用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問西貢區b1學校有咩選擇
樓主: bb鼠
go

請問西貢區b1學校有咩選擇 [複製鏈接]

bb鼠 發表於 16-12-8 18:06
亞女同我講佢想同好朋友一齊入官中....
其實自行應該睇高一線定睇女鐘意求其官中好啦?
我本人就想如果入 ...
我估吓咁諗...TKO係唔夠B1中學俾B1生既...區內中學Banding唔高...競爭激烈
保守D既做法我估係....睇住自己小朋友成績...揀俾自己Banding高而有机會既區外中學....乙1揀番官中
都係目標自行已可以離場 ~~~

bb鼠 發表於 16-12-8 18:27
我去完st Paul 資詢日,自行只收48個,仲要全港頭250個先有機會in,我驚連in的機會都無
St. Paul 女 ...
我會咁諗....自行揀適合自己Banding既係最重要(例如B1C生搏B1A中學)...起碼唔好搏盡2間自行
仲要試下評估自己成績水平(如B1B生...中學會否只當你有B1C水平)...呢個可参考吓師兄姐往績...誇左區更易睇
我估....TKO生都唔少傾向自行搏誇區...統一先回防本區
自己評估吓最適合既策略啦 ~~~~~~~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+16-12-8+18:51+ 我會

原帖由 bb鼠 於 16-12-08 發表
其實點可以知道自己小學d師兄咩成績呀⋯⋯
試揾下學校有無以往派位資料,唔係本區中學,係經自行派位入既機會係大既~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+16-12-8+18:51+ 我會

原帖由 bb鼠 於 16-12-08 發表
本來我一心只打算官中,但班主任建議why not 試下st Paul st cat,班主任話叻嘅係唔會㨂官中
就係 ...
咁有趣,咁就要問老師詳細D~~~

bb鼠 發表於 16-12-8 23:00
我女就係話想同佢d好朋友一齊升上去。其實我揀官小係貪佢官中留返1/4位俾官小,但係聽完班主任咁講(佢係 ...
據一位好信得過既朋友講......將中肯定仲係B1系列 ~~~

bb鼠 發表於 16-12-8 23:10
咁如果女咁鐘意官中,我應該點揀?
自行1.st Paul 2. 迦密主恩 大抽獎1.官中
還是
其實我係唔認識九龍既地區中學既....乜都係估估吓吹水

從EK既分享....藍田聖保祿 和 迦密主恩 都係地區性極top中學....要自己評估吓機會率
否則....恕我直言...如先前已暗示....浪費左2個自行位
又我估....TKO小學學術水平未必係有好一致既認受性....去得太盡存在風險
都講過吓....若係我...我會揀番組別相若好少少既中學....務求自行離場
始終....TKO既4間B1中學都唔係認受性高既中學....自行已搞掂係比較好

我都係估估吓....同老師再傾吓如何如何會準好多 ~~~

回覆 bb鼠 的帖子

又多口一提....級1X依 1/3 B1去計....已經係B1B
又睇番....將中 TKO 只有 官小 一間联繫....有23個位
級40 派入將中....係有可能係B2生...要小心評估官小B1分佈
派入將中B1中學....未必係B1生
確認吓自己真Banding為佳 ~~~

bb鼠 發表於 16-12-9 00:00
有人話因為小學必收1/4,所以如果級頭十的不會選官中(班主任講的)咁,11-30頭是會入到的(如果全選官中 ...

都係要小心分析下老師講法.....始終學校係要做生意 ~~~

1. 老師既然咁清楚級1-10唔會揀官中....你試下問多D嘛....級1-10自行派左去邊間...咪可以估到吓學校派位水平囉

2. 依你所指...若11-30係入梗官中....即係代表佢地係B1....又若級25派唔到官中....好大機會級25已經係B2生...但仍未代表級24或以前一定係B1生

3. 直屬派位機制係....B1生抽先....派晒B1生 先到B2生抽.....唔係睇名次排隊入中學

4. 中學Banding較受認同係睇DSE成績....學生Banding唔代表6年後中學出既成績

YmOra 發表於 16-12-9 10:03
所以,"西貢區"嘅特別之處就是與其他區域好不同,其他區域都有一定程度家長會聚焦於自己所屬地區,但TKO大多 ...
統一乙部係俾本區學校/本區居住學生....我所理解係原則上無乜可能有外區學生可以係統一乙部誇入TKO....並唔係TKO既特有 ~~~

我認識既朋友中....有唔少都認識TKO既升中形勢....早於升小時已力求外他區入學...這亦係TKO出現既現象...每日都有唔少小學生乘地鐵往港東/轉保姆車上學 ~~~

YmOra  我反而識得一些係5個一組乘的士往港島Band1英中返學.  發表於 16-12-9 23:10
‹ 上一主題|下一主題