用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York - 太多負面news (太陽報頭條)
樓主: vincenthkg
go

York - 太多負面news (太陽報頭條) [複製鏈接]

「但部份家長卻不能責無旁貸吧. 因為你們可能真的有買校長的"理念". ...................來年申請K1的家長. 自己當好好衡量. 因為今次事件發生後,  真不知日後考小學會否對該校未來畢業生有否影響. 因為小學選取學生. 除了成績外. 也很顧及家長教育及家庭理念是如何的.」

言下之理即係小朋友讀york既家長都係「貪婪, 不道德」?校長搞鑊甘甘地既又關我地呢d家長咩事?唔係真係有人信校長話今次係「家長組織」搞掛?

唔通報york就有錯咩?我地york既家長﹙我無報任何咩咩x道班﹚已經係呢件事上面叫做係受害者,唔通讀親york既家長就係貪婪?唔讀york既家長就一定聖人同超級大好人?世紀"完"人?

唔通唔凟york就一定視那5份為浮雲?唔通淨係york家長至緊張5分至不擇手段?

我係york家長,我無報d咩咩同宗教有關既班。但我深信在此事上,其他人要對我們這班家長公道同公平一點﹗
*1,000

假設york畢業小朋友既英文水平高一d,我諗除左升學外,應會終身受用吧。始終小朋友0-6歲是學語言的黃金時期。

「因為今次事件發生後,  真不知日後考小學會否對該校未來畢業生有否影響. 因為小學選取學生. 除了成績外. 也很顧及家長教育及家庭理念是如何的.」

難道怡家讀緊york既小朋友就唔洗考小學咩?york既其他家長就唔會諗「小學選取學生」既條件咩?若真係你只叫k1申請者「衡量該校是否仍要選擇」,我好肯定你係到傳遞一個"對york唔係正面既訊息"law。呢d唔關「忠言」唔忠言事,而係你將家庭理念同學校理念完全重疊咁黎討論,對我地已經選左york既家長好唔公平。

再者,唔係下下都要一字一句明明白白咁話人地,人地只可以理性地反抗既。中學學習中文時老師都有教閱讀技巧,睇文章係睇成段意思的。逐字逐句係到解釋無話邊d"部份"家長前,都係睇返自己既段意同文章主旨至好咁肯定。

而且唔好咁容易將個波推返俾人,「忠言」唔一定係逆耳的。況且之前好多york家長都講到明唔支持校長用錢黎搞宗教活動,我地根本就唔需要你黎提供意見law,我地york家長﹙我重申一次我無俾錢去參加x道班﹚有足夠既智慧同道德水平去衡量呢件事係岩定係錯。當然呢個forum既原意係俾各人好自由地發表意見,但亦請尊重別人,要將做錯事既責任分得清清楚楚才好﹗

JustAFather 同queeniewingchow,你地同唔同意?

我支持以上兩位既講法。就算家長有問題都係最後俾左錢參加既家長就問題,而唔係其他就讀york or 考慮過york既家長都有問題,請參與討論的人仕搞清搞楚。

JustAFather 你eq比我高,我係呢方面要向你學習。

但其實唔係我想take it personal在先。身為york家長,見到york校長做左一樣咁傻既野而且有hard feeling,仲俾人拉落水將個責任推埋俾家長,我至會出聲反抗。如果唔係件事就會越講越臭。

希望其他討論人仕理性及客觀分析事實,不要任意在無實證前講其他人的不是。

真係好多謝你--- 一個真正用家的分享
‹ 上一主題|下一主題