用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Removed
樓主: 凱富路
go

Removed [複製鏈接]

我中學都係讀男校,只有一個同學承認係同性戀,我都唔覺男校同性戀學生比例會高過男女校~~~

其實我唔係好明你o既立場,一方面批評其他人只顧名校,但係你自己又承認為子女報左名校~~~

你話其他人唔了解"地區名校"或者"普通學校",但係你未讀過名校,又有幾了解傳統名校o既優勢?

原帖由 凱富路 於 08-11-18 15:53 發表
是的﹐我承認我所寫的是有點以片蓋全﹐只是在報紙上看到一些例子﹐便覺得那些學校都是這樣。  但確實有父母擔心這個問題而不想子女讀那些學校﹐特別是某一兩所名女校。  
但我想﹐這和其他人在報紙上看到屋村學校有學生怎樣怎 ...

我睇完所有回應,有部份人都覺得你認為“幫子女報名校,係家長為面子多過為子女著想”,所以先會引起咁多人討論,如果你唔係咁o既意思,可能係我理解能力有問題,或者你表達能力有問題~~~

你個“同性戀”標籤,好似無乜人認同,相反,“吸煙/講粗口/未成年生子” 標籤,就有好多人有同感~~~

傳統名校人際關係網可以有好大幫助,小至日常生活,可以隨時打電話都搵到醫生、律師或者會計師同學,詢問專業意見,因為同學間無利益關係,可以比到好忠肯意見;大至工作,好多同學都會響大機構身居要職,或者本身家族有好大生意,如果工作上有需要幫手或者合作,大家識於微時,關係一定好過響商場慢慢建立~~~

原帖由 凱富路 於 08-11-18 17:05 發表
首先﹐我在這個thread從來沒有批評人家讀和報名校﹐這個thread的標題和第一個MESSAGE也許寫得不討好﹐但我再說﹐我只是出一個引子﹐沒有硬說人家報讀名校就是要面子的意思。
同樣﹐我舉名校同性戀的例子﹐只是想帶出一般學校被標籤 ...

其實我對尼個題目已經意興闌珊,如果你認為係一場"辨論",應該有正反方,但係好似一面倒得"反方",連你自己立場都唔堅定,變埋"反方",咁仲點算一場辨論?

至於傳統名校優勢,你仍然只係停留響"果班要去你個單位工作而見工o既人無優勢",而繼定對所有工作都無優勢,你知唔知傳統名校畢業生,響政界同商界有幾多人脈?

原帖由 凱富路 於 08-11-19 13:34 發表
The topic of this thread only came up during the discussion with our friends who are also applying primary schools at the same time.  I posted the topic here merely as "debate" topic without any pre-d ...
‹ 上一主題|下一主題