用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1九龍城的選擇?
樓主: hk53926436
go

B1九龍城的選擇?   [複製鏈接]

chun媽 發表於 20-5-5 08:22
如果沒記錯,黃芴南好似只有M2,沒有M1; 又如迦密,只能選4科core+3科選修,但開平就能揀4科core+3科選修+M1 ...

迦密高中phy chem bio各只開一班?咁少? 即係級頭30~3x先有機會讀到。

估唔到黃芴南冇M1讀 曾經考慮自行報呢間

CMMANDY 發表於 20-5-5 09:47
迦密近年,偏向左文商,頭幾吾一定選理科,所以吾關事學校開幾多班,因為中二的11,12 月,巳經有選科表, ...

當然級頭幾班同學未必全揀理科,但只開一班,考中間位置的同學未必入到心儀學科啫。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chun媽 發表於 20-5-5 12:47
朋友女兒在迦密讀,就係揀phy, chem, bio,  而個人認為,phy, chem, bio的出路始終較多,如有能力,最好揀 ...

我女間普通津校,phy chem 都開到2班,bio開一班,所以好驚訝迦密點解只開一班咁少。

YmOra 發表於 20-5-5 16:42
我忘記早前你哩個選修科表,那裏寫明"生物1" 和 "生物2",即是開2班。
...

咁寫的話,Bio一定係開2班

呢個套餐好處係多左不同學科配搭,唔好處雖然係Econ同Bio開2班,反而熱門的phy同chem只有一班。

hkpapa852 發表於 20-5-5 17:35
解開咗多年迦密Phy Chem 4+維持9X%之謎

CMMANDY 發表於 20-5-6 08:49
妳誤會了, 學校中3 有3 次選科意願俾學生墳, 所以學校根據意願参考開斑, 今年中六生, 只有接近20人選phy ,  ...

每間中學都有2~3次填揀科意願表,少人揀phy會唔會學校有咩特別要求?

正如我女中學揀M1/M2,科core數考試起碼有80%分數要求

YmOra 發表於 20-5-6 09:29
80%可以指"級名次"

係數學考試分呀!所以今年take M1/M2人數1x個,其他屆我唔知。

但phy chem就冇特別要求,各開到2班

YmOra 發表於 20-5-6 11:40
一般都係以"數學科"級名次作優次選M1M2,原來貴校以分數達80%作標準,難度十分高,怪唔得只有1x ...

今年2班揀phy加埋大約4x人,而且讀phy又未必一定想讀M2。

老師話數學有"資質"先好揀M2,唔係會好痛苦。

hkpapa852 發表於 20-5-6 12:18
4X人即係連30%都唔夠(學校自己話每級4班,有40人一班)。

相比起男校起碼50%學生可讀Phy,落差都幾大 ...

開2班最多可60人,不過今年只有4x人揀phy.

男校50%可讀,都唔係50%會揀, 不過比例上一定多過男女校/女校。

losoco 發表於 20-5-7 09:11
中四20人讀中史
但可能中六得幾個去考

我女話今年中四話讀中史得十零個
‹ 上一主題|下一主題