用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問劍橋英語或其他英文試對於考私小/直資有沒有用呢? ...
go

請問劍橋英語或其他英文試對於考私小/直資有沒有用呢?   [複製鏈接]

Starter 冇用,flyer 我唔敢講。

英文流利的小朋友其實沒必要特登去拿cert

星星的後裔 發表於 17-2-23 23:00
我好有興趣知那兒肯教及幫小朋友考Flyer? 我小朋友在ABC讀緊,在我同學校表示太淺後,佢地都只肯同佢跳半年 ...

ABC Pathway? 佢個所謂,Beginning mover 係用kid's box 2. 拖時間。

報名自己直接去British Council 就得。K3 考到flyer 那,我估是把英文作為第一語言學,屋企聽和講都係講英文。

星星的後裔 發表於 17-3-1 08:40
係,請問有無介紹?! 可PM.

當開始Beginning mover, 一睇本書只有圖像無字,我就話要升班,因為所有圖像 ...

咁佢有冇比你升到ABC Level 6 或真正的mover?

星星的後裔 發表於 17-3-1 12:45
請問你有自己報嗎? 想知如何準備。我睇過有口試Youtube.

K2 時在ABC 讀了半年左右starter, 跟著經ABC 報過一次考試,那時學校話唔洗咁快,但都有13盾,之後就停左ABC.

之後再考劍橋試,是經學校(小學)報的,但你可以直接上British Council.

小女升一年級後,我找不到好節學校,所便唯有在ABC又再讀住先,但讀多幾個月應會唔讀了。ABC 我覺得合幼稚園學生多啲。

GGGGG_B 發表於 17-3-4 10:18
雖然我小朋友有考starters movers,考小學主要睇面試情況 如果考到以上嘅cert 但面試考spelling而唔識 有ce ...

同意。

我認為那些cert只是錦上添花。當然,如果是出於學習英文來上堂,就絕對無問題。
‹ 上一主題|下一主題