用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我有時少少事就情緒失控
go

我有時少少事就情緒失控   [複製鏈接]

little_kid 發表於 17-10-30 16:01
因為老師向我提過, 我小朋友在課堂少出聲, 佢又唔曳個幾個。在班好容易变“隱形人“,被老師忽略那堆。 ...

老師忽略文靜的孩子係老師的問題,為何變成孩子的問題? 我女是多咀外向的人,無人改到佢性格。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-10-30 22:31
你講嗰個,係咪我仔呀?
ok喎,佢學drama學得幾好呀!雖然一如我所料,佢無同同學傾計(絕對唔係Shadeslaye ...

無話 drama 在每一位孩子效果也一樣。但如果孩子們合作做一套劇,孩子間也沒話說,咁只可說孩子內向/怕醜,咁內向怕醜的人一定說話無外向多咀形孩子好。家長只要尊重孩子個性便可。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-10-31 13:23
你講呢啲我一早知亦一早咁講,係你當時係都唔信,話我試完會改觀。

不過,我亦唔係因為咁而去試,我一向 ...

時間長短都好,你目的已達到,係我唔信乜?

IloveJJ 發表於 17-10-31 14:37
當日個帖講去參加外國人參加既課外活動,小朋友就會同人講英文。我話我仔呢種性格唔會,學babywoman咁日日 ...

無問題呀。 同講英文為第一語言的孩子合作做一件事,例如 drama, 一定學到更好的英語聽講。就算你仔真的一句話唔講,也會改善聽力,改善左聽力,孩子要講的時候也會改善。

我仲未明我唔信乜? 我唔信有孩子比較文静? 我不是傻的。

我唔信同講英文為第一語言的孩子合作做一件事,例如 drama,孩子不會改善聽講。你是說你孩子完全沒有改善聽講?

retriever 發表於 17-10-31 17:52
哈哈,我覺得自小到大鬧慣,反而唔會咁易走出騎樓。

佢頂得順,長得大就係。

asweetmom 發表於 17-11-1 00:29
十分同意。

横掂孩子大個比人鬧,我鬧定先訓練下。

横掂孩子大個有好大壓力,我比定壓力先訓練下。

横掂孩子大個做事别人要求好高,我要求高先訓練下。

留意到有些家長有這些思維,真的無言。

cal@wicked    發表於 17-11-1 12:17

MrBeast 發表於 17-11-1 08:04
我覺得是抗迹能力弱,自少lack of 解難experience,又唔識找人幫和傾訴

我看,一個人走到呢步,除左思想上孩子多只活在當下,不會想太遠处,其實主要係孩子覺得「絶望」,例如别人要求一些孩子無能為力的事。

retriever 發表於 17-11-1 07:59
我覺得有信仰,有兩個位入,好正。

其一,而家社會富裕,生活條件齊備,細路們有時會感嘆為何咁辛苦讀書 ...

好多成年人也只活在當下。孩子小,你同佢講努力忍耐,暑假來緊,佢活在當下,不能得到任何開解。

你同佢講努力讀書,呀媽要求科科95分,年年月月日日,捱十幾年後,為成就别人而努力,從而找到安慰寧靜?  天真左。

retriever 發表於 17-11-1 09:03

信仰價值,係從小培養。不可能每事都發揮作用,但關鍵時 ...

女兒由幼稚到小學讀傳統修女學校,日日背經上聖經堂,不單止「培養」唔到信仰,亦不能變得文靜。

問題係愈小的孩子愈不能想將來,愈只活在當下。你同佢講捱十幾年為别人?  咁佢問考60分不能為别人嗎你點答。

「為别人」這高尚情操係好,但不一定要宗教,而且孩子小好難明。大人只有好少人做到,何況孩子。

所以教孩子為別人來防止他們走上絕路係行不通的。

retriever 發表於 17-11-1 11:26

你講得岩,細路諗既利益短。但做家長不能不想長遠。既然 ...

