用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節有感
go

[音樂] 校際音樂節有感   [複製鏈接]

是呀, 校際比賽中不少伴奏也會彈錯音, 更有些彈彈下甩左.  
越初級的比賽此情況就更嚴重.
大家常常忽略了伴奏的重要性, 伴奏其實是很重要很專業的一項.

U13 能獲獎, 真的非常叻! 今年的曲目實在有難度呀.

bb630 發表於 17-3-14 09:31
回覆 Gina11 的帖子

其實我也算是其中的一位家長, 校際時間表一出我已通知伴奏, 譜他亦一早已有,誰知比 ...

要換伴奏了. 找過另一位理想的伴奏吧.

有次去睇高級組賽事, 其中有位家長見某位伴奏非常好, 中場立即去問她取聯絡資料.好的伴奏很搶手呀!

前年我女比賽同場有參加者找了某出名的鋼琴名人來伴奏, 彈是彈得很好, 但伴奏來說是不太理想...佢搶晒聲, 鋼琴成了主角小提琴反而被蓋起來...

bb630 發表於 17-3-14 10:07
我也試過找八級小提琴考試伴奏, 她們一聽到某些曲目, 立即說太難了,不接。 我覺得沒有問題, 沒有信心彈 ...
同意, 如果伴奏沒有信心應該拒絕這個job.

越高級曲目越大, 確實不容易伴的.

熊貓BB 發表於 17-3-16 19:55
我自己考8級時,專業的伴奏是即看即夾,完全彈到,亦不需要放低份譜給她練琴,亦會指導我需要改善的地方。 ...

專業的伴奏就是這樣.
我仔女用過三位伴奏, 全部都是這樣的, 仲會指導我們需要改善的地方, 教埋出場要留意既地方.
一個專業的伴奏可以提升整個演奏, 出場時仲可以幫到表演者.
我仔尋日校際一開個頭開快左, 都係靠伴奏幫佢手, 好快正常返. 最後好好彩有個獎.

我自己都識彈琴, 如果個伴奏要練幾個月先得其實不如我自己伴啦.

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-3-17 14:40
今日所見violin solo grade 1,有部份參賽者over grade 1程度,更有參賽者在拉琴開始前在台上同伴奏tune音。 ...
知道的有人已考AT參加5級比賽, 有人已考5級參加1級比賽. 1級有參賽者會柔弦 tim呀...
降grade 參賽年年都有的, 但唔代表佢地一定win 的.

另外亦有越級挑戰的, 每人目的不同.

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-3-17 16:04
三甲結果全是降grade學生包辦,其實是否屬於該grade,一眼認出。
我反而留意到三甲通常都係某音樂學習中心的學生.

bb630 發表於 17-3-17 16:06
無法啦....阿仔細, 諗住俾多啲時間佢地夾, 又要花train arual
你仔幾大? 初小生?

bb630 發表於 17-3-17 16:17
回覆 四隻貓 的帖子

咁又唔係初小,今年10歲
U13來說都算好細個呀!

jellomama 發表於 17-3-17 16:41
一分耕耘,一分收穫,人家付出多少努力和時間,加上師資不錯,學生拉琴拉得好是合理的。 ...
同意呀, 一分耕耘,一分收穫.

yuengooluk 發表於 18-3-3 01:52

坦白說,考級跟比賽是兩回事。八級合格已叫八級,AT合格 ...

我唔介意其他參加者係降級或空降參加,努力做好自己,學到野就得。
藝術本身係主觀既,唔同評判可能會有唔同結果,比賽多多少少要講些運氣。
希望今年大家都 Good luck!

munce 發表於 18-3-7 14:53
响評判名單裡見到了去年那位菲藉垃圾評判今年又做評判!譜裡沒有說要用pedal,全場只有4人用,包辦冠、亞、 ...
係啦, 又係佢...
去年朋友果場佢係喜歡有pedal同大聲的演奏.

今年唔知係唔係仲係0甘呢?
我女仲未比賽, 唔知會唔會遇上佢.

LeeCC 發表於 18-3-9 08:47
純分享下

試過考試的譜無話要pedal,仔的老師話有些位置可以加pedal加強效果,但同學仔的老師話譜無話加 ...
你仔好似同我仔同一首歌? Bartok?
我地好多位都有加pedal, 老師有解釋點解要加, 加左我都覺得好聽.

我地果場比賽都好多人有加pedal, 不過可能早比賽, 好多參加者未練熟首歌, 彈錯得幾嚴重, 彈得完整既果幾位就有三甲.
評判有上台示範, 詳細講解首歌同佢既要求, 賽果亦很正路.

idd007 發表於 18-3-9 14:45
回覆 LeeCC 的帖子

你果位 評判 係正解
我果場評判都有講呢樣野.

0甘睇你果場真係好唔正路...真係唔好彩

我前年都遇上非常評判, 真係好無奈.

Jasminema2012 發表於 18-3-14 23:32
男,好似係南非人

俄羅斯人但將會去南非果位, 我朋友果場佢不停打呵欠同看手機, 分數都是偏低的.

我覺得協會多d找香港著名既鋼琴家做評判仲好啦.
我同朋友分別遇上兩位香港的評判, 全部好認真, 詳細解釋要求, 有一位仲好仔細講解首歌, 令孩子同家長上了寶貴的一課, 結果亦正路.

gigayan 發表於 18-3-15 12:48
昨晚葵青一場, 台灣女評判, 俾分都係超低.... 我眼看大部分都係7x...6x分...

音樂節要求高咗? 一首歌其實 ...

OMG 我女係葵青聽晩比賽
睇來都係呢位評判

回覆樓主:

老師緊要,但運氣也要有,評判一句我只要音樂感我不在乎技巧,老師學生如何有實力也無運行。

有無留意今年JE初賽?

不過都係果句:塞翁失馬 焉知非福

孩子有實力,又有這樣功力的老師,總會有人欣賞。

‹ 上一主題|下一主題