用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SEN @ 95校網
go

SEN @ 95校網 [複製鏈接]

請問除了黃藻森之外,有其他較好選擇嗎?
(15分)

4    0    0    0

引用:請問除了黃藻森之外,有其他較好選擇嗎? (15

原帖由 saidorma 於 13-09-18 發表
請問除了黃藻森之外,有其他較好選擇嗎?
(15分)
每間學校都有融合教育架啦!你揾到一間學校系零sen嗎?咪甘標簽人啦!雖然我個仔吾系依間學校讀,我相信我個仔讀個間區内名小都有啦,吾通寫系個额頭度話比你聼咩!

回覆:pris328 的帖子

Sorry...可能我表達得唔清楚,我個B係SEN,但我又想選大校畀佢!
但睇中的都是熱門學校...
煩惱緊!!

衷心勸你不要揀大校.SEN一定要讀一間多數學生是SEN的,不然支援不足,而且只有一兩個老師是SEN受訓,其他老師不明白SEN的需要,會不諒解小朋友.受苦的是小朋友.

回覆:Ceci333 的帖子

謝謝回覆!
我個B嘅社交障礙...響治療師眼中,實在"碎料",所以我至會心多選大校!
概覧入面寫嘅教師培訓百份比,差距很大,
令我十分懷疑,
有個別學校,我亦問過有關支援(不過學校太多,1時睇唔哂)
我都明白,每間學校都有SEN(有啲學校話,收生時根本唔知個學生係SEN!),但係學校會否關注佢哋嘅需要呢?會唔會花資源響佢哋身上呢?
細校當然係會有多啲人力,去關心學生,但相對課外活動就會少咗,呢點亦都係我考慮嘅原因之一!

PandaVV  我個囝都係一樣.  發表於 13-9-20 00:00

引用:Sorry...可能我表達得唔清楚,我個B係SEN,但

原帖由 saidorma 於 13-09-18 發表
Sorry...可能我表達得唔清楚,我個B係SEN,但我又想選大校畀佢!
但睇中的都是熱門學校...
煩惱緊!!:w ...
我好欣赏你去更正,我都参觀過好多學校,聼過好多名校逼d sen學生走, 我個班都有個走左,仲系要個呀媽喊住走! 所以有感而發遮!教育系平等既,吾好三歲定八十,你個B将來系點都未知,你吾好標簽佢啦,加油呀!我覺得鐘意就揀啦,依家學校間間都做融合教育,我問過我間學校既校長,佢話依家個個老師個個都受過有關融合教育既課程既培训,吾使驚架! 如果好似Ceci333甘講,好似有點而那個wow!

PandaVV  Hello! I have Question that I PM you. Would you please reply me? Thank you very much.  發表於 13-9-20 00:03

到小學概覽查看本區各校老師具備特殊教育培訓的比例, 可以概略估計學校對有學習困難的學生, 能提供助力有多少

黃藻森    45%
景天      35%
官小      29%
陳耀星    27%
劉德      25%
黃永樹    22%
陳國威    20%
聖安德肋  19%
馮晴      14%
王余家潔  14%

(尚有很多比例再少的, 省略不提)

單從上面數據看, 有學習困難的小朋友, 在黃藻森及景天會有較佳的環境條件, 令小朋友獲得較多的照顧.  大校則以黃永樹, 聖安德肋配置的人手較多.

王余家潔在馮校長領導下, 積極提倡 “普及教育資優化, 資優教育普及化” 朝全校整體向資優方向走, 對幫助有學習困難的學生方面, 當然不及黃藻森及景天等校專注.  另外在教育王國, 有家長盛贊的將天及明道, 亦可留意是否提供適切的配套

王余家潔的課程較深,較適合能力高的小朋友,如學生成績稍遜,會讀得較吃力

Ceci333  不能單以數字判斷.政府規定每間學校要有老師具備特殊教育培訓,學校就派老師去上課,老師也想一技傍身.但上了課不等于要對學生提供幫助  發表於 13-9-19 09:32

引用:到小學概覽查看本區各校老師具備特殊教育培

原帖由 BSCYL 於 13-09-18 發表
到小學概覽查看本區各校老師具備特殊教育培訓的比例, 可以概略估計學校對有學習困難的學生, 能提供助力有多 ...
王余家潔應該好吾過将天,明道甚至保记掛? 資優生亦應吾及佢地掛?

我覺得老師SEN訓綀多,不等於學校支援多,Sen小朋友要的是容忍關注,大校名校好難做到,三思.

Ceci333   非常同意.相信你也是十分留意SEN孩子需要的家長!  發表於 13-9-19 09:33

回復 saidorma 的帖子

老師介紹過梁省德

引用:我覺得老師SEN訓綀多,不等於學校支援多,S

原帖由 HaYi 於 13-09-18 發表
我覺得老師SEN訓綀多,不等於學校支援多,Sen小朋友要的是容忍關注,大校名校好難做到,三思. ...
Depend on the degree and the type of SEN, SEN will mix with gifted.

