用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York ...
go

想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York  

想訪問一下畢業左既小朋友家長,
KV , LH , SC , York 畢業後,孩子的改變多嗎?
有冇咩特質係學校培養到出來既?
此類特質有冇對升小 或 銜接有正/負幫助?

本人沒有任何前設,只想聽聽真實用家經驗... 客觀體驗很難求(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

謝謝指教(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

家庭教育影響最大

揀KV因為重學術及紀律,小學同一類型.
考測,做功課及温習,合作!

孩子雖然比較活潑,但經過學校訓練後,已算乖巧(特別係考小學),入到心儀學校.

當然揀 KV for sure.....第一間飛 York

mimi222shi 發表於 21-1-4 23:08
揀KV因為重學術及紀律,小學同一類型.
考測,做功課及温習,合作!

首先我并沒前設,真心只求分享
我正在了解就讀幼稚園與小學類型的好、壞處... 謝謝你先

孩子個性與學校風格比較有衝突時如何平衡?

孩子快樂嗎? 學習上會出現反抗問題嗎?
現在幾年班了?升上小學後有反彈的現像嗎?

謝謝你分享

我的選小方針
1.一定要認同學校理念
2.學術強
3.重品德
4.不過海
5.男女校(用家堅持世界上有男有女,小學一定唔讀齋校,中學再議)
6.唔一定要神校,用家受唔到大壓力,怕反效果.

幼稚園及小學有收老師電話,最重要家校合作!

以上2個階段都快樂,因為用家最怕悶,所以家長特意選課程深學校,有挑戰性.

另外,我選校有考慮:
幼稚園係小學大戶;書院(除小學部外)喜歡收小學畢業生.

KV係要求高同嚴格,但真係好學校!

KV連畢業禮都無,樓主接唔接受到?

回覆 apple1990 的帖子

如果唔係York用家,請不要那麼主觀說第一間飛起York。當然KV, LH, SC係名幼,升小有保證。但York係一間很好的學校,每個老師都很有爱。我囡由K1至今年K3,無論學術同性格都有很大進步。呢三年,我冇聽過一個家長覺得學校差,有問題同學校提出,學校都會跟進,再改善。而囡囡由K1十分內外,唔敢講野,變成宜家好活潑。而且,學校嘅小朋友嘅英文程度都好好,尤其係oral。

mimi222shi 發表於 21-1-5 09:46
我的選小方針
1.一定要認同學校理念
2.學術強

謝謝回覆。

都聽聞KV 好嚴格,請教一下有冇咩例子可分享。

Again , 我無前設,只想知道用家情況。 謝

karkarsam 發表於 21-1-5 10:55
回覆 apple1990 的帖子

如果唔係York用家,請不要那麼主觀說第一間飛起York。當然KV, LH, SC係名幼,升小 ...

謝謝回覆。

首先我沒有前設,只求用家真實分享情況。

我把York 一起討論原因是學校英語語鏡好,活動吸引,學生聽聞都活潑有自信.....
但佢既有教無類收生唔知點解不是每個人能接受(emoji) 所以我更想知道真用家畢業後情況...

請問你們小學的取向是什麼?
有offer 嗎?

謝謝回覆

soha2018 發表於 21-1-5 11:24
謝謝回覆。

首先我沒有前設,只求用家真實分享情況。

York 都會有神校offer, 當然是個別例子。但英文語境不是間間俾到。睇你想要咩。

於我來說,英文語境最重要,如無Lh我會take york

DengCK 發表於 21-1-5 11:55
York 都會有神校offer, 當然是個別例子。但英文語境不是間間俾到。睇你想要咩。

於我來說,英文語境最重 ...

謝謝回覆。

是的York 語鏡很吸引。

請問可以分享下LH 的情況嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

建議家長必需講出要求,e.g. 語境要好的話,KV可能係相對差嘅選擇
我估,應該無家長嘅小朋友讀得哂4間,頂多2-3間,所以好難咁樣比較

唔好覺得學校可以改變孩子,家庭影響响呢個年紀一定最大,家長要考慮嘅應該係:你想選擇邊間學校做你教育partner,你鍾意邊個模式多d,當中包括距離/交通安排問題,am/pm offer,當然,我知唔少家長唔考慮呢d日常野,但作為過來人,仲要兩件,我嘅前設係生活安排,所以我兩個都有KV/SC offer,但無讀,LH當年無校車去沙田區,超想讀但無報到

而我都會先out york (得罪哂,我係直頭無報過,只係當我知細仔入唔返KM N班,print咗york張form出嚟,考慮報) 唔係佢唔好,主因係佢貴,又好似相對易入

恐龍家

soha2018 發表於 21-1-5 11:19
謝謝回覆。

都聽聞KV 好嚴格,請教一下有冇咩例子可分享。

印象中
1.對字體有要求2.有默書及評估
3.有功課
4.轉堂要安靜及伏在桌上休息
5.小息活動要較靜態(要注意聲量)
6.KV校車是老師跟車
7.主任及校長會觀課,留意較活潑的學生

現校家長應該會有更多補充.
以前有評價,KV係小學模式.

mimi222shi 發表於 21-1-5 12:34
印象中
1.對字體有要求2.有默書及評估
3.有功課

係,我都有聽聞因KV 教學模式比較接近傳統小學而受 小學選生歡迎...

會唔會覺得小朋友過早太守規矩... 會影响到佢欠缺活力(因學校唔主張,可能會比老師話?!)
同埋欠創意? (因咩都跟學校做?!)

Again, 我無前設。 無對、錯。

soha2018 發表於 21-1-5 12:41
係,我都有聽聞因KV 教學模式比較接近傳統小學而受 小學選生歡迎...

會唔會覺得小朋友過早太守規矩...  ...

我小朋友從小已不易教!
家長係專登放佢入出名嚴既幼稚園同小學,等佢貪玩都知要守秩序.

升小沒有參加任何面試班,有心儀直私收.

升中主要睇成績,呢點從幼稚園開始鋪路...

性格不能靠學校改變!係要佢知適當場合做適當事.

soha2018 發表於 21-1-4 16:32
想訪問一下畢業左既小朋友家長,
KV , LH , SC , York 畢業後,孩子的改變多嗎? 有冇咩特質係學校培養到出 ...

無關係,家庭教育及孩子本身資質最重要。

識人KV,  SC, York畢業,各有唔同,其中個DSE Best 6得幾分,但好乖仔。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

絕對認同家教及孩子資質係最重要.

但學校及同學對小孩發展及成長均有重要影响!

幼稚園影响考小一(除非抽津校),小學影响考中學...

幼稚園其實對學生心智影響不大。小學學校,老師同朋輩的影響力大得多。不過入讀哪間幼稚園多多少少會影響將來入讀哪些小學。