用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我有時少少事就情緒失控
樓主: little_kid
go

我有時少少事就情緒失控   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-11-2 11:03
只要小朋友有學習既興趣, 什麼時候都可以學。英語是外語, 我唔期望學到native咁叻, 夠用就得。我既理念係先 ...

咁諗無錯。但DSE英文3分係咪夠用?  睇下讀乜書,做乜工喇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-11-2 11:17
小朋友有興趣, 想發奮向上, 佢自己自然有目標, 佢想讀翻譯, 就自然會讀好英文, 佢唔想讀好英文, 就自然有自 ...

語文的事,幼童時個頭開得唔好,大個學好是非常難的,孩子才幾歲,不能靠佢自己細細個立志做翻譯/律師。

我有D難以理解,你測考咁嚴要一百分,中文咁嚴要5**,數學不能差,但英文法律翻譯,你由佢自己來。

little_yolky 發表於 17-11-2 11:42
中文攞5**係阿媽我既期望啫, 數學唔能差係因為佢呢一科足以由B1跌落B2, 好無辜, 佢真係可以差到得7X的, 真 ...

律師醫生翻譯唔使英文 native, 英文系都唔使英文 native, 但DSE英文拿3,只有IELTS 5.5 左右,唔夠。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-11-2 12:50
英文3係阿媽我最低要求啫, 即係中文5**一樣, 都只係阿媽既期望, 佢可以英文攞高D, 或中文攞低少少既。當然 ...

都好,你唔係要科科100分。

其實香港人特點係兩文三語,中西交融。中文唔需要叻過內地人,英文唔需要好過西人。能兩者兼得當然最好。

MrBeast 發表於 17-11-2 12:02
Ideally,最好英作係直接以英落筆,無需中譯英。當然both 中英進度會被拖慢,這要接受 ...

寫英文要中譯英,都係花時間,講英文要中譯英就敝。

HaYi 發表於 17-11-2 15:17
我几懷疑eng 3程度,在band 1 英校,除中史中文中文學之外,其它科有冇机取4or up. 会吾会ttl 分吾夠入8大 ...

相信又無咁效果。

retriever 發表於 17-11-3 07:19
其實我唔知英文3級果程度係點。不過如果代表謹謹熟,咁我同意S 版友所講,大學好多科都讀唔到,或者讀到都 ...

DSE Eng 3 約等如 IELTS 5.5。英國大學極大多數要6.0或以上,牛劍等要最少7.0。即5.5係「未能有效以英文讀任何一科」。香港英文為第二語言,低一點合理,但讀一些科目會有局限。  

一些語文好的本地小學生可拿6.0或以上,我相信阿大阿二可以好過3。

little_yolky 發表於 17-11-3 09:04
不止IELTS 5.5吧? 因為DSE 2係合格, 即我哋以前既E, 5**係以前既A再少D, 即3應該係以前D與E之間, 我攞D, IE ...

考試局自己話的。 Google "DSE IELTS conversion" 第一個 hit.

little_yolky 發表於 17-11-3 09:36
點解依家D程度差咁遠? 我C6 D英文屎到無輪, 佢AL攞E, IELTS都有5.5喎, 依家DSE 3得5.5? 咁點解仲有咁多人唔 ...

叻個批小學拿6.0無難度,但一大批又不合格,所以我一向說香港英文非常極化。

但又不是所有工也要好英文,但英文好,在香港機會多好多。

little_yolky 發表於 17-11-3 09:55
我哋當年數學會考都唔難, 合格唔駛50分, 不過, 依家DSE 3程度已經可以入大學, 如果只等同5.5, 真係相當寬鬆 ...

都算合理,外國大學也只要 6.0

IloveJJ 發表於 17-11-3 09:21
咁你講緊既,係出路問題,而唔係讀中中,讀大學讀唔讀到既問題喎!

其實我有樣唔明。大家覺得普教中,對學 ...

家長爭入英中,係味全英教學,或中英夾雜教學,是無乜所謂。  入英中代表成績好,叻,入大率高,和乜語教學關係不大。

little_yolky 發表於 17-11-3 10:11
所以香港都起碼要6.0啦。

外國英文係第一語言,教書討論不能中英夾雜。香港英文係第二語言,教書討論可以中英夾雜。香港要求低一點我覺得OK。但讀D不用英文水平高的科才可。

somoon 發表於 17-11-6 07:58
識唔少初小生6.0-6.5. 咁仲有多年要上英文課, 係咪浪費時間?

初小? 直接考 IELTS?

小學通常考下 Cambridge 咁,要考到 FCE 以上才是 6.0以上。如果你見過FCE, 你過知難度不只在於英文,還有一些要思想成熟,較深層的對答,例如對職業的見解。無理由答「護士姐姐好靚」之類。高小都難,要叻嗰批才得,初小心智好難應付。

你可能直接考IELTS, 話哂係入大學程度要求,有無要求心智高於初小?

bobbob 發表於 17-11-6 13:57
而家香港好多科要求6.5以上

我地講開「最低要求DSE 3」,即 IELTS 5.5 左右。香港某某神科可能係6.5,正如英國一般最低要6.0,但牛劍要7.0。

但全體香港大學畢業生才6.5左右(憑記憶),大部分科要求入學6也不能,香港一般性最低要求 6.5是講笑。

judy 發表於 17-11-6 16:11
我冇DSE和IELTS 對應分數的資料,但印象中IETLS應不是太難。

阿二和一個侄兒都考過,侄兒會考C高考D,侄 ...

以前全港大學生畢業生考一次 IELTS,2014 年6.7分平均。教大只有 6.3 分。

bobbob 發表於 17-11-6 17:18
check過hku同cityu都要6.5以上,ust同cu淨係要求6,不過呢個只係min requirement,實際上未必收咁低
http:/ ...

以前全港大學生畢業生考一次 IELTS,2014 年6.7分平均。教大只有 6.3

港大英文最好,係人都知。如果港大學生入學時己高過全港大學生畢業時平均分,即其他大學扯低哂。

全港大學 min 要6.0 ,我估計有大量現在的大學生入不了,學額立即過剩。

bobbob 發表於 17-11-6 17:18
check過hku同cityu都要6.5以上,ust同cu淨係要求6,不過呢個只係min requirement,實際上未必收咁低
http:/ ...

Also, what you quoted was for International students, not the same as local students.

we were talking about DSE Eng 3, ie, local students.

somoon 發表於 17-11-6 14:54
只想睇下你對这些小朋友的英文學習路有咩意見。

一樣還一樣,你解釋左初小考 IELTS 6.5 先好嗎。

somoon 發表於 17-11-6 21:32
5 歲flyers =A2, 7,8 歲B2差不多了吧。

三歲大陸考 flyer 幼稚園未畢業就可以6.5 了,差不多了。

judy 發表於 17-11-7 09:30
個個工作都辛苦啦。如果因責任大、壓力大一定不是主因。今時今日,要一出來就2,3萬,正正常常工作,3,4十 ...

我諗係惡性循環,愈少叻人的科,愈無人想報。
‹ 上一主題|下一主題