用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 凡夫俗子在科大商學院生存之道
go

凡夫俗子在科大商學院生存之道   [複製鏈接]

前傳:凡夫俗子在直資女校生存之道 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3812229

49    0    0    0

回覆樓主:

年輕人 A3 入咗科大商學院
JS 5300
呢個係大系收生,今學年完結前先至揀主修。

8月23日出咗 schedule 初稿,年輕人即刻上校內論壇睇吓師兄師姐對各課程評價,再執時間表。
由於係「早上型」人,年輕人結果揀咗五日都要九點鐘早堂嘅組合。星期三、五就「頂天立地」,差不多六點鐘先至放學。

九月一日開學已經要返早堂,已經7:30出門口都幾乎遲到。
年輕人學習到:
1)佢選擇搭地鐵到坑口轉小巴入科大,要再早少少出門口,爭取八點左右到坑口,因為佢八點十五分到,小巴站已經打蛇餅
2)學校嘅軟件 “path adviser” 唔可靠,跟佢行結果行遠咗

長話短說,返咗七日,年輕人小體會:
1)識人好過識字!佢入咗學第一件事就係識朋友,除咗大家可以傾偈,亦可互相幫助:例如 download past paper, 每人每年只有50個配額,但佢哋每人每學期至少讀四科,所以要約埋幾個同學分工合作,每人 download 一兩科再交換先至可以。

2)除非你係天才,否則唔好以為 year one 可以玩。如果話 DSE 教得快,大學再快多好多。中學兩星期一個 chapter, 大學一星期四個 chapter

ahjoechan    發表於 22-11-6 09:02
b3410    發表於 22-9-13 16:20

3) 千祈盡量唔好病。佢識得有位同學臨開學中咗新冠隔離八日,頭三堂 account 無上到,完成隔離後上堂一頭霧水,要急起直追,但都有啲困擾。

pccw2017 發表於 22-9-13 13:48
HKUST - HK University of Stress of Tension 嘛 !  我的年輕人JUPAS一開始就話點都唔會選呢間. ...

真係百貨應百客
當初我同埋老師都勸我家年輕人咪揀間咁 chur 嘅,但佢堅持攞苦嚟辛

焯媽媽 發表於 22-9-13 18:37
我仔仔係另一間大學讀商科,
佢話讀數好大壓力,因為要和數學系同學一起讀,一起考試。

我相公當年都係 AL maths group, 佢話 pure math 同 applied math 有部分其實係大學一年級內容。
當年 AL 係辛苦(我當年唔敢考做咗逃兵入中大),但過渡去大學比而家好好多

焯媽媽 發表於 22-9-13 20:35
科大有市區校巴的,可能比地鐵+小巴方便。

你可以參考下。

佢易暈車浪,所以比較喜歡搭地鐵。
佢考慮過決定唔住宿舍、因為:
1)嫌貴
2)有潔癖,怕遇到唔整齊嘅同房
3)多器材要用:每日必定用洗鼻機洗鼻再用內衣洗衣機洗內衣褲(每曰換兩套)
4)小麥雞蛋敏感,得兩間飯堂某幾個餐啱食,又不大喜歡食肉。
如果自己煮,校園只有一間百佳,好難買到材料煮餸。

焯媽媽 發表於 22-9-13 22:16
那麼,每日要出入學校都好辛苦呢!
這裡有教點樣坐車去科大,可以參考下。

多謝你

Augesttime 發表於 22-9-14 21:58
乜而家咁好,有past paper 呢d source。當年讀,又係同你女同一科,無past paper呢回事,仲要連同一course ...

又成功拋磚引玉
師姐好榮幸能夠喚起你回憶
Lib 先至係座無虛席呀⋯⋯期待你分享!

Augesttime 發表於 22-9-14 22:07
係,中學數同大學數係兩回事!

當年,唉! 為咗改晒d堂去早上,我竟然改咗原先派俾我的Introduction to s ...

而家改善咗,例如 Calculus 1B (M1/2 人 year one 數學課)而家係有一組專門俾有心 major pure math 嘅同學,我女呢啲凡夫俗子就識得避嘞。

Augesttime 發表於 22-9-14 22:36
Libra幾時都咁虛撼,擺位擺陣(仲要擺個似真係“使用中”嘅陣)係要d時間領悟下。叫呀女得閒行多個圈望下 ...

睇字都覺得好笑,好有畫面

一休 發表於 22-9-17 17:53
你哋係唔係講緊HKUST既Global Business?

其他人就唔知,我就唔係嘞,我女冇咁叻。

Augesttime 發表於 22-9-14 22:36
Libra幾時都咁虛撼,擺位擺陣(仲要擺個似真係“使用中”嘅陣)係要d時間領悟下。叫呀女得閒行多個圈望下 ...

年輕人已成為 LC( 圖書館LG1 learning corner) 同 新起嘅 shaw auditorium 1/F learning room 嘅常客。
佢話而家啲人係放部 iPAD 喺枱面叉電再放個背囊喺櫈上面覇位嘅。

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:24
3) 千祈盡量唔好病。佢識得有位同學臨開學中咗新冠隔離八日,頭三堂 account 無上到,完成隔離後上堂一頭霧 ...

4)如果打算入科大商學院,最好 DSE 有讀 M2。
年輕人識得有人只讀 compulsory math, 讀 Math 1003, 呢排教 linear algebra, 一教就 4x4 matrix, 同學一頭霧水。
又有人讀 M1, 同年輕人一齊讀 Math 1013, 好多嘢例如 trigonometric function 同埋 limit 嘅一啲仔細位教授都當同學識(但其實 M1無學),教得頗快,M1 同學跟起嚟明顯有困難。
Business Statistics  random variables 部分係 M1 有教過,但只佔一兩個星期内容,而且唔算難 pick up.

焯媽媽 發表於 22-10-1 12:03
我都睇到一頭霧水,等今晚見到仔仔問下佢現在讀數的情況。
現在很難才有機會見到仔仔,因為佢住宿中。

我文人一個,更加一頭霧水,只係原句直接紀錄年輕人向佢父親大人嘅傾訴咋

焯媽媽 發表於 22-10-1 12:08
仔仔話放iPad /Mac Book 係宿舍,係不會唔見,但放雞蛋在宿舍的廚房內,係會唔見的。 ...

iPAD 易得,雞蛋難求

焯媽媽 發表於 22-10-1 23:11
我問了仔仔,佢話Trigonometric function 係三角形的朋友,佢這個解釋,我有點頭緒呢!
佢今個學期不用上 ...

令郎果然數學叻佢呢個解釋簡而精
佢係 中大 QFin嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