用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院李賜豪小學 開灣仔小學topic...東華三院李賜豪小學家長請支持!!! ...
樓主: klpoon
go

開灣仔小學topic...東華三院李賜豪小學家長請支持!!! [複製鏈接]

支持!我囝九月升三年班了~~

Hi, klpoon~~你好,先祝你囝囝開心愉快上小一功課方面,之前真係幾多架,成日雙位數做到CC下不過學校好好丫,上學期尾派咗功課量問卷後,功課已降至6-8位啦,輕鬆好多了!至於普通話班,小一係俾咗自行收生果d學生入先,到小二就要普通話同中文考得好先得,我囝就入唔到

嘩~~今年班班都有27人我囝呢界有二班25人, 一班18人咋..真係多咗wor。我囝係度讀得好開心, 係小一適應得唔太好, 由幼稚園時差不多冇功課冇咩字寫之下, 一上小學好似打哂仗咁好多功課+要默書!佢D情緒起跌極大!試過做功課做到喊哂話好辛苦, 加上佢係細仔, 各方面都比同學仔BB好多, 好彩佢班主任同老師都好好, 有留意到佢特質, 俾好多鼓勵同照顧佢, 有時仲會打電話俾我同我傾下佢進度情勢等各方面, 仲叫我俾多小小時間阿囝去適應.....真係好感激佢班主任, 幫咗我同囝囝好多~~~不過而家學校有哂功課量指引同默書規限唔洗個個星期中英默都有, 大人小朋友都真係輕鬆好多, 多咗好多時間同佢睇書及其他活動丫~~

回復 小遙 的帖子

預祝你囝囝順利升3B先,B班係叻叻班~~~我囝中文同普通話真係普通到唔普通
12號家長日,我都緊張丫,唔知佢抄翻嚟d考試分數啱唔啱!如果啱的話就:中文科大跌,唉!

小遙 發表於 12-6-29 00:13
小一唔係B班、之前問過、如果成績不是大跌、應該直上。
其實A同C班都有叻的小朋友、只係B班啲普通話同中文 ...
我都記得有分科精英呢樣,如果無記錯就係四年班開始~~我都好buy呢樣,對小朋友成長嚟講,自信心係幾重要嘅一環

回復 cpcsw 的帖子

面對面我唔會質疑佢,佢話幾多就幾多囉,不過暗地裏就真係有點疑惑及擔憂,因為常識一向8x , 但今次抄分話95!中文一向8x,今次68!普通話由5x 跳到差不多80!日日我都數住仲有幾多日到十二號,唉!攞命

klpoon  睇到好好笑...唔知幾時到我...由心到笑咗出來wakakakk  發表於 12-7-4 10:47

回復 klpoon 的帖子

唔一定,我見囝果年好似得1C班個班主任跟上2C咋

終於等到了成績表!中文真係退步了(全科平均得69),好彩其它科有進步(英數常都係A),拉番高個平均分同可以keep番個班名次!否則都唔知會跌咗去邊lu。不過至開心佢操行全A~~~yeah

小遙:我反而未知佢入咩班,老師同成績表都冇提,不過我知一定唔係B班囉!

klpoon  你好識教導阿仔wor...congratulation!!! 睇住仔女上台攞奬好感動耶! 請教下點教仔女ah...我投曬降  發表於 12-7-13 16:31
klpoon  叻叻  發表於 12-7-12 14:58

小朋友放暑假後仲忙,大家都一樣嗎?會唔會去下旅行咁呀?
‹ 上一主題|下一主題