用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怎樣知道教琴老師是否有料 ?
樓主: 3b
go

怎樣知道教琴老師是否有料 ? [複製鏈接]

我係一個全職鋼琴老師,我有以下意見!

原文章由 3b 於 07-5-16 13:31 發表
自己對鋼琴完全唔識, 想幫囝囝搵教琴老師, 怎樣知道老師是否有料 ? 可否要求佢出示証書 ?   

HELLO~其實你絕對可以要求老師出示任何證書,但本人覺得這是一個令各位家長心理上比較安心的事,但並不代表他係唔係一個可以教得好你小朋友的老師...因為我自己覺得你睇佢學生成績更為實際!我從來沒有學生媽咪要求睇我證書,或者可能我大部份學生都係家長一個介紹一個,仲有最重要係你小朋友同老師夾唔夾,做家長的你就自己跟緊少少,其實妳地一定可以感覺到老師O唔OK,一個老師好唔好有冇料,真係冇定律!就算比一個好有料的老師你,她有好多證書,但她經驗唔多,或者夾唔倒你小朋友,咁你又覺得會係點呢?其實老師有心去教好你小朋友經已OK,呢D你做家長係一定可以用時間去感受倒!!

我教琴的!我有以下意見,希望幫倒你啦!

原文章由 ming2 於 07-7-9 18:04 發表

mandyfung

你可以下次用另一個方式去問下琴行老板有關你宜家老師0既資料...例如你話,你有朋友都想黎跟你小朋友個老師學琴,不過對方想問一下老師0既資歷...等等,但你又唔多清楚,所以幫朋友問下,咁咪得lor ...

其實小朋友係一張白紙,佢地其實冇野係做唔倒,只不過要用咩方法去教導佢去做,手指曲起,指尖彈,係我一定要我學生做倒的事,另外拍子準確,學睇音就會係接住落黎的要求,唔可以話小朋友太細,佢大大下就會OK,或佢手指未夠力等種種理由去縱容,小朋友其實好聰明,只要老師教導後,做家長再加以耐性去陪伴他們,他們一定可以做到的!!仲有,我覺得做家長要多D去同老師溝通,因為你地係接觸小朋友最長時間的,不過有時我都明,去琴行學,都好難可以同老師傾多句,因為你地可能返工,跟本連接觸老師機會都冇!你地有咩疑問,可以隨時同我傾下,我解答倒你地,我都會盡我能力去解答你!!

老師有料與否,不是幾多張證書!

我見倒都有位鋼琴MISS回應大家,我自己都係教琴,不過我私人教的,但我都有相同感覺,簡單D講…做家長真係可以跟下個小朋友上堂,其實有好多野就會知道,你地係大人,雖然你地可能呢方面認識唔多,但你地有一樣野一定可以知道,係個MISS有冇心機去教你小朋友,而你地亦可以憑以下事項可以知老師係點...
純粹個人意見...
1>重姿勢,坐姿、手指一定要曲起
2>教小朋友數音符,緊記係<數>,唔係死記
3>一定要小朋友數拍子
如果個MISS好堅持以上幾點的話,我覺得個老師唔會太差!
做家長亦要合作去幫助你的子女去做好,大家都有責任的,老師一星期只見你小朋友一日,但你地對住佢係七日,所以你地可以陪伴小朋友上堂或練琴,一定事半功倍!

原文章由 好姨 於 07-5-16 15:02 發表
我都想知
我今日係supermarket 搵果d
嚇親我
講廣東話未正...
有d學得8級又出黎教
問佢著重教乜手勢點
佢又話唔重要

我想搵何文田教琴老師

點解我回應的文章好似睇唔倒的?

試下咪知囉!!

原文章由 Ivy124 於 07-5-18 14:45 發表
我想請問...教我囝個琴行老師佢話自己去到演奏級...可以教到8級琴...如果私人教佢收同tom lee一樣價錢...即$520 -4 堂/30 mins...我諗算平啦...但點知佢係咪真係掂呀?

上堂最好一齊上,妳自己多多少少都有感受的!指法,拍子.,數音…呢D一定要嚴謹,你睇睇啦!
‹ 上一主題|下一主題