用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York ...
go

想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York   [複製鏈接]

揀KV因為重學術及紀律,小學同一類型.
考測,做功課及温習,合作!

孩子雖然比較活潑,但經過學校訓練後,已算乖巧(特別係考小學),入到心儀學校.

我的選小方針
1.一定要認同學校理念
2.學術強
3.重品德
4.不過海
5.男女校(用家堅持世界上有男有女,小學一定唔讀齋校,中學再議)
6.唔一定要神校,用家受唔到大壓力,怕反效果.

幼稚園及小學有收老師電話,最重要家校合作!

以上2個階段都快樂,因為用家最怕悶,所以家長特意選課程深學校,有挑戰性.

另外,我選校有考慮:
幼稚園係小學大戶;書院(除小學部外)喜歡收小學畢業生.

KV係要求高同嚴格,但真係好學校!

soha2018 發表於 21-1-5 11:19
謝謝回覆。

都聽聞KV 好嚴格,請教一下有冇咩例子可分享。

印象中
1.對字體有要求2.有默書及評估
3.有功課
4.轉堂要安靜及伏在桌上休息
5.小息活動要較靜態(要注意聲量)
6.KV校車是老師跟車
7.主任及校長會觀課,留意較活潑的學生

現校家長應該會有更多補充.
以前有評價,KV係小學模式.

soha2018 發表於 21-1-5 12:41
係,我都有聽聞因KV 教學模式比較接近傳統小學而受 小學選生歡迎...

會唔會覺得小朋友過早太守規矩...  ...

我小朋友從小已不易教!
家長係專登放佢入出名嚴既幼稚園同小學,等佢貪玩都知要守秩序.

升小沒有參加任何面試班,有心儀直私收.

升中主要睇成績,呢點從幼稚園開始鋪路...

性格不能靠學校改變!係要佢知適當場合做適當事.

絕對認同家教及孩子資質係最重要.

但學校及同學對小孩發展及成長均有重要影响!

幼稚園影响考小一(除非抽津校),小學影响考中學...

考直私小好多時要耐心等候和排隊

當有其他小朋友作比較時,原來我眼中既活潑又貪玩的小孩,可以企定定聽老師指示,絕無周身郁...估計係幼稚園功勞.

KV係中文及數學強
我小朋友對英文極有興趣,不靠KV
選校最重要係適合!
‹ 上一主題|下一主題