用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問劍橋英語或其他英文試對於考私小/直資有沒有用呢? ...
go

請問劍橋英語或其他英文試對於考私小/直資有沒有用呢?   [複製鏈接]

如題
   3    0    0    0

Starter 冇用,flyer 我唔敢講。

英文流利的小朋友其實沒必要特登去拿cert

我小朋友完全沒有考任何英文cert,他亦不是英文流利那種,考直私有offer。我認為應該關注的是小朋友的性格、品德培育、學習表達自己更重要

lovelinda 發表於 17-2-23 14:44
我小朋友完全沒有考任何英文cert,他亦不是英文流利那種,考直私有offer。我認為應該關注的是小朋友的性格 ...

學識更多英文字點都對面試有好處!

francis_chan 發表於 17-2-23 14:48
學識更多英文字點都對面試有好處!

咁都無錯,我亦無話學好英文是唔好唔重要,我只是跟據個人經驗,講出我認為最重要的當然,加上語文強項,自然會相得益彰

無一定CERT 唔 CERT, 學下無妨.

串字有用,學答題都有用。
K2考到starter就無用,少過15盾嘅result 亦無用。
因為好多人已考完flyer,個個15盾。

如果想知道下英文去到咩程度,志在響portfolio 上有d嘢寫下嘅,去考無問題。但同有冇直私offer是無關的。

lingan 發表於 17-2-23 15:25
串字有用,學答題都有用。
K2考到starter就無用,少過15盾嘅result 亦無用。
因為好多人已考完flyer,個個1 ...

好奇一問,是否你本人認識「好多人已考完flyer,而且個個15個盾」?
我身邊真的不是「好多人已考完flyer, 仲要個個15個盾!」。兩年前我大女K3時,沒有認識;到今年細佬K3,也沒有認識。

我想講:如果唔係自己第一身的親身經歷,請勿在此嚇怕D家長。

我身邊所認識的(是我親身第一身的經歷):認識同學仔,有人只考Starter 15個盾入 DB, 也有人沒有考任何Cambridge 同樣可以入DB。兩個都係N無人士。

個人意見:其實考Cambridge exam, 純粹為學英文也是好好的training, 有聽講讀寫的訓練,亦同時可以成為預備進入小一的練習。當然考到15個盾,錦上添花,也可放進portfolio 之內。不過有沒有考、與考到什麼程度,根本與考直私沒有直接關係。

catcle  我係其中一個例子, 只是考到STARTER, 冇15盾, 但有神校OFFER.  希望大家唔好相信一定要考晒FLYER, 才有真,   發表於 17-2-24 14:16
sophiali_mama  十分認同  發表於 17-2-23 18:29

LittleButter 發表於 17-2-23 17:10
好奇一問,是否你本人認識「好多人已考完flyer,而且個個15個盾」?
我身邊真的不是「好多人已考完flyer,  ...

所以我一開始,已經就樓主的問題,講出重點

LittleButter 發表於 17-2-23 17:10

咦,點解你認為我係亂講同嚇人呢?係響EK 嘅公開考試版度睇到喎 :

"K3考starter係咪好普通"
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3075004&extra=page%3D5

其實,你係唔係誤會我意思呢?

我係話:

「串字有用,學答題都有用。
如果想知道下英文去到咩程度,志在響portfolio 上有d嘢寫下嘅,去考無問題。但同有冇直私offer是無關的。」

考唔考Cambridge 根本同考小一無關係。

咁或者響EK見到嘅,唔算係第一身,我算係嚇人吧....  我見到 "K3考starter係咪好普通"  呢個post 我都俾佢嚇親呀。

well,我身邊有dbs, dg, sfa,aps,tsl既offer的小朋友,佢地確實有mover or flyer 15盾。而且為數不少呀!呢個係事實。所以我仔技不如人,冇以上學校offer係好正常。

iamiris 發表於 17-2-23 17:51
well,我身邊有dbs, dg, sfa,aps,tsl既offer的小朋友,佢地確實有mover or flyer 15盾。而且為數不少呀! ...

這樣可能我身邊所認識的人也不是這一類別吧!因為我所認識能入DG, DB, SFA, APS, TSL 的也有少數有Starter, 也有更少數有Mover, 而Flyer 15個盾真的沒有。我明白K3考Mover 也是普遍,或者考Flyer 也不奇。不過不知道原來現在的K3生,已經「好多」考到Flyer15個盾。

非常同意 心態問題
用來學英文還是不錯的 係個過程 而唔係因為張cert而有offer,臨場表現較為重要

而家好多大熱的私校都唔收PORTFOLIO, 所以考左都未必知

我小朋友無考, 不過都考到私校

臨場表現最重要!但小朋友有去學英文始終會有好處!

LittleButter 發表於 17-2-23 17:59
這樣可能我身邊所認識的人也不是這一類別吧!因為我所認識能入DG, DB, SFA, APS, TSL 的也有少數有Starter ...

阿女K3 考mover. 同場大部分是小學生,只見零丁幾位幼稚園生,所以我都幾懷疑有幾多K3 有flyer.

francis_chan 發表於 17-2-23 18:44
臨場表現最重要!但小朋友有去學英文始終會有好處!
咁會唔會oral緊要d?
有d centre 有cambridge or trinity 揀,那一樣好d呢?

AgapePa 發表於 17-2-23 18:50
阿女K3 考mover. 同場大部分是小學生,只見零丁幾位幼稚園生,所以我都幾懷疑有幾多K3 有flyer.
...

當年我囡K3 考Flyers 時,也遇到不少幼稚園手冊啊!

Happy_J 發表於 17-2-23 19:59

我早幾星期見flyer 果組全部係高小,好多用兒童身份証登記喎

Happy_J 發表於 17-2-23 19:59

我不否認、也相信現在真的有好多好叻的K3生, 所以已經可以去考flyer。但是為數真的有幾多?十個中有一個?全港K3生中有沒有10%?就算有10%算好多?個人認為連5%都唔知有冇,就算有10%,總不相信考直私時(即剛升K3的9-12月時),已經「好多」個考獲Flyer 15個盾。
‹ 上一主題|下一主題