用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下香島中學⋯⋯
樓主: lawmiki
go

想問下香島中學⋯⋯   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 19-7-21 07:41
回覆 lawmiki 的帖子

band 2生只是接收入來作政治思想洗禮,每日派大公文匯報比你睇,之後會被西走,成績 ...
講得啱,新移民學生數底好、中文好,已經贏咗一半。

melodylee113 發表於 19-7-21 11:31
如果真系大部分都系新移民,而幾年時間將d新移民d英文教好,各科成績都唔錯,甘証明呢間學校既老師真系幾 ...
只要教好科英文,新移民學生應該好大機會入大學(入三大未必高,但係另外嗰五間應該唔難)。

Dylanli2017 發表於 19-7-21 17:51
回覆 王家爸爸 的帖子

都有人入到醫科。我果個年代仲是考緊AL,所以中五都西左好多人,剩翻既人好似冇一個 ...
入到醫科唔係話無,黑天鵝總會有,但係唔係常態。

CMMANDY 發表於 19-7-21 09:12
西走???
你可以叫升級,升level去將軍澳。公平啲講,轉走差既去同系學校,對學生同學校都係好事。

hkpapa852 發表於 20-6-15 08:36
乜唔係好多家長認同要“因材施教”既咩?
安排合適地方俾你過去好過掉低你叫你食自己
...
喺因材施教既觀點上,可以話係。不過問題係應該學校教惦佢,而唔係轉來轉去。

SlowMotion 發表於 20-6-15 09:24
呢度同另一個討論區都有人講香島換入國內生推高 DSE 成縝, 果度仲話有成兩班咁多, 好嚇人, 不過果度政治偏 ...

其實直資始終係生意,靈活性大啲,即使係真既,都係你情我願,又唔怪得人。

bbforever 發表於 20-6-15 11:42
或者你唔清楚這間學校,香島由中一開始巳有做補底,有兩班英文科係分10-15人小組上堂! 如課程上遇到問題 ...
間間直資都有做補底,亦都中英數小組上堂。個人認為做家長需要有做管理既心態:重點唔係投入幾多,而係結果係點。我最記得我啱啱出嚟做野時,個鬼佬老細嗰句:Don't tell me about the labor, just show me the baby。
‹ 上一主題|下一主題