用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問西貢區b1學校有咩選擇
go

請問西貢區b1學校有咩選擇

宜家係咪仲係景嶺、宣基、迦密主恩和官中呢?
排名又何?各屬咩banding?

王家爸爸  景嶺書院、將軍澳官立大約係B1尾。  發表於 16-12-8 11:34
王家爸爸  迦密主恩、宣基中學大約係B1中。  發表於 16-12-8 11:34

bb鼠 發表於 16-12-8 09:48
宜家係咪仲係景嶺、宣基、迦密主恩和官中呢?
排名又何?各屬咩banding?

咁我如果自行,選誇區定選返西貢區b1中的呢?

王家爸爸  好睇具體情況  發表於 16-12-8 16:02

如果入大學率80%算是b1頭、中還是尾?

王家爸爸  睇DSE成績,比較難造假   發表於 16-12-8 15:59

bb鼠 發表於 16-12-8 15:28
如果入大學率80%算是b1頭、中還是尾?
入大學率其實好"虛".

入大學, 分"學士學位", "副學位", 仲有分本地同海外.

A校80%入大學率, 可能係10%本地學士, 10%海外學士, 50%本地副學位, 10%海外副學位
B校70%入大學率, 可能係40%本地學士, 10%海外學士, 25%本地副學位, 5%海外副學位

咁邊間好?

只有呢D咁"虛"既資料其實無意義, 只係"語言偽術"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bb鼠 發表於 16-12-8 15:27
咁我如果自行,選誇區定選返西貢區b1中的呢?
考慮點揀自行嗰兩間時,應該睇學校,而唔係睇區,所以自行誇唔誇區,其實唔係重點。

王家爸爸 發表於 16-12-8 16:01
考慮點揀自行嗰兩間時,應該睇學校,而唔係睇區,所以自行誇唔誇區,其實唔係重點。 ...

如果我想自行揀1.st. Paul 藍田2.迦密主恩
咁大抽獎第一志願㨂官中(聯繫中學)
咁係咪最保險?

elbar  St. Paul; Lamtin / Happy Valley   發表於 16-12-8 16:50

bb鼠 發表於 16-12-8 16:47

好睇具體情況,一般而言,如果係B1頭,揀藍田聖保祿、迦密主恩應該有機會係自行階段入到;如果係B1尾,機會應該比較細。

王家爸爸 發表於 16-12-8 17:15
好睇具體情況,一般而言,如果係B1頭,揀藍田聖保祿、迦密主恩應該有機會係自行階段入到;如果係B1尾,機會 ...

其實b1頭定尾要等老師講定點決定呢?

bb鼠 發表於 16-12-8 16:47

大抽獎第一志願㨂將軍澳官立中學應該相當合理,原因係有廿幾個聯繫位加近六十個大家一齊爭,入到既機會應該算係比較高。

王家爸爸 發表於 16-12-8 17:19
大抽獎第一志願㨂將軍澳官立中學應該相當合理,原因係有廿幾個聯繫位加近六十個大家一齊爭,入到既機會應該 ...

唔該哂你,咁我有咗目標就唔周圍去聽,因為個個星期六咁樣好辛苦

bb鼠 發表於 16-12-8 17:17
其實b1頭定尾要等老師講定點決定呢?
老師有講當然最好,但係如果老師唔講,從過去派位資料同埋小朋友既呈分試成績排名應該估計到。

王家爸爸 發表於 16-12-8 17:19
大抽獎第一志願㨂將軍澳官立中學應該相當合理,原因係有廿幾個聯繫位加近六十個大家一齊爭,入到既機會應該 ...

亞女同我講佢想同好朋友一齊入官中....
其實自行應該睇高一線定睇女鐘意求其官中好啦?
我本人就想如果入不到st Paul 或者迦密主恩咁就官中啦⋯⋯
咁樣諗啱唔啱呀

王家爸爸  環境都幾好,我同兩個仔都去過佢哋度幾次(校際寫作比賽試場)。  發表於 16-12-9 09:21
王家爸爸  入到將軍澳官中,其實都唔錯   發表於 16-12-9 09:18

bb鼠 發表於 16-12-8 18:06
亞女同我講佢想同好朋友一齊入官中....
其實自行應該睇高一線定睇女鐘意求其官中好啦?
我本人就想如果入 ...
我估吓咁諗...TKO係唔夠B1中學俾B1生既...區內中學Banding唔高...競爭激烈
保守D既做法我估係....睇住自己小朋友成績...揀俾自己Banding高而有机會既區外中學....乙1揀番官中
都係目標自行已可以離場 ~~~

mcl203 發表於 16-12-8 18:18
我估吓咁諗...TKO係唔夠B1中學俾B1生既...區內中學Banding唔高...競爭激烈
保守D既做法我估係....睇住自己 ...

我去完st Paul 資詢日,自行只收48個,仲要全港頭250個先有機會in,我驚連in的機會都無
St. Paul 女已經話遠,所以其他如聖傑靈呢d,睇落機會會比st Paul 大但更遠
如果話將軍澳已經唔夠band1位,咁我係咪疊埋心水自行都是將官中好呢⋯⋯不過b1c-b2a又不太甘心

王家爸爸  我估應該係申請人裡面既頭250個。  發表於 16-12-9 09:23

bb鼠 發表於 16-12-8 18:27
我去完st Paul 資詢日,自行只收48個,仲要全港頭250個先有機會in,我驚連in的機會都無
St. Paul 女 ...
我會咁諗....自行揀適合自己Banding既係最重要(例如B1C生搏B1A中學)...起碼唔好搏盡2間自行
仲要試下評估自己成績水平(如B1B生...中學會否只當你有B1C水平)...呢個可参考吓師兄姐往績...誇左區更易睇
我估....TKO生都唔少傾向自行搏誇區...統一先回防本區
自己評估吓最適合既策略啦 ~~~~~~~~~

回覆:mcl203 的帖子

將軍澳的學生可以考慮下港島東區的中學,一來港島東區多 band 1 位,二來交通比較方便

mcl203 發表於 16-12-8 18:51
我會咁諗....自行揀適合自己Banding既係最重要(例如B1C生搏B1A中學)...起碼唔好搏盡2間自行
仲要試下評估自 ...

其實點可以知道自己小學d師兄咩成績呀⋯⋯

mcl203 發表於 16-12-8 18:51
仲要試下評估自 ...

本來我一心只打算官中,但班主任建議why not 試下st Paul st cat,班主任話叻嘅係唔會㨂官中
就係咁,我就諗到頭爆

引用:Quote:mcl203+發表於+16-12-8+18:51+ 我會

原帖由 bb鼠 於 16-12-08 發表
其實點可以知道自己小學d師兄咩成績呀⋯⋯
試揾下學校有無以往派位資料,唔係本區中學,係經自行派位入既機會係大既~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+16-12-8+18:51+ 我會

原帖由 bb鼠 於 16-12-08 發表
本來我一心只打算官中,但班主任建議why not 試下st Paul st cat,班主任話叻嘅係唔會㨂官中
就係 ...
咁有趣,咁就要問老師詳細D~~~