用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位"主動尋寶法"
go

統一派位"主動尋寶法"   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-8-7 07:45
31網基道因為位少,加上d家長保守咗,放乙2都有好多人唔中了,所以要揀多個防寶既選擇,尤其係係31網搏St M ...
沙崙有13~14派位資料,但14~15未見

MASAYA 發表於 15-8-8 14:05
人地話係寶0者,自己睇過諗過度過,我唔覺得悲哀喎,個個話神校名校又未必真係0岩讀呢
個個話苦瓜好苦,榴 ...
同意啊
適合小朋友就好了,如果小朋友能力不夠,就算派到間神校都無福消受,自己離場

其實只係為自己設保險線,唔使講得吸毒甘難聽,有些小朋友吾系讀這些學校,可能系有能力,也可能只係好彩,這些學校都有學生,都有家長,可否顧下人地感受?

我當初看這個表,不肯定那年系三班定兩班,所以無理會%,只系估計每間中學的入讀人數,大概有幾多人入band1
照甘講,當初入讀的都係扣不到門的,才讀沙崙,質數應該參差,六年後有此人數入讀一線也不太差喔

hkpapa852 發表於 15-8-14 11:53
小一時派位唔好又叩唔到門既小朋友, 唔代表佢地學術能力一定差.

而且6年小學生涯, 可以有好大變化.
有些家長假設叩不到門的,或考不到學校的籮底橙,一世就完了
我身邊真系有如此想法的家長

PKKP 發表於 15-8-16 22:34
回覆 hkpapa852 的帖子

嘩!好大篇幅呀!簡直是廣告一則!
圓圖來自學校的網頁,樓主用心的分析出來的,如果不清楚total population,不相信%,就當圓圖內的每1份代表一個人,最基本的人數單位,可以數到幾多個人頭,樓主的分析只是想方便大家,如果懷疑分析結果可以用自己方法分析

銘基,聖若瑟是否一線,系個人標準,所以數人頭,再按自己的標準計下幾多個入一線

因為我識得有家長認為無人入英皇,皇仁,男女拔,喇沙,St Mary 呢d,間學校吾算有人入一線學校,她說九龍華仁都吾算

個圓圖的title寫左系摘要,無講過系列曬全部人數,所以我當初看這個圖時系吾肯定總人數

hkpapa852 發表於 15-8-21 13:38
唔, 其實你識唔識睇"圖表"?

圖表顯示係以"百份比"計. "51份"係按照圖表顯示"既粗略估計, 唔代表係51個人喎 ...
我當初也想過是否有學生的派位結果未列出,但又覺得有部分學校都列出來,還有什麼學校吾會列出來呢?
我覺得如果有,可能性系嘉道理,因為我見過有非華裔畢業學生穿著嘉道理的校服來接弟妹放學,但我覺得就算吾列出來也不算是失禮,因為這是受學生的背景因素影響。

hkpapa852  NCS 都唔一定要入嘉道理, 有能力既一樣可以入LS  發表於 15-8-21 14:03

我再早一兩年也看過沙崙的派位,其實都只係大約三成入一線,不過去年突然間好左
‹ 上一主題|下一主題