用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? ...
樓主: qwe1234
go

有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? [複製鏈接]

睇完晒所有關於SJC的post,真係覺得很唏噓,全是負面的報導,SJC真的哪麽差?真的一無可取嗎?全是學校的問題?家長有沒有問題?送小朋友入學,有否知道學校的理念?今年派位我唔知,舊年都ok啦,有銀禧、黄笏南...數據嘅嘢,假極都有個限度,無論係去美國國際、派位、叩門、直資、私校........,最後好多都係入英中嘅數據。良心話講,SJC透明度真的很低,校園細、小班,貴族學校、程度高、教得快又多,得閒去吓馬會開party,長假期高年級4-50000去渡假,大把人排隊去,每年都有人閙但每年都有人讀,(甚至乎我今年都想囝囝回去讀)點解???
我嘅答案係只在乎個人是否能接受得到這種另類美式教育的方式。我會覺得係各得其所,各取所需的問題。我好理解你們的感受,但我會好奇怪點解讀完、供完6年後唔繼續再上或揾間International school....而去派位,是否覺得讀完SJC就可以考到1等1名校?就算真係咁好彩,小朋友都未必過渡得好,正如先前的網友說想轉校但轉唔到的問題一樣,程度未合乎要求(某d科),要明白佢根本唔係連接本地課程,小朋友讀得既深且多又快,真係唔係個個都消化得到,同埋有無咁嘅必要。但我自己覺得讀SJC都有他的好處,小朋友對校園、同學、老師很有歸屬感,有d真係好似家人一樣,比較純品、小朋友唔寫得都talk得、出得大場面、不怯場,很有自信,朋輩家庭環境比較好.....這些都是小朋友可一生受用的。至於派位的問題,我會覺得大家都太有自信或過於自信,舊年曾經問過d同學仔問佢哋第一階段報咩學校,十居其九男的報喇沙+考拔萃、皇仁、華仁、港華....女的就Maryknoll、St.Mary、
DGS........佢哋係好隨意的答、好似好理想當然的,後來派到如銀禧.....等,便會說一句ok啦,所以我覺得大家都有責任。
家長有否真的了解小朋友學甚麼的?是否有用的?是否派位不好就全是學校的責任???

summ200,qwe1234
我覺得大家應先處理好小朋友已升中或將升中的問題。我找不到以前回覆的post,但可講多次,我三個小朋友都是在極傳统的天主教學校讀,所以比較明白,我囝囝在SJC讀幼稚園,而家在外校升小二,我哋都重有同幼稚園同學和老師聯絡,他們都話讀得很吃力、很多書......,而舊年升中的同學是與我囝囝同一校車的,而啱啱他的姊姊又升中,所以家長們有傾吓,互問吓意見。
派位的問題不是三兩句說話可講完的,上年轉334,學校收生已著重小朋友是否有腦、懂思考、解難能力、有知識、有各樣才能或另類特異功能.....
今年interview的%上升(亦變相叩門位大減),今年學校是依上年師兄師姊的成績來定位,又可選2間學校(理論上選得好的真係好大機會入的),所以選校填表要更審慎,最好在甲部中(即第一階段有面試時)因如派不到心儀的學校就算你是成績好band1生都比較難揾位,不是學校唔想收而是無位收。仲有SJC的banding在EMB是????小朋友、家長的意願???很多因素的,不能盡怪一方。現只希望小朋友可盡快揾到學校,適應中學生活。

原文章由 qwe1234 於 07-7-14 12:32 發表

LiliMaMa :我想不明白這間學校教學理念的是你,它的教學不是你所指的美式教學,是傳統教學,靠背誦。另你所指去年派位好,扣門那些都算在內嗎?就算計埋,都是十個八個,這也叫好?還有,你列出來那些名校,今 ...
‹ 上一主題|下一主題