用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位"主動尋寶法"
go

統一派位"主動尋寶法"   [複製鏈接]

依家越嚟越多校網變咗天地網, 叩門亦越嚟越難. 唔想派得太差又叩唔到門, 唯有"主動尋寶", 將一間較可接受既二/三線學校, 甚至"寶校"放前D做防寶線.

以下係參考過學校既升中派位, 覺得都可以考慮用嚟做防寶既部份學校:

2012/2014年度升中派位表現:

校網

學校

升一線中學比例 (2011/2013)

升一線中學比例 (2012/2014)

升一線中學比例 (2013/2015)

香港潮商

36.84%

43.55%

36.36%

佛教康山

約 25%

約 25%

廣東道官立

至少 18.33%

佐敦道官立

介乎 9.7%-35.5%

方樹泉

21.51%

沙崙

45.00%

30%

塘尾道官立

24.19%

牧愛

29.49%

樂善堂

至少 17.2%

石籬天主教小學

18.49%

可信

16.82%

張煌偉

14.29%

張煊昌

至少 11.29%

禧年

至少 13.16%

慈航

27.00%

黃耀南

18.00%

* 因証實了胡忠應不屬於B1中學, 黃耀南既比例由28%下調至18%

44    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

佐敦道官立(2012-2013派位數據): 介乎  9.7% - 35.5%
個 range 咁大?

雲牛 發表於 15-8-6 16:42
佐敦道官立(2012-2013派位數據): 介乎  9.7% - 35.5%
個 range 咁大?
無辦法, 佢無詳細資料, 只能盡力去估計.

全級得31人畢業:
有6個學生升讀4間聯繫中學, 當中得一間係B1(伊中), 咁即係最差有1個, 最好有3個
有17個學生升讀11間中學, 當中只有2間係B1(九華,油真), 咁即係最差有2個, 最好有8個

所以比例係: (1+2)/31 - (3+8)/31, 所以係介乎  9.7% - 35.5%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:統一派位"主動尋寶法"

hkpapa,  想請教其實太古係咪仍然比康山睇高一線

主動尋寶法的原理是靠自己的選校策略求穩。

要小心自己學校推薦小朋友有無特別的policy.
有些學校派乙3或乙5內,唔會為學生出薦信。

當有人唔識策略,排哂4大天王係頭,跌入谷底,有的學校會因此搏命幫手,(仲要扣門因此有著數)。但見你乙3都入到,就同你講:你乙3入到wor, 我再幫你就講唔通wor.

係呢個狀態扣門內心會好難受。要查清學校以往做法再考慮呢係咪用呢個方法。

近幾年都有些po on 基道和沙侖 in 31/32, 這些做防守不是較好嗎?

MrBeast 發表於 15-8-7 07:28
近幾年都有些po on 基道和沙侖 in 31/32, 這些做防守不是較好嗎?
31網基道因為位少,加上d家長保守咗,放乙2都有好多人唔中了,所以要揀多個防寶既選擇,尤其係係31網搏St Mary既家長
沙崙始終見唔到升中派位資料,唔敢講係好定唔好

其實43校網是不是真是好差?有冇寳可尋的。。

aazz 發表於 15-8-7 09:56
其實43校網是不是真是好差?有冇寳可尋的。。
43網除咗嘉諾撒, 無一間公佈升中派位資料, 有難度.....

引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-8-7+00:32+編

原帖由 zanezane 於 15-08-07 發表

主動尋寶法的原理是靠自己的選校策略求穩。
講真除非幼稚園校長同target小學有交情,否則幼稚園推薦信成效存疑。

回覆 siden 的帖子

係呀.... 要好好查下學校的前科.

但到扣門階段, kg先同你講: 你乙3入到, 我唔幫你.... 咁就好難受.
自己都係怕唔知去左邊先會求穩降格咁用呢個"主動法". 但今年面對此情況, 有人無研究過data, 無strategy , 有推薦排條快pass, 你就排普通通道, 到時就唔係太爽

不過區內基督教小學幼稚園都多交流, 校長出動救命的機會都唔可以話細.
好似48網..... 其實唔需要用尋寶法, 一個表現正常的學生, 就算能力平庸一點, 都唔難扣到二線 (e.g.基樂, 秀明, 樂天, 秀天, 堅樂)
如在48放喜歡的幾間在甲1, 2,3,乙1,乙2,什至乙3,  至少在扣門時有4, 5間都有誠意的証明.