引用:Quote:原帖由+BSCYL+於+13-09-18+發表到小

原帖由 pris328 於 13-09-18 發表
王余家潔應該好吾過将天,明道甚至保记掛? 資優生亦應吾及佢地掛?

...
agree

學校收了一個SEN回來,政府便給學校多萬幾元一年,任由學校怎樣用.大部分學校根本完全沒有因為呢個SEN孩子而請多了什么人,或添置了什么東西.反而用於學校一般事項.

身邊的朋友們,就是以為什么融合教育,一心以為和校長班主任溝通好就可以,因為學校寫明有融合老師的.怎知其他主科老師不理解,苦了孩子.也令孩子情況惡化.最後也不得不轉校.

小學不同幼稚園,老師的重點已不是孩子的開心不開心,而是孩子的表現理想不理想,達標不達標.

和一個朋友談過,她是區內受歡迎的大校校長,一心以為她覺得SEN孩子在普通學校很不幸,得不到適當的照顧.怎知,她談話的重點是一般學校根本不應該收SEN學生,原因是拖慢上課進度,影響其他學生,SEN學生本身也不能得益.其實,呢位朋友本身已經是很有愛心的人.

如果可以的,一定要找間口碑是有愛心的學校,而不是最受歡迎的學校.因為一般受歡迎的學校,多很上進,重點是小朋友的表現,而不是融合.

HaYi  非常同意此位校長的論點, 她是明白現實同理論是有分別的.  發表於 13-9-19 13:46

我想問如果自行分配學位填左SEN, 請問是否影響該校收我小朋友?

引用:我想問如果自行分配學位填左SEN,+請問是否

原帖由 bckwong 於 13-09-19 發表
我想問如果自行分配學位填左SEN, 請問是否影響該校收我小朋友?
乜份表有呢一欄咩?

有呀!

引用:我覺得老師SEN訓綀多,不等於學校支援多,S

原帖由 HaYi 於 13-09-18 發表
我覺得老師SEN訓綀多,不等於學校支援多,Sen小朋友要的是容忍關注,大校名校好難做到,三思. ...
我都同意

((5/6~3.03kg,9/7~4.16kg,8/8~5.06kg,
7/9~5.8kg,12/10~6.68kg,20/10~7.14kg,
10/12~8.23kg,3/1~8.6kg,3/3~9.4kg,
17/3~9.57kg))

PandaVV 發表於 13-9-19 01:45
Depend on the degree and the type of SEN, SEN will mix with gifted.
的確, SEN 有好多種, gift 本身亦是SEN 的一種, 另各類的SEN 都有可能是gift,  gift 本身同SEN 是可以共存的.   
我們需關注的曷好多種SEN 都有一些比較大的共通問題, 例如是情緒控制差, 社交弱, 對外界的反應過於大或欠反應, 此些在大校名校, 就算是老師受過SEN 的訓練, 因為學校本身要趕表現, 趕學術, 能如何現實些配合此些小朋友呢?   

我見過好多有ADHD / ADD 的小朋友抽入一些地區名校, 學校習慣需要做好多抄寫, 他們又不集中又抄得好慢, 每天只是抄寫的功課亦筋疲力盡,  就別說找時間消化及去加強學術.  差勁的成績又帶來其它社交的困難.

反而一些在地區2線的就讀, 學校特別安排很少人的課後班, 他們的功課亦比其它班的少及淺, 可能相對會多些時間去追上不足.

我個囝囝係SEN, 已讀一個幾谷的主流幼稚園, 老師也認同他的弱項.

弱項: 社交能力 及 很多小動作 (注意力弱, 但可以坐在座位上, 不會走來走去, 唔會大叫.)

強項: 非常喜歡讀書, 做功課. 對英文非常沉迷, 有時間自己會串英文字 加 畫畫. 喜歡游水.

他喜歡將天, 將循 及 田家炳. 我都唔知道大校是否合適?    

醒目開學勳章 王國長老

回覆:SEN @ 95校網

我仔都係sen,經驗分享,講到自己天花龍鳳都無用,有學校敢出聲話自己吾鐘意SEN學生拖慢進度嗎?(首先請認清SEN同學習能力未必有關,SEN學生可以好叻,不過有社交或情緒問題)。間間都話自己關愛校園照顧差異架!有老師受過訓固然係指標,亦不能排除係老師regular進修,為自己為校譽而已。要知道學校實際做左咩、提供到咩,又係果句:睇週年報告/發展計劃啦。無請教育心理學家,夠膽吹牛寫落去嗎?大校吾一定吾做、細校亦吾代表肯做,身邊都識人中過招了,以為無人揀小班仲好,點知鬧住走,嬲到打去社署要求取消撥款,玉石俱焚大家都得吾到,你唸下幾嬲丫!學校社工安排亦係另一指標,有學校連外判社工都吾捨得請,有d吾係全職,家長心中有數了

‹ 上一主題|下一主題