用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 凡夫俗子在科大商學院生存之道
go

凡夫俗子在科大商學院生存之道   [複製鏈接]

前傳:凡夫俗子在直資女校生存之道 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3812229

45    0    0    0

回覆樓主:

年輕人 A3 入咗科大商學院
JS 5300
呢個係大系收生,今學年完結前先至揀主修。

8月23日出咗 schedule 初稿,年輕人即刻上校內論壇睇吓師兄師姐對各課程評價,再執時間表。
由於係「早上型」人,年輕人結果揀咗五日都要九點鐘早堂嘅組合。星期三、五就「頂天立地」,差不多六點鐘先至放學。

九月一日開學已經要返早堂,已經7:30出門口都幾乎遲到。
年輕人學習到:
1)佢選擇搭地鐵到坑口轉小巴入科大,要再早少少出門口,爭取八點左右到坑口,因為佢八點十五分到,小巴站已經打蛇餅
2)學校嘅軟件 “path adviser” 唔可靠,跟佢行結果行遠咗

長話短說,返咗七日,年輕人小體會:
1)識人好過識字!佢入咗學第一件事就係識朋友,除咗大家可以傾偈,亦可互相幫助:例如 download past paper, 每人每年只有50個配額,但佢哋每人每學期至少讀四科,所以要約埋幾個同學分工合作,每人 download 一兩科再交換先至可以。

2)除非你係天才,否則唔好以為 year one 可以玩。如果話 DSE 教得快,大學再快多好多。中學兩星期一個 chapter, 大學一星期四個 chapter

ahjoechan    發表於 22-11-6 09:02
b3410    發表於 22-9-13 16:20

3) 千祈盡量唔好病。佢識得有位同學臨開學中咗新冠隔離八日,頭三堂 account 無上到,完成隔離後上堂一頭霧水,要急起直追,但都有啲困擾。

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:24
3) 千祈盡量唔好病。佢識得有位同學臨開學中咗新冠隔離八日,頭三堂 account 無上到,完成隔離後上堂一頭霧 ...

阿女間U有face to face及zoom同時進行,可能呢期多人中招或係密切接觸者
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

期待你嘅分享!     

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:20
2)除非你係天才,否則唔好以為 year one 可以玩。如果話 DSE 教得快,大學再快多好多。中學兩星期一個 cha ...

HKUST - HK University of Stress of Tension 嘛 !  我的年輕人JUPAS一開始就話點都唔會選呢間.

pccw2017 發表於 22-9-13 13:48
HKUST - HK University of Stress of Tension 嘛 !  我的年輕人JUPAS一開始就話點都唔會選呢間. ...

想問吓,business school論整體排名、收生分數同埋畢業生僱主評價,係咪UST > CU > HKU?

pccw2017 發表於 22-9-13 13:48
HKUST - HK University of Stress of Tension 嘛 !  我的年輕人JUPAS一開始就話點都唔會選呢間. ...

真係百貨應百客
當初我同埋老師都勸我家年輕人咪揀間咁 chur 嘅,但佢堅持攞苦嚟辛

入來繼續追

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:20
2)除非你係天才,否則唔好以為 year one 可以玩。如果話 DSE 教得快,大學再快多好多。中學兩星期一個 cha ...
我仔仔係另一間大學讀商科,
佢話讀數好大壓力,因為要和數學系同學一起讀,一起考試。

我:你DSE數成績好過數學系同學的成績,點會讀唔掂?
我仔:入到大學就另一會事。

考DSE入大學真係另一個世界!

但係我以前係考AL,入大學又唔覺甘大壓力,可能真係時代唔同!

焯媽媽 發表於 22-9-13 18:37

我相公當年都係 AL maths group, 佢話 pure math 同 applied math 有部分其實係大學一年級內容。
當年 AL 係辛苦(我當年唔敢考做咗逃兵入中大),但過渡去大學比而家好好多

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:13
九月一日開學已經要返早堂,已經7:30出門口都幾乎遲到。
年輕人學習到:
1)佢選擇搭地鐵到坑口轉小巴入科 ...

科大有市區校巴的,可能比地鐵+小巴方便。

你可以參考下。

BTW,點解唔住宿舍?

https://cso.hkust.edu.hk/tran/stud_sh_b

焯媽媽 發表於 22-9-13 18:37

你個仔係joint program, 係理學院加商學院,學位係 BSc ,不是BBA。

果科個個嘅數底都好勁,拉完curve,自然有悲有喜。

GBUS 係商學院,他們的數淺好多,跟BBA比較,自然好易欏A。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

正,有延續篇

ANChan59 發表於 22-9-13 20:51
你個仔係joint program, 係理學院加商學院,學位係 BSc ,不是BBA。

果科個個嘅數底都好勁,拉完curve, ...
今晚心情大好

medicine 發表於 22-9-13 21:13
今晚心情大好

哈哈,係呀!Fed announcement.

我扑中一只今日入S&P small cap 600的醫藥股,pre market 最高升12%。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