書,但就成日好似比人針對咁,又要受d無謂嘅壓力…  ...

依家搞大左咪好囉;高透明度,一清二楚。

呢位中山人, 我實在對你的言論感到憤怒, 所有家長在入學前都不知道這件事, 而且這件事都與各家長無關, 這件事對各家長都有一定打擊, 現在我們已經很痛心, 你還發表這些令人憤慨的言論!!

我想閣下也正身為人母或人父, 敬請閣下小心言論及以身作則!!   以免你的孩子也防效你!!!

我反而有少少同你地唔同睇法, 呢個世界, 有demand就有supply, 家長都係想用自己o既方法 (用少少錢 & 付出多少少時間)去為自己個小朋友爭取多少少野o者 (小學果5分), 講真, 大把人為左果5分去信教啦, 不過唔比你地知之嘛, york咁做法, 都係為左迎合呢個社會需要o者, 佢地搞呢個course, 我反而覺得佢地幾進取wor, 行先人地一步, 做人地唔會做o既野, 要怪就怪政府囉, 做咩小一入學要計分o者, 又咩宗教分, 又咩世襲分, 如果真係要計宗教分, 不如去考下個小朋友對宗教方面的知識, 如果要計世襲分, 咁就根本連小朋友的資料都唔洗報, 要報就報家長的資料, 祖宗十八代果d人名都報埋落去, 咁間學校就無收錯人啦

不過york今次的回應, 的確唔夠大方, 做左咪做左lor, york更加應該借今次的事件去評激時下政府的收生準則添呀

這對本身是教徒的人好唔公平!! 無端端多左班人同佢地爭天主教小一位!!

本來不想再對此事表態,但你的言論很過分。

其實,整件事都是 York 管理層推銷給家長的,好在有 [有心的家長] 爆出此事。 如果不是,家長錢又交了, 時間又花了, 年半之后,教區不發領洗紙,到時候,家長就是受害者。

另外,對這樣欺騙家長的行為,還有網友贊校方[有腦],我真是 O 嘴。

,更加看不起比自己仔女入讀嘅家長......

醒目開學勳章

好耐冇留言, 今日真係大開眼界, sc 又話不外如是, york 又話係垃圾, 呢位家長都幾"高級"架wor
‹ 上一主題|下一主題