用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會何澤芸小學 - 2016升中結果
樓主: sinityleee
go

聖公會何澤芸小學 - 2016升中結果 [複製鏈接]

sinityleee 發表於 16-7-10 10:29

似乎你對中學Banding好有興趣, 不過請問你有冇諗過呢個問題?

點先至係B1中學?

你去你參考既網站, 佢有冇話你知呢? 又有冇解析佢點解將某校定義為B1/2/3中學呢?

如果無, 點解又要去相信佢既定位呢?

事實上, 中小學係無官方banding, 學校banding只係坊間俾既, 至於點俾亦無標準/統一定義和方式.

與其著緊banding, 不如諗楚你著緊學校邊一方面, 如:
1. 收幾多%B1學生?
2. DSE成績?
3. 入U率?
4. 校風?

自己睇多D中學校務報告, 唔好人云亦云.

星期三係今年中六出DSE成績績既大日子, 留意吓啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wan_sosin 發表於 16-7-12 11:41
認同!
派位如何又點,只要適合小朋友讀,20%好,30%好,根本不是問題,只要讀得開心就好,選學校不是單憑 ...
升中派位資料最重要係可以俾個概念家長,要去到咩名次先可當自己係B1學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wan_sosin 發表於 16-7-12 15:08
將羅傑承83總理計落B2A,青衣很多小學派B1的%都會明顯下降!但實在選擇83的學生,應該有唔少是B1成績的。其 ...
其實我建議係睇個欄升讀B2A-B1中學比例(包括體藝)......

mswongwong 發表於 16-7-12 19:39
小學班主任話伍是band1C, 吳就band2A
不如你問吓班主任, 按照咩準則去為中學定Banding吧!

有以下可能性:
1. 有不少荃灣區讀書既家長深知全荃灣區升中差, 轉咗去葵青區升中, 結果表面拉高咗荃灣區小學既升B1比例, 同時又拉低咗葵青區小學升B1既比例
2. 可能係人人以為出生率低走去搏盡(但又搏唔到)既結果.
‹ 上一主題|下一主題