用唔用呢個主動法好睇家長的個性, 和小朋友的扣門力和心理承受力.
用的好處就係預左求人不如求己, 乙3止蝕, 簡單地用半年至一年時間集中準備由甲1扣到乙2.

hkpapa852 發表於 15-8-7 07:45
31網基道因為位少,加上d家長保守咗,放乙2都有好多人唔中了,所以要揀多個防寶既選擇,尤其係係31網搏St M ...
31你推介邊間尋寶?

hkpapa852  方樹泉  發表於 15-8-7 11:47

張煌偉個數點得黎?唔見官網有講

兩年前該校老師講過升band one不足一成,不過近年張煌偉升呢中,有14%都唔奇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

31網基道因為位少,加上d家長保守咗,放乙2都有好多人唔中了,所以要揀多個防寶既選擇,尤其係係31網搏St M ...

Ic, 也聽過基道早兩年有人話乙二抽唔到,可能自己也冇update。不過你list 個幾間中的方樹全已我所知之前是不差的但這幾年就sir 滑梯咁(judged by 自行人數)

MASAYA 發表於 15-8-7 11:41
張煌偉個數點得黎?唔見官網有講

兩年前該校老師講過升band one不足一成,不過近年張煌偉升呢中,有14%都 ...
校務報告P.11: http://www.cwwps.edu.hk/development/201301_report.pdf

升中派位結果
本年度本校共有35位小六畢業生,派位結果如下:

獲派首三個志願百分率:83%(29人)

獲派東莞工商總會劉百樂中學百分率:2.9%(1人)

獲派英文中學百分率:14.3%(5人)

獲派英文中學包括:天主教郭得勝中學、香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學、沙田蘇浙公學

獲派三間英中都係傳統一線學校.

其實, 88,89同91三個網既官津小學既B1率, 依家應該唔會咁易低得過10%, 因為多得培僑同王錦輝唔幫學生呈分, 加大咗B3學生個Pool

MASAYA    發表於 15-8-7 12:17

MrBeast 發表於 15-8-7 11:56
Ic, 也聽過基道早兩年有人話乙二抽唔到,可能自己也冇update。不過你list 個幾間中的方樹全已我所知之前是 ...

方樹泉個數字係係佢份校務報告P.20搵出嚟:
http://www.tkfsc-school.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//sch_report/1314_sch_report_1418870515.pdf

一級93人有1個考入一線直資, 19人入一線官津

人少揀唔代表學校唔得既, 只係D人個個鍾意"名校"啫

其實要攪到"主動尋寶", 都係D超級天地網, 乙1唔中都近乎無二線學校可放係乙2用嚟防寶個D網, 如14網, 31網既女仔, 32網, 91網; 其它大把二線學校既網, 好似16網, 45網, 48網, 根本無需要

沙崙有13~14派位資料,但14~15未見

LeeCC 發表於 15-8-7 13:27
沙崙有13~14派位資料,但14~15未見

嘩, 睇個表, 沙崙好勁喎, 勁過大天同協和. 唔駛用嚟防寶, 直接放乙1好過!

中學

圖表比例份數

九華

伊中

油真

聖芳濟

協恩

銘基

信義

劉皇發

循道

九真

鄧鏡波

基道

德雅

林炳炎

唐乃勤

聖安當

張明添

德貞

聖若瑟

圖表合共約51份, 一線中學共佔23份, 升讀一線中學比例: 23/51=~45%.
校網話有16%入一線中學係B2學生, 咁沙崙B1學生比例有: 45%-16%=~29%

回覆 hkpapa852 的帖子

係, 抽哪個網都有d關係.

但好似14網, 有學校在扣門時會睇排位係咪在乙1-3內, 有朋友後悔在乙3放左寶, 因寶扣門都入硬.(好似康山, 今年6月6日排頭果d即刻話收.)

如果重來一次, 乙3反而想放心儀一點的, 至少扣門都多個point 講下.

‹ 上一主題|下一主題