用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行分配 取錄擬3月通知 校長支持:免折磨家長多幾個 ...
樓主: elbar
go

升中自行分配 取錄擬3月通知 校長支持:免折磨家長多幾個月   [複製鏈接]

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 19-3-1 13:18
所以話最公平係將直資納入自行
我覺得你應該好buy all animals are equal 嗰套,最公平全部官津直學校學額大抽獎,聽天尤命

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 19-3-1 13:25
唔係,升中睇成績。
呢個提議咪就係睇成績囉!叻學生唔駛屈就去讀次級啲嘅直資

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-1 13:32
我完全同佢溝通唔到。
they are wearing blinkers

醒目開學勳章

nataliegooooo 發表於 19-3-1 13:37
你好似未明可以經自行入到神津既同學都係Band 1A

原本安排下
其實對學生真係無影響:喺而家制度下,不論有無報直資嘅都可以報自行,學校唔會知你會唔會take 直資 offer而揀你,如果被選中嘅學生take咗直資offer而放棄個自行位,個位會俾下個學生,唔存在唔考直資嘅b1a學生爭嘅位少咗,如果考生係叻嘅始終會輪到你。

醒目開學勳章

HaYi 發表於 19-3-6 10:34
其實我覺得音體藝應該要計入呈分的,
而家咩時代,   睇番一般小學的中英數常課程, 仍然多數是只靠死讀都可 ...
音體藝差= 無潛力/意願去發展soft skill,請問乜嘢為之soft skills?

醒目開學勳章

TwinWong 發表於 19-3-6 09:44
我囡都有返泥講,
因為佢地有人直资收咗, 上堂就唔專心, HEA 上, 嘈,
老師目視著個班被直资校收咗的人,
咁間學校似乎無乜教學生品格喎

醒目開學勳章

TwinWong 發表於 19-3-6 10:57

德育一定有教 但現今小朋友
咁又係,明刀明槍都仲好啲,最怕啲家長笑騎騎放毒蛇

hueyman    發表於 19-3-6 13:48

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-6 12:59
即係唔知你有無睇過條片, 你有無覺得, 不經意地彈鋼琴既普京好有型呢? 佢好似仲識空手道。唔計政治立場, 我 ...
佢除晒衫打獵仲正呀,雖然我唔知點解要除衫

醒目開學勳章

HaYi 發表於 19-3-6 14:11
from Wiki ..Soft skills are a combination of people skills, social skills, communication skills, cha ...
你有冇聽過乜嘢係要條魚去爬樹?如果天生無美感手腳唔拹調五音不存,係咪發展唔到soft skills?soft skills又唔係單單音體藝可以培養到,與其勉強自己所不能,倒不如去做下義工童軍或其他service,或在所長之處繼續發展。
‹ 上一主題|下一主題