將來的事無人知,但女兒已離開教會學校多年,但似乎和信仰離開愈來愈遠。

IloveJJ 發表於 17-11-1 11:41

無錯!

絕望/無希望係我講的。 當科科都90分仲比人鬧一餐,你肯定鬧和絕望無關。

絶望係人沒法改變一個可怕的情況不斷發生。鬧 almost certain 和「可怕」的情況有關係。

唔係唔可以鬧,係不要過份,和不要以為鬧定你,為你將來更能夠比人鬧。

IloveJJ 發表於 17-11-1 12:42
信仰好得意,細個聽咗好多都無信,出來工作就更加離信仰越來越遠。但原來信仰响小時候擺咗種子响心入面, ...

當然有咁樣嘅情況,尤其在病房中,和「為別人」拉不上關係。  我見小時候家人影響下信左,大個脱教的不少。

我自己小學讀教會學校,無信。到大學人在異鄉,大班教會聚會,我強迫自己去,但最後也放棄。

差開了話題,信仰太爭議性。

greentea000 發表於 17-11-1 12:53
我想佢沉默是金,佢越想知我越唔想講。佢無空間意識,更加唔識距離產生美。
...

呢樣啱,孩子大大下要空間,要成長,阿女話我有個好處,就係少出聲。

IloveJJ 發表於 17-11-1 13:12
我只係想話,你話女距離越來越遠,但其實將來既事無人會知。

你呢句一定無錯,但我非常懷疑阿女會。我幾肯定以信仰中的「為别人」減學童自殺壓力唔係好辨法。

IloveJJ 發表於 17-11-1 13:15
其實我唔明到中學咁大個,仲驚阿媽鬧?我哋升中之後,阿爸阿媽已好少鬧,因為我哋唔驚佢鬧啦!咁大個,阿媽 ...

我以為呢處係小學雜談。而且中學就算唔怕鬧,開唔開心呢?唔係鬧的行為本身,係鬧帶來的負面情緒。

IloveJJ 發表於 17-11-1 13:40
前面唔係講自殺嗎?咁自殺多數係中學啦!如果唔怕鬧,係唔會有負面情緒架喎!好似我仔,佢唔怕老師鬧,老師 ...

講唔得幾句,又出哂感嘆號。呢個世界,除左邏輯數學少數事外,太陽明天由東邊升都未必為真,何況教育。所以大多數人講的東西,就算大部分情況為真,也不是說一定 apply 你仔身上。你成日以為我講的事係針對你仔,我唔識佢,鬼知適不適用於你仔咩。

鬧,會引起孩子負面情緒,係常識。鬧,不會「表面上」引起負面情緒,我諗到有幾個原因。

1。根本唔知人鬧緊佢
2。E Q極高,表面無事,內心痛苦。
3。E Q極高,已當唱歌。但即係曾經過痛苦階段,已練成金剛不壞身。
4。其他原因。

但第三種情況,未練成不壞身前已可能出事

retriever 發表於 17-11-1 15:14
那天講座,我正是問教授 “鬧是否有正面意義”

鬧重點在叫醒,不是一味鬧到底,情緒發 洩。

仔同女養法有乜唔同?

YanKanMom 發表於 17-11-1 16:34
能否認同「距離產生美」真是因人而異的。孩子的爸爸礙於性格及其原生家庭的影響,就是那種認為「愈黐貼愈美 ...

黐貼嗰個的獨立性會唔會有D担心。

little_yolky 發表於 17-11-1 15:46
唔好意思, 我重中輕英的, 呢個問題我從來唔care。我個target係阿女DSE中文5**, 英文夠3就得。再講, ...

上到大學全部用英文授課,英文討論怕唔怕?

little_yolky 發表於 17-11-2 10:59
不怕的。而且並不是大學全部會用英文授課。

全部大學的教學語言是英文。除了非英語語文科,中史之類。

唔怕選不到法律,翻譯等科?
‹ 上一主題|下一主題