用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我有時少少事就情緒失控
go

我有時少少事就情緒失控  

昨晚知道我小朋友表演選了最少對白嘅角色,我無名火又起。 我有時測驗溫習,都會突然情緒失控放聲大罵, 事後都唔知自己點解咁嬲。
其他JM會唔會咁?

接受小朋友的能力,發拙和發展亮點。ek是好好的eq訓練,見到惹火po,等心平氣和才回

小時了了    發表於 17-10-30 14:35

MrBeast 發表於 17-10-29 08:45
接受小朋友的能力,發拙和發展亮點。ek是好好的eq訓練,見到惹火po,等心平氣和才回 ...

有時覺得自己係咪要看醫生

little_kid 發表於 17-10-29 08:59

啲醫生得十分鐘佐右睇一個病人,聽你講完後,就開啲藥你食。短期係會有效,但係不能治本,始終係要放鬆些。

little_kid 發表於 17-10-29 08:59
心理e生好貴ga,不如用筆$同小朋友一起學樣運動或樂器好過。
講開暑假期間見到一爸陪小朋友去一項eca,小朋友有些動作做不到,阿爸frustrated 當住成班同學面前大罵,咁又何必呢

我阿媽都係火山人,無緣無故就爆發,心煩意亂。細個行過去廚房問阿媽「呢題點做?」佢有時候會突然好躁底鬧人。

不過如果我播 d 懷舊歌(鄧麗君、齊豫...)/民歌,佢會冇咁容易燥底,你都可以試試。

愛之深責之切, 有時緊張左,就失控,很常見的。最重要是自己察覺到問題,事後分析思考一下自己失控時的想法,有時回想都覺得無必要發脾氣。
想方法放鬆自己,做下運動,聽下音樂,找個朋友傾下,都會有點效。

失控時深呼吸都有用。

回覆樓主

樓主要處理自己嘅情緒之外,亦要留意小朋友,好慘,無厘頭都俾你鬧一餐

little_kid 發表於 17-10-29 08:10
昨晚知道我小朋友表演選了最少對白嘅角色,我無名火又起。 我有時測驗溫習,都會突然情緒失控放聲大罵, 事 ...
唔夠訓,食辣也,coffee 都易令人澡的。試下飲下涼茶,做多的運動聼下音樂,令情緒放松的

It's great you recognize the problem and accept it is a problem.

Seeking help is a very good choice.

Meanwhile, taking a deep breath, leaving the place for a few minutes is also a good way of managing emotions at that heated moment.

回覆樓主

有時測驗溫習,我都會突然情緒失控放聲大罵。

但係唔會只因爲小朋友表演選了最少對白嘅角色呢啲小事。

咁小事都要大罵,其他更嚴重的事點算?

你呢d只要唔係好頻密,或者唔係惡化到出手,其實都常見。

教養小朋友,唔順心的時候要睇遠d,唔好忘記big picture。你同佢感情好,比心機教佢,日積月累,佢長大後唔會太差。但你失控鬧佢,試得多,好易滋生仇恨,咁就惨啦!

情緒失控既家長,听我勸-句……而家种既果,佢地升中後,会自己食番~信我!

洋蔥頭媽咪    發表於 17-10-31 08:16

siden 發表於 17-10-29 10:26
有時測驗溫習,我都會突然情緒失控放聲大罵。

但係唔會只因爲小朋友表演選了最少對白嘅角色呢啲小事。
每個人的button 都是獨特

Jane1983 發表於 17-10-29 11:40
你呢d只要唔係好頻密,或者唔係惡化到出手,其實都常見。

教養小朋友,唔順心的時候要睇遠d,唔好忘記big  ...

同意,仲有就算鬧都是對事不對人,之後補wok話都是緊張佢,唔會有隔夜仇。
eq和溝通技巧是需要的,既然樓主知道自己有改善空間,咁就快d去聽下講座

Jane1983    發表於 17-10-29 14:40

little_kid 發表於 17-10-29 08:10
昨晚知道我小朋友表演選了最少對白嘅角色,我無名火又起。 我有時測驗溫習,都會突然情緒失控放聲大罵, 事 ...

嚇親小朋友,誰受害!

當你想起自己是小朋友的一面鏡子,你就會好好控制自己eq

devilray666 發表於 17-10-29 23:56
聽什麼講座好? 有無好介紹?

陳庭三的骨肉情
snoopy 校長和學生的對話(yw 簡介dvd 都有提過)

ricky chan 的腦教學

母嬰健康院/協康會的3p 課程
若學校有些子女溝通技巧講座,唔好錯過

囝囝mama    發表於 17-11-2 11:37