用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SEN @ 95校網
樓主: saidorma
go

SEN @ 95校網 [複製鏈接]

請問除了黃藻森之外,有其他較好選擇嗎?
(15分)

4    0    0    0

回覆:pris328 的帖子

Sorry...可能我表達得唔清楚,我個B係SEN,但我又想選大校畀佢!
但睇中的都是熱門學校...
煩惱緊!!

回覆:Ceci333 的帖子

謝謝回覆!
我個B嘅社交障礙...響治療師眼中,實在"碎料",所以我至會心多選大校!
概覧入面寫嘅教師培訓百份比,差距很大,
令我十分懷疑,
有個別學校,我亦問過有關支援(不過學校太多,1時睇唔哂)
我都明白,每間學校都有SEN(有啲學校話,收生時根本唔知個學生係SEN!),但係學校會否關注佢哋嘅需要呢?會唔會花資源響佢哋身上呢?
細校當然係會有多啲人力,去關心學生,但相對課外活動就會少咗,呢點亦都係我考慮嘅原因之一!

PandaVV  我個囝都係一樣.  發表於 13-9-20 00:00

引用:我想問如果自行分配學位填左SEN,+請問是否

原帖由 bckwong 於 13-09-19 發表
我想問如果自行分配學位填左SEN, 請問是否影響該校收我小朋友?
乜份表有呢一欄咩?

引用:我個囝囝係SEN,+已讀一個幾谷的主流幼稚園,

原帖由 PandaVV 於 13-09-19 發表
我個囝囝係SEN, 已讀一個幾谷的主流幼稚園, 老師也認同他的弱項.

弱項: 社交能力 及 很多小動作 (注意力弱 ...
我個B都有相同強弱項...
不過呢3間...我唔敢奢望啦!!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

"學校社工安排亦係另一指標,有學校連外判社工都吾捨得請,有d吾係全職,家長心中有數了 "

社工...good pt!!!
某間學校冇駐校社工,已經不在考慮之列啦:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題