用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無識人自行入了QC 或 LS?
樓主: happyhome2009
go

有無識人自行入了QC 或 LS?   [複製鏈接]

有識幾個入咗,津小學生

QC: 級五以內,冇特異功能,有數學/音樂比賽獎項
LS: 級10以內,冇特異功能,有數學/音樂/體育比賽獎項

happyhome2009 發表於 20-4-11 22:29
有咁多獎,好勁!  數學獎是奧數的獎嗎?

唔好意思,表達得唔清楚。我以上講嘅唔係同一個人,所以我用「/」代表,只係當中有1-2範疇有獎,唔係全部呀!數學主要係奧數獎項。

喇沙其實比較鍾意all round的學生,唔一定要有特異功能。

02413124 發表於 20-4-11 22:38
同意,幾個都係級10以內,冇特異功能,有數學/體育比賽獎項
我見都多係數學叻
如果特異功能就要特異得來都 ...

以往有師兄唔係band 1,只屬中等,但游水勁,都入到,仲要係未考晒呈分試已mark定。當然,呢類學生相信只佔好少數

02413124 發表於 20-4-12 11:08
聽講呢1,2年轉左,亦有人解釋所以籃球入唔到精英賽

你意思係而家少咗收特異功能學生,所以某啲運動成績比以往差咗?

咁都要取捨嘅,要公開試成績定學界比賽成績

ucw 發表於 20-4-12 14:42
回覆 02413124 的帖子

喇沙會辦學理念係不論貧富,所以轉直資係無得討論。

謝謝你分析得好詳細!我仔好好彩今年自行入到喇沙,佢喜歡校舍之外其實冇多大感覺,哈哈!不過我自己一直欣賞佢哋嘅辦學理念,亦覺得Brothers佢哋好好人,希望我仔會讀得開心!

stephanielaw 發表於 20-4-14 22:58
自行入到好利害,恭喜  

可否透露下是否地區名小?級頭幾?特異功能?

多謝你呀!我仔九龍城區津小,級10以內,冇特異功能,只有少少奧數獎,都有參加運動同比賽,但冇咩得獎,一啲都唔利害(emoji)(emoji)所以好感恩佢考到(emoji)

兩次面試都見唔到現有學生,不過簡介會當日見到,印象中都唔覺得佢哋串,不過可能當日有份幫手嘅都揀過(emoji)(emoji) 反而第二次面試等候期間,有唔同嘅工友經過,都好友善點頭打招呼的。

我仔有同學2nd in但自行結果公佈當日冇收到電話,應該係備取生

其實叩門有機會嗎?係咪只接受有2nd in嘅學生叩門呢?派位都入唔到的話,我仔同學想叩門

02413124 發表於 20-4-15 17:23
會唔會有都留俾小學?
不過我都醒起n年前都自爆話放自二,brother 話咁放佢係waiting list
咁可能2nd in  ...

咁留俾自己小學都唔出奇嘅

pharaoh 發表於 20-4-15 17:39
叩門係人都可以交表叩,只不過是學校揀人考筆試,交表後等電話去考叩門試。上年我都有朋友交了表但無得考 ...

明白,唔該晒!請問要唔要自己小學寫推薦信之類呢?
‹ 上一主題|下一主題