用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 三歲半自傾仔 k1 開學一個月已被校長及老師問會否轉校 ...
樓主: monictw
go

三歲半自傾仔 k1 開學一個月已被校長及老師問會否轉校 [複製鏈接]

大家好,仔仔係輕度自傾,剛讀主流幼稚園k1 , 佢最大問題是對做早操,聽故事,唱遊等大部份活動無乜興趣就周圍走,在禮堂做大早操就更甚,走到幼稚園大門口話要搵媽媽,而校長及老師亦明示仔仔咁樣會影響其他人上堂,其他小朋友會有樣學樣,同埋要額外人手睇住我個仔。 聽完當然心情直插谷底,當初我一早同班同講亞仔有自傾係想班主任體諒我仔,可能係我一相情願,又可能亞仔真係帶比其他人太多麻煩。
其實仔仔下午會返E 位,幼兒導師都覺得校長太早就叫轉位,小朋友要時間適應同埋做訓練。 佢亦比左建議我叫老師係仔仔活動範位地上畫個圈,如果仔仔唔出界就稱讚及獎勵 (仔仔係單對單訓練呢個方法係OK),但老師會否做係另一回事。 而校長有個OFFER 比我就係暫時允許我陪仔仔上堂,背後意思應該係一來有人睇住佢影唔到其他人,二來睇下仔仔情況再問下幼兒導師意見。。

各位同路人,其實的睇過其他POST 都有自傾甚至無自傾小朋友都有周圍走影響他人行為,請問有無過來人分享教育經驗? 而校長個方法會唔會令亞仔習慣左會陪佢返學依賴左?我呢個MOMENT覺得好無助。。
   1    0    0    0

回覆 maxm838 的帖子

謝謝,但我唔太清楚aba係咩,不過我會上網了解下

聽到都替你開心,你又遇到好老師,仔仔班主任似乎不太想比多啲時間佢,佢同我講佢都要照顧其他小朋友,會對其他人咁公平。。 anyways 可能真係要比時間仔仔適應

請問你有無額外比訓練佢?

回覆 BB0318 的帖子

仔仔間學校係北區一間普通學券幼稚園, 唔係出名的。我都明白咁樣會好影響其他小朋友, 唯有試下同佢上堂同埋畀訓練佢 ,如果真係唔得係唯有真係轉去學其他學校。。Anyway 謝謝你

su-bb 發表於 18-10-18 12:43
我女之前有返過密集班,見佢係慢慢有進步至到可以入小組。個人覺得搵到適合嘅學校好緊要,因為老師治療師 ...
你講得好岩, 我覺得SEN 小朋友需要有愛心耐性老師多過讀名校我仔仔而家情況有D似你形容咁, 我仔好中意巴士同玩門, 係學校當佢有行為問題
例如:唔聽指令及周圍走玩門 老師就會比架巴士佢咁佢就會定落黎
其實我同先生都覺得呢個唔係一個好既方法,但我都明白老師唯有係咁先可以令我個仔唔影響到其他人
變左我仔有巴士在手,佢就唔會參與課堂活動..變相成為你講既坐埋一邊既學生亦都學唔到野..
唯有同自己講 開始個半月..再比時間仔仔適應..

回覆 mamaa01 的帖子

其實我都係開左呢個POST先知有影子老師呢樣野我老公都陪仔仔返左兩日學.老師話都有正面影響
咁我老公算唔算影子老師?
又抑或 影子老師係我出面請返黎?
sorry 咁多問題 ..我真係唔太知係咩

Lena211 發表於 18-10-19 20:43
我今日都有收到學校電話問阿仔幾時可以番s位(emoji)(emoji)真係喊左出黎,即使幾明白阿仔會遇到既困難,我 ...

你仔仔都係K1? 明白你既感愛, 當初我放棄 I 位 而揀主流+ E位 都有諗過被問'轉校' 呢個問題..的確好心痛.
你仔仔係學校情況如何?

carlabee 發表於 18-10-22 15:43
回覆 monictw 的帖子

好明白你的感受, 其實你可以考慮讀I位, 因為有特殊老師額外照顧小朋友, 而且每天都有 ...
我有諗6過如果而家主流+ E位唔掂都會叫社工安排返轉I位, 仔仔慢慢開始有好轉, 希望比多D TRAINNING佢會見到效果

JanPY 發表於 18-10-22 22:03
我囝仔而家二歲十個月...一歲半時係私家confirm自閉症...已經即時開始training....之前上私校N班又係投訴到 ...
你地做得好好呀,無錯所有決定出發點都在於幫到小朋友, 其實我都聽到好多CASE可以由S出返主流, 希望你小朋友都得啦.加油!
‹ 上一主題|下一主題